1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Fiat 500e će dobiti i benzinski motor zbog slabe potražnje za električnim automobilima
Novi Fiat 500e će dobiti i benzinski motor zbog slabe potražnje za električnim automobilima
3

Novi Fiat 500e će dobiti i benzinski motor zbog slabe potražnje za električnim automobilima

1.65K
3
Podelite sa prijateljima:

Novi električni Fiat 500e debitovao je 2020. godine ne kao zamena, već kao „ekološki prihvatljiva“ alternativa sadašnjem benzinskom 500, koji se proizvodi od 2007. godine. Verzije benzinskog Fiata 500 za Evropu proizvode se u poljskom gradu Tihi. Korporacija Stellantis bi rado nastavila i dalje da prodaje ovaj popularni model (logično, prodaje se dobro, amortizovana su ulaganja u nj), ali u julu u Evropskoj Uniji stupaju na snagu nova pravila sajber bezbednosti za automobile, a stari Fiat 500 ih ne ispunjava.

Zanimljivo je da je Fiat prilagodio Pandu treće generacije (čitaj: Pandinu), koja se proizvodi od 2011. godine u Pomiljanu, u Italiji, novim pravilima o sajber bezbednosti EU, ali je ova odluka doneta mnogo unapred.

Sa 500 su se Stellantisovi stratezi malo prevarili: očekivali su da će novi električni Fiat 500e biti hit i da će se samo u Evropi prodavati u najmanje 100.000 primeraka godišnje. U stvari, nakon prilično snažnog starta, potražnja za Fiatom 500e počela je da opada: 2023. godine, prema analitičkoj agenciji JATO Dynamics, u Evropi je prodato 64.244 primerka ovog modela, što je 3% manje u odnosu na rezultat od godinu dana pre.

Prognoza za ovu godinu je negativna, jer trend globalnog usporavanja potražnje za električnim vozilima, koji se jasno pojavio 2023. godine, ne pokazuje znake jenjavanja.

Fiat 500e se proizvodi u fabrici Mirafiori u Torinu (Italija), koja je nedavno morala da miruje zbog male potražnje za 500e. Sindikat i italijanska vlada zabrinuti su zbog niske iskorišćenosti ovog postrojenja, pa Stellantis razmišlja kako da to popravi.

Danas je poslovna publikacija Automotive News Europe, pozivajući se na dobavljače Stellantisa, izvestila da korporacija ozbiljno razmatra mogućnost organizovanja proizvodnje Fiata 500e, ali bez sufiksa „e“, tačnije rečeno, verziju na benzin, u fabrici Mirafiori kako bi istovremeno rešila dva problema – niska iskorišćenost fabrike i odlazak starog 500 sa evropskog tržišta.

Plan je odličan, ali neće biti moguće brzo da se sprovede: biće potrebno najmanje godinu i po da se Fiat 500e prilagodi ugradnji benzinskog motora, odnosno početak proizvodnje benzinske verzije može da se očekuje tek krajem naredne ili početkom 2026.godine.

Što kažu, bolje išta nego ništa, a iskustvo pretvaranja električnog modela u ugljovodonični može biti korisno u budućnosti. Glavni kandidat za ugradnju je jednostavni i jeftini jednolitarski trocilindrični  benzinski motor Firefly (70 KS) uparen sa „mild“ hibridnim sistemom u obliku starter-generatora koji pomaže pri ubrzanju.

U međuvremenu, stari Fiat 500 se neće povući: sledećeg leta biće poslat iz Poljske u Alžir u potpuno novu fabriku u Tafraui-Oranu, puštenu u rad krajem prošle godine, kapaciteta 90.000 automobila godišnje, odavde će se isporučivati na tržišta u razvoju – uglavnom afričke zemlje i Bliski istok.

AutoRepublika

(1647)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Novi 500S, (SUS)… Tako ti je kad ne pratis potraznju, ono sto kupci traze. Vec ono sto drzave propagiraju. Planiraju, a svi mi znamo koliko su oni dobri u tome, tj ko i kakav kadar tamo radi.

Matija

Ova varijanta sa kompletnim farovima i migavcima je najlepsa!

comment image

MRN

Okasniće oni dosta sa tom SUS verzijom.