1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Nakon 74 godine Alitalia je otišla u istoriju, rodila se Ita Airways
Nakon 74 godine Alitalia je otišla u istoriju, rodila se Ita Airways
1

Nakon 74 godine Alitalia je otišla u istoriju, rodila se Ita Airways

494
1
Podelite sa prijateljima:

Nasuprot očekivanjima, na iznenađenje svih, nova nacionalna avionska kompanija Italije će leteti pod imeom Ita. U odnosu na starog prevoznika, nova firma će biti radikalno manja, dok se rukovodstvo nada da će dostići „pozitivnu nulu“ u poslovanju za samo dve godine u odnosu na trenutka osnivanja.

Alitalia je poslovala 74 godine što se završilo poslednjim sletanjem aviona na aerodromu u Rimu. Kompanija je juče promenila naziv pa se tako sada naziva „Ita Airways“, rekao je izvršni direktor Fabio Lacerini na konferenciji za štampu. U petak je ujedno stvoren i novi nacionalni avio prevoznik Italije, što se desilo poletanjem prvog aviona kompanije Ita, što je upriličeno s milanskog aerodroma Linate, odakle se letilica uputila ka (svakom zvezdašu milom) Bariju.

Iznenađenje je bilo veliko jer je u javnosti bila aktuelna izjava rukovodstva s početka nedelje u kojoj je naznačeno da se ne zna pod kojim nazivom će nov prevoznik početi život. Kompanija je u poslednjem trenutku, to jest u četvrtak otkupila pravo na marku Alitalia za sumu od 90 miliona evra, što je potvrdila portparolka, želeći da na taj način spreči konkurenciju da se služi istim u nekom epilogu. Inače, Alitalia nije dobila niti jednu ponudu koja bi zadovoljila apetite njene uprave, jer je tražena suma odgovarala iznosu od čak 290 miliona evra.

Alitalia je za Italijane imala nemerljivu važnost i simbolički značaj, ali je jedva sastavljala kraj s krajem jer je poslovala isključivo u zoni gubitaka još od 2002. godine. Podsetićemo da je vlada Italije morala da interveniše 2017. godine, tako što je finansijskom injekcijom izvukla kompaniju iz stečaja. Međutim, spasa nije bilo jer se nastavilo s poslovanjem po istom, neuspešnom modelu.

Svi uslovi u vezi osnivanje nove firme Ita su usaglašeni s Evropskom unijom, a stoprocentni vlasnik firme će biti Republika Italija. Nova firma će igrati ulogu pravnog sledbenika Alitalije, ali sudeći po stavu Evropske komisije, to neće biti ekonomska sledbenica, pa će tako novo društvo krenuti u nov život bez tereta, to jest bez Alitalijinih dugova.

Ita je kupila portfolio u vlasništvu Alitalije za simboličnu sumu od jedan evro, objasno je Alfreda Altavila kao predsednik Ite. Naravno, oni ekonomski pismeni znaju da to nije prava cena, već da treba uzeti u obzir i koliku investiciju je startap firma morala da načini da bi mogla da leti na efikasnim osnovama, počev od prvog dana života.

U petak je na redu letenja bio ukupno 191 polazak, a nova firma planira da neguje flotu od 52 aviona u vlasništvu, s ukupnim brojem radnika od oko 2.800, što se prve godine tiče. Pored sopstvenog letačkog parka, Ita želi da na lizing uzme i 31 avion nove generacije, marke Airbus. Te letilice bi bile namenjene linijama u komšiliku, kao i onim srednje distance. Bili bi obojeni u azurno plavu boju, istu onu koju koriste sportski timovi koji predstavljaju državu s Apenina. Ciljna grupa će pokrivati poslovne ljude i turiste.

Podsetićemo da je Alitalia imala više od deset hiljada ljudi, dok će nova firma zadržati otprilike svakog četvrtog profesionalca, ali će broj osoblja rasti s proširenjem flote. Za 2025. je planirano da Ita upravlja sa 105 letilica, i da upošljava oko 5.700 ljudi.

O tome kolike su šanse nove firme da bude profitabilna nisu usaglašeni stavovi. Iz sindikata Cub Trasporti kažu da poslovni plan ne uliva poverenje, a nije jasno kako će kompanija koristit avione koje koristi, bez značajnog tržišnog udela. Dakle, radnički sindikati očekuju astronomske gubitke u prve dve godine, ali uprava uverava da će se na zelenu granu stići već u 2023. godini.

Ipak, verovatnije je da će strukturalni problemi postati još veći. Dodatni pritisak na poslovanje Alitalije su nametnule niskobudžetne kompanije koje se šire poslednjih godina, kako na Starom kontinentu, tako i u i Italiji, objašnjava ekspert za ova pitanja Ugo Arigo. Ita će se suočiti s istom tom dramom. Dugoročno posmtrano, kamen oko vrata Ite će predstavljati i to što će novoosnovana firma posedovati samo sedam interkontinentalnih letilica, umesto njih 26, koliko je bilo u službi putnika Alitalije.

AutoRepublika

(494)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Sasvim legalno, mnoge avio kompanije su to odradile. Swiss Airways je to još 2002. godine odradio, i Srpski JAT koji je prešao u Air Serbiu. Osnuješ novu avio kompaniju, odradiš sve licence i dozvole i preko noći preuzmeš operacije pod novim imenom. Dugova bez. Montenegrini su se zajebali u koracima, nisu na vreme odradili novu avio kompaniju a staru nisu dotirali više novcem pabsu prestali sa letovima. Jedino pametno što su odigrali je potez da ostave avione u Pg jer su bili na lizing, da ne budu predmet zaplene. Poslednjih godina sam primetio par Ukrajinskih avio kompanija koje posluju godinu-dve… Pročitaj više »