1. Home
  2. Life
  3. Mercedes-Benz Vision EQXX u pustinji postigao potrošnju od samo 7,4 kWh/100km
Mercedes-Benz Vision EQXX u pustinji postigao potrošnju od samo 7,4 kWh/100km

Mercedes-Benz Vision EQXX u pustinji postigao potrošnju od samo 7,4 kWh/100km

5.95K
6
Podelite sa prijateljima:

Na svom trećem putovanju dugom više od 1.000 kilometara, Mercedes-Benz Vision EQXX je dokazao da arapska pustinja nije prepreka energetskoj efikasnosti. Na profilu rute koji je uključivao prometne gradske ulice i otvorenu pustinju, pionirsko testno vozilo je postiglo potrošnju električne energije od 7,4 kWh/100 km. Ovo je ekvivalentno količini od 0,9 l/100 km benzina potrebnog za ekvivalentno vozilo. Na spoljnim temperaturama do 34 stepena Celzijusa, Vision EQXX je značajno premašio prethodni sopstveni rekord.

“Sa izuzetnom potrošnjom od samo 7,4 kWh/100 km, Vision EQXX nastavlja da pruža vredne podatke za tekući razvoj naprednih tehnologija električne efikasnosti. Kao što se i očekivalo, svi sistemi su savršeno funkcionisali u pustinjskim uslovima, sa lakoćom savladavajući izazove kao što su uslovi na putu, temperatura i prašina. Još jedan dokaz da su električni pogoni spremni za globalna tržišta“, kaže Markus Šefer, član upravnog odbora i glavni tehnološki direktor Mercedes-Benza

Polazna tačka za daljinsko putovanje po Arapskom poluostrvu bio je Mercedes-Benzov centar u Rijadu, Saudijska Arabija. Cilj je bio nedavno otvoreni Mercedes-Benzov brend centar u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ukupno vreme putovanja za rutu od 1.010 kilometara sa pauzama iznosilo je 14 sati i 42 minuta.

Nakon što je napustio Rijad u 4:15 sa punom baterijom, Vision EQXX je još uvek imao preostali domet od 309 kilometara kada je stigao u Dubai u 19:57. Ruta je obuhvatala i gradske i prigradske deonice u Rijadu i Dubaiju, kao i duže deonice autoputa kroz otvorenu pustinju. Tokom vožnje, Vision EQXX je putovao prosečnom brzinom od nešto ispod 80 km/h.

Mogućnosti daljeg testiranja za tehnologije kao što su upravljanje toplotom i solarni krovovi

Vision EQXX je već dva puta dokazao da može da pređe više od 1.000 kilometara sa jednim punjenjem (Zindelfingen–Kasi i Unterturkhajm–Silverston). Cilj trećeg putovanja bio je dalje poboljšanje efikasnosti u svim oblastima i testiranje performansi sistema u ekstremnim pustinjskim uslovima.

Sistem upravljanja toplotom vozila bio je posebno koristan na suvoj pustinjskoj vrućini do 34 stepena Celzijusa. Inteligentni sistem je održavao električni pogon i unutrašnjost vozila hladnim. Klima je bila u funkciji tokom putovanja i imala je samo minimalan negativan uticaj na efikasnost, delimično zahvaljujući specijalnoj toplotnoj pumpi. Dalje razvijena verzija ove toplotne pumpe je integrisana u Concept CLA Class predstavljenog na sajmu IAA Mobility lani. Koncept koji je blizu serijskoj proizvodnji pruža pogled na buduću porodicu modela zasnovanu na Mercedes-Benzovoj modularnoj arhitekturi (MMA), koja će profitirati od opsežnog transfera tehnologije iz Visiona EQXX.

Brutalno pustinjsko sunce dalo je inženjerima priliku da pomno ispitaju performanse solarnog krova Vision EQXX. 117 solarnih ćelija snabdevaju različite pomoćne potrošače električnom energijom, što smanjuje energetske zahteve visokonaponskog sistema i dodatno povećava ukupnu efikasnost. Na putu do Dubaija moglo bi se proizvesti 1,8 kWh solarne energije, što je povećalo ukupan domet za oko 24 kilometra. Istraživanje prednosti ove tehnologije za serijsku proizvodnju se nastavlja.

Prikupljeni podaci o uticaju vetra i sunca na efikasnost takođe su bili relevantni za uporednu analizu sa prethodnim probnim vožnjama. Pored temperature, mereni su i ugao i pravac sunčevog zračenja.

Digitalni pomagači povećavaju doseg

Jedan od najvažnijih faktora efikasnosti svakog vozila jeste i ostaje osoba za volanom. Tim za pogon efikasnosti sastojao se od iskusnih stručnjaka sa specifičnim test zadacima. Da bi vozili efikasnije, u potpunosti su iskoristili prednosti inteligentnog asistenta za efikasnost vozila. Prikuplja različite informacije i generiše preporuke za vožnju koja štedi energiju u realnom vremenu. Ovo uključuje podatke kao što su pravac i intenzitet sunca i vetra.

Na primer, u teškim bočnim vetrovima duž obale u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, sistem je pomogao vozačima da prilagode svoju brzinu u skladu sa tim. Za maksimalni solarni prinos tokom zaustavljanja, tim je bio u mogućnosti da optimalno uskladi Vision EQXX koristeći solarni informacioni displej (Tech View).

Čak i više od dve godine nakon lansiranja, Vision EQXX i dalje privlači publiku. Za to vreme, prešao je 23.340 kilometara testirajući svoje inovativne električne tehnologije u različitim zahtevnim uslovima u stvarnom svetu. U regionu koji se često povezuje sa superautomobilima i velikim SUV-ovima, Vision EQXX je privukao veliko interesovanje svojim kompaktnim dimenzijama (?!) i tankim proporcijama. Pošto je infrastruktura za punjenje još uvek neujednačena u mnogim delovima sveta, ovo je takođe bila dragocena prilika da se demonstrira efikasnost električnih automobila velikog dometa u uslovima stvarnog sveta – još jedan važan aspekt Mercedes-Benzove strategije elektrifikacije.

AutoRepublika

(5951)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

A koja im je bila brzina na auto putu ?

BB

„Ukupno vreme putovanja za rutu od 1.010 kilometara sa pauzama iznosilo je 14 sati i 42 minuta.“

Ne budi lijen, računaj 😜

Ispada cca 68 km/h, uz izdržljivu bešiku 😜

MRN

Pitah ja za „krstareću brzinu“ na auto putu …

Matija

„Sjajan rezultat, koji ce spasiti planetu Zemlju!“ To bi bio pravi naslov.

Laki

👍

Antihrist

Više bih voleo da vidim realan test na snegu i ledu negde po Švedskoj, Finskoj a može i po Sibiru ..da vidimo čija naja crnu vunu prede.