1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Fiat predstavio pet jedinstvenih verzija modela Topolino u čast Mikija Mausa
Fiat predstavio pet jedinstvenih verzija modela Topolino u čast Mikija Mausa
1

Fiat predstavio pet jedinstvenih verzija modela Topolino u čast Mikija Mausa

299
1
Podelite sa prijateljima:

Fiat i Disney (Dizni) su kreirali pet jedinstvenih livreja koje predstavljaju Mikija Mausa na novom modelu Topolino, čije ime je ime ovog animiranog Diznijevog junaka u Italiji.

Fiat je lansirao novi Topolino, koji je blizanac Citroena Amija, oživljavajući tako ime sa više istorijskih korena. Topolino, u prevodu „miš“ na italijanskom, ime je dato Mikiju Mausu na drugoj strani Jadrana. To je bio i nadimak prvog Fiata 500, koji je bio na tržištu decenijama, tačnije od 1930. do 1950. godine, a koji se proizvodio u fabrici u torinskom Lingotu poznatoj po krugu postavljenom na krovu.

Međutim, ove godine godine obeležava se i stogodišnjica Diznijevog studija. Da bi proslavili ove istovremene događaje, Fiat i Dizni su se udružili kako bi napravili pet specijalnih Topolina, od kojih svaki nosi jedinstvenu livreju sa temom Mikija Mausa.

Četiri je dizajnirao je Fiatov dizajnerski studio. Onaj sa „istorijskom“ temom odaje omaž Mikijevom prvom zvaničnom pojavljivanju, u animiranom kratkom filmu „Parobrod Willie“ iz 1928. godine. Stoga nalazimo crno-belu grafiku, Mikija i njegov čamac nacrtane u stilu tog vremena i svuda okolo, muzičke note koje podsećaju da je to bio prvi animirani film čiji je zvuk sinhronizovan sa slikom.

U sasvim drugom žanru, „moderna“ livreja je višebojna. Njegov donji deo zauzima ponavljanje inicijala lika. Siluete Mikijeve glave isprekidane su po krovu, a slavno lice miša krasi svaku stranu.

Jednako šarena, „apstraktna“ livreja sadrži Mikija u žičanom stilu, kao i različite elemente kao što su leptir mašna, dijamant, cveće i naočare za kaleidoskop u stilu sedamdesetih. „Ulična“ livreja, kao što će njeno ime ukazivati na govornike engleskog, trebalo bi da bude urbanija. Njegova bela pozadina služi kao podrška za ilustracije u stilu grafita koje, između ostalog, predstavljaju Mikija kako se grdi.

Peta livreja, bez naslova, delo je italijanskog dizajnera Đorđa Kavacana, koji je sedamdesetih razvio grafički stil Mikija Mausa. Otkrivamo lik u više pozicija na pozadini obojenoj u crvene, narandžaste i žute boje, gde se zvezde trljaju po ramenima sa siluetama Mikijeve glave.

„Priče o Fiatu i Dizniju su isprepletene, jer i Dizni i lingotska fabrika slave svoju prvi vek, i da su dva Topolina, Diznijeva ikona i prvi Fiat 500, decenijama inspirisali umetnost, uličnu umetnost i modu“, prokomentarisao je Olivije Fransoa , generalni direktor Fiata. Za sada, ovih pet unikatnih Topolina nije namenjeno prodaji. Uskoro će biti izloženi u Lingotu.

AutoRepublika

(299)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Jel to FIAT farba jaja za uskrs? 🙂