1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Nula zvezdica na testovima sudara za električni Citroen e-C3 (VIDEO)
Nula zvezdica na testovima sudara za električni Citroen e-C3 (VIDEO)
1

Nula zvezdica na testovima sudara za električni Citroen e-C3 (VIDEO)

157
1
Podelite sa prijateljima:

Električni i izdignuti hečbek Citroen e-C3 koji se sklapa u Indiji i nudi dva vazdušna jastuka, uspeo je da načisto obruka konstruktora na testovima sudara, izvedenim po programu Global NCAP-a. Bio je dovoljno dobar za tek nula zvezdica, pa eksperti prozivaju korporaciju Stellantis, apelujući na unapređenje kvaliteta vozila, ali svi su izgledi da će proizvođač ignorisati ove vapaje.

Testirani Citroen e-C3 sa fabričkom oznakom CC21, predstavlja globalni model na platformi za tržišta u razvoju nazvanoj Smart Car. Proizvodi se od 2022. godine u Indiji i Brazilu. Novi evropski Citroen e-C3 (inače blizanac kragujevačkog Fiata koji će biti predstavljen 11. jula) je takođe zasnovan na platformi Smart Car, ali u poređenju s globalnim imenjakom, ima mnogo viši osnovni nivo bezbednosnih sistema.

Evropski Citroen e-C3 još nije učestvovao na Euro NCAP-ovim testovima sudara, ali je globalni Citroen e-C3 sastavljen u Indiji pao na skromnom testnom programu Global NCAP-a, koji se sastoji od samo tri testa sudara – jednog frontalnog i dva bočna. Logično, bočni udar u stub, indijski Citroen e-C3 nije prošao, jer nije opremljen bočnim vazdušnim jastucima.

Indijski Citroen e-C3 kao deo serijske opreme poseduje samo dva prednja vazdušna jastuka. Bočni vazdušni jastuci i elektronski sistem za stabilizaciju vozila ESC, nisu ponuđeni čak ni kao opcija, a isto važi i za zatezače pojaseva i kopče tipa Isofix za dečija sedišta. Suvozačev vazdušni jastuk se ne može isključiti, što znači da se dečje sedište ne može postaviti na prednje sedište.

Čeoni udar pri brzini kretanja od 64 km/h u elastičnu barijeru postavljenu sa 40% preklapanja na strani vozača, otkrio je visok nivo „braon“ rizika na grudima i stopalima lutke vozača, što ukazuje na rizik od teških povreda. Kritični crveni nivo opterećenja je zabeležen na grudima putničke lutke, što ukazuje na visok rizik od smrti u nezgodi. Tokom frontalnog udara, lutke koje simbolizuju decu u dečijim sedištima pričvršćenim pojasevima za odrasle, visile su po kabini i zadobile su više (ekvivalenata) modrica i povreda.

Indijski Citroen e-C3 se relativno dobro nosio sa bočnim udarom pri brzini od 50 km/h o deformabilnu prepreku. granični narandžasti nivo opterećenja je zabeležen samo na glavi lutke, dok je ostatak bio bezbedan. Konačna ocena je došla u vidu nula zvezdica za zaštitu odraslih i jedne zvezdice u kategoriji zaštiti dece.

Citroen e-C3 je postao jedan od poslednjih indijskih automobila koji je prošao Global NCAP-ov program. Novih neće biti, pošto je ove godine u Indiji, na inicijativu lokalnih vlasti, počeo sa radom lokalni program BNCAP (Bharat Nev Car Assessment Program). Isti se oslanja na blago ažurirani protokol Global NCAP s ista tri testa sudara, i ima za cilj da podstakne proizvođače koji posluju na indijskom tržištu da poboljšaju nivo bezbednosti automobila koje montiraju.

Ranije se očekivalo da će šest vazdušnih jastuka biti obavezno u Indiji za sve nove automobile već od oktobra 2023. godine, ali ovaj predlog je naišao na jak otpor proizvođača automobila. Program testiranja BNCAP je utemeljen u dobroj volji, tako da možete nastaviti da vozite jeftine automobile sa dva vazdušna jastuka, ali da biste dobili visoku ocenu na BNCAP-u, potrebno vam je najmanje šest vazdušnih jastuka i druga osnovna oprema, uključujući sistem ESC i nosače tipa Isofix. Ažurirani krosover Tata Harrier/Safari je već testiran korišćenjem protokola BNCAP-a i uspešno je dobio pet zvezdica.

Još uvek nije poznato da li će Stellantis modifikovati indijski Citroen e-C3 za kako bi se eventualno pokazao u boljem svetlu po protokolu BNCAP-u. Udeo Citroena na indijskom tržištu u ovom trenutku iznosi samo 0,2%, dok je pseudo-terenski heč Citroen e-C3, tokom prošle godine, prodat u tiražu od samo 2.360 primeraka. To su definitivno preskromne količine da bi se brdo para potrošilo na modernizaciju, pogotovo jer bi nakon njega elektromobil definitvno cenovno eksplodirao.

Pogledajte video klip.

AutoRepublika

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ništa neobično za vozilo sa samo dva air bag-a. Nema tu primerene pasivne bezbednosti.