1. Home
  2. Vesti
  3. Porscheov šef razvoja o Teslinim baterijama i zašto kompanija ne favorizuje vodonik
Porscheov šef razvoja o Teslinim baterijama i zašto kompanija ne favorizuje vodonik
0

Porscheov šef razvoja o Teslinim baterijama i zašto kompanija ne favorizuje vodonik

255
0
Podelite sa prijateljima:

Mihael Štajner, šef sektora razvoja u Porscheu, kao što smo već izvestili, ne voli da poredi Taycan s Teslinim modelima. On je stava da Porsche treba da unapređuje motore s unutrašnjim sagorevanjem a ujedno objašnjava zašto je kompanija iz Cufenhauzena protiv vodonika kao pogonskog goriva.

Štajner ne naglasio da je Proscheova baterijska arhitektura takva da prednost daje velikoj snazi i brzom punjenju, ne i autonomiji. On je doveo u pitanje „održivost“ Teslin dizajn velikog dometa, mada nam baš i nije jasno šta je pod tim mislio.

Tesla koristi okrugle ćelije, nešto drugačiju hemiju i drugačiji koncept hlađenja. Sve to ima određene prednosti i nedostatke. Po Štajneru baterije visokog kapaciteta u Teslinom Modelu S nisu idealne po pitanju održivosti. Porsche preferira manje, lakše i jeftinije baterije koje mogu brže da se napune. Pa, ne možemo reći da nas je Štajner nešto ubedio u validnost svojih stavova.

Očiglednija razlika između Porschea i Tesle se ogleda u tome što nemačka kompanija proizvodi i motore s unutrašnjim sagorevanjem.

U februaru 2019., Porsche je najavio da će naredna generacija Macana posedovati čisto električni pogon. To će biti prvi električni Porsche na novoj generaciji PPE (Premium Platform Electric) platforme, koju će koristiti i Audi. Inače, Macan EV će se proizvoditi u Porscheovoj fabrici u Lajpcigu.

Ipak, električni Macan neće ući u prodaju pre 2024., dok će varijante sa SUS motorima biti i dalje u ponudi, uključujući i „plug-in“ hibrid.

„Mi ne možemo očekivati da električna mobilnost napreduje u svim regionaima istim tempom, tako da trenutno pravimo prognoze za posebne segmente. Potražnja će postojati kako za SUS motorima, tako i električnim i „plug-in“ verzijama. Kupci i zakonodavci će odrediti koliko ćemo dugo to moći da održimo.“

Štajner kaže da će električna verzija izgledati drugačije.

Pored PPE platforme, očekuje se da Porsche razvije i potpuno električnu arhitekturu za superautomobile. SPE platforma, o kojoj se prvobitno govorilo 2018., navodno je daleko od finalizacije.

„Mi smo ubeđeni da sportski automobili, posebno roudsteri, treba da budu ravni. Vozači 911-ica ili 718-ica žele da sede što je bliže moguće asfaltu. S obzirom na to da električni automobili imaju nisku tačku težišta zahvaljujući baterijama instaliranim u pod, to nije jedini relevantan aspekt.

Da bi se iskusio taj sportski osećaj, važan je i centar težišta tela i koliko visoko sedite. Zbog toga želimo da razvijemo takvu platformu, ali još uvek nije donesena finalna odluka povodom toga“, kaže Štajner.

Dok nemački rivali nastavljaju razvoj gorivnih ćelija, VW grupa daje prednost baterijama. Prošlog meseca je kompanija izdala detaljnije saopštenje rekavši sledeće: „Sve govori u korist baterija a praktično ništa u korist vodonika.“ Naravno, s ovim se ne bismo složili, mada Štajner kaže isto za Porsche.

„Mi nastavljamo da je proučavamo ali trenutno ova tehnologija nije prikladna za Porsche. Na prvom mestu, tipična snaga paketa je oko 100 kW, tako da ako želite više, i dalje morate da uključite veliku bateriju. To znači da vam je potrebno još više prostora za njenu instalaciju.

Na drugom mestu, ukupna energetska efikasnost ovog sistema je veoma slaba jer je potrebno mnogo električne energije da se iz vode izdvoji vodonik, distribuira ka stanicama za punjenje i konvertuje nazad u električnu energiju.“

Možda je trenutno baterijska tehnologija bliža Porscheovim potrebama, ali ono što „žulja“ proizvođača iz Cufenhauzena je više cena gorivnih ćelija rekli bismo. Ipak, troškovi ove tehnologije bi do 2030. mogli da se smanje za čak 75 odsto, dok bi cene rezervoara za vodonik i druge komponente sistema mogle da se spuste za dve trećine. Cena vodonika iz obnovljivih izvora bi mogla da padne za 60 odsto, na 4,5 evra po kilogramu. Pod tim uslovima, gorivne ćelije će za komercijalnu upotrebu biti ekonomične kao baterije već do 2025, dok će se 2030. izjednačiti s konvencionalnim pogonskim sistemima. Da li će njihova primena biti svrsishodna i za sportske automobile, ostaje nam da vidimo, ali što se tiče putničkih automobila, a posebno komercijalne upotrebe, gorivne ćelije imaju svetlu budućnost.

AutoRepublika

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments