1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Audi A5, Q5 i A6 E-Tron debituju ove godine
Novi Audi A5, Q5 i A6 E-Tron debituju ove godine
1

Novi Audi A5, Q5 i A6 E-Tron debituju ove godine

2.25K
1
Podelite sa prijateljima:

Tek je mart, ali Audi je već predstavio nekoliko novih modela. Počelo je sa ažuriranim Q7 krajem januara pre nego što je RS6 Avant GT stigao početkom februara. Revidirani S3 je debitovao nekoliko dana kasnije, nakon čega je usledio normalni A3 prošle nedelje, dok se Q6 E-Tron pridružio borbi pre nekoliko dana. To je za početak, kasnije ove godine možemo očekivati još modela.

U dokumentu Audijevog izveštaja za 2023. na 154 stranice pominje se da će više od 20 novih modela stići na tržište pre kraja sledeće godine. Vodeći će biti A6 E-Tron. Stiže u narednim mesecima kao potpuno električni model zasnovan na Premium Platform Electric. Hardver PPE je zajednički razvijen sa Porscheom i već je bio u osnovi Q6 E-Trona i Macana. Novi A6 E-Tron će se prodavati kao limuzina (pa, tehnički će biti hečbek/liftbek/fastbek sa petoro vrata) i kao karavan.

U drugoj polovini godine, Audi će predstaviti sledeću generaciju linije A5 i Q5. Ovi modeli će se oslanjati na ono što marka sa četiri prstena naziva Premium Platform Combustion (PPC), što će biti evolucija postojeće arhitekture MLB VW grupe. Nemački premijum brend uopšte ne pominje A4, a razlog je taj što odlazi.

A4 koji je danas aktuelan postaće A5, ostavljajući prostor u liniji za budući A4 E-Tron na električni pogon. Audi ne kaže da li će u ovom segmentu biti još jedna limuzina sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem ili će A5 Sportback zameniti sedan A4. Špijunski snimci su otkrili da će karavan doživeti još jednu generaciju, pa se treba pripremiti za modele A5/S5/RS5 Avant koji će biti ponuđeni uz Sportback.

Za sada nije primećen nijedan prototip kupea A5 ili kabrioleta, ali se nadamo da su modeli sa dvoja vrata još uvek u planu. Uz to, segment se smanjuje, zbog čega je Mercedes spojio kupe i kabriolet verzije C i E Klase da stvori CLE.

Q5 će ući u svoju treću generaciju 2024. godine, i baš kao i nadolazeći A5, dobija novu porodicu „visoko efikasnih“ motora sa unutrašnjim sagorevanjem sa hibridnom plug-in tehnologijom. Ovo bi trebalo da budu poslednji ugljovodonični modeli marke Audi. Kompanija želi da postane čisto električna do kraja 2033. godine.

U međuvremenu, evo nekih drugih modela za koje mislimo da će izaći do kraja 2025. godine. Trebalo bi da postoji naslednik kompaktnog krosovera Q3, restilizovani dvojac RS3, Q6 E-Tron Sportback sa kosom linijom krova, električni A8 kao zamena za limuzinu i SUV Q9.

A1 i Q2 neće biti obnovljeni jer je Audi najavio da će ovi modeli biti povučeni na kraju njihovog životnog ciklusa. TT je pretrpeo istu sudbinu prošle godine kada je ukinut, a R8 se takođe suočio sa odlaskom u „večna lovišta“.

AutoRepublika

(2253)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ako novi modeli Audija budu licili na dizajnstudije „Sphere“ bice to uspeh!
Kad smo vec kod ove teme – kako bi bilo da se ona crna rupa na dnu karoseije pretvori tanku traku?

comment image