1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Majk Menli prodao 3,5 miliona dolara vredne akcije FCA nakon ponude Renaultu
Majk Menli prodao 3,5 miliona dolara vredne akcije FCA nakon ponude Renaultu
3

Majk Menli prodao 3,5 miliona dolara vredne akcije FCA nakon ponude Renaultu

509
3
Podelite sa prijateljima:

Šef Fiat Chrysler Automobilesa, Majk Menli, prodao je više od četvrtine svojih FCA akcija u utorak, dan nakon što je italo-američka kompanija obelodanila ponudu vezanu za spajanje s Renaultom. Menli je deklarisao prodaju u podnesku holandskom finansijskom organu AFM. Inače  FCA je kompanija registrovana u Holandiji.

Akcije FCA i Renaulta su skočile u ponedeljak, s tim što je Fiat-Chrysler ostvario boljitak od osam odsto (12,37 evra po akciji u Milanu) a Renault 12 odsto (56,03 evra u Parizu). Vol Strit je bio zatvoren u ponedeljak zbog Dana pomena poginulim, ali se u utorak cena ubrzo poravnala s milanskom u utorak.

U podnesku AFM-u, Menli je deklarisao prodaju 250.000 akcija po prosečnoj ceni od 13,85 evra, ukupne vrednosti od 3,5 miliona dolara.

U predlogu FCA upućenom Renaultu, koji je trenutno u razmatranju odbora francuske kompanije, ne spominje se upravljanje i rukovođenje novim entitetom. Po Rojtersu, predsednik FCA, Džon Elkan, mogao bi da postane predsednik novoformiranog koncerna, dok bi predsednik Renaulta, Žan-Dominik Senard, bio generalni direktor. Po Financial Timesu, očekuje se da Menli bude postavljen na mesto glavnog operativnog direktora.

Akcije FCA koje je Menli prodao ove nedelje nisu prve. Po dokumentima koje ima AFM, od kada je postao generalni direktor FCA, 21. jula prošle godine, nekoliko dana pre smrti Serđa Markionea, Menli je primio 1.388.582 akcije u vidu nepovratnih sredstava u okviru subvencionog programa kompanije.

On je prodao 346.423 akcije u različitim transakcijama od 14. do 22. marta, a zatim 97.753 devetog maja.

Menli je do sada prodao 694.176 akcija, što je gotovo polovina od onoga što je primio, što je iznos od gotovo 10 miliona dolara. U tu sumu nije ubrojan porez na prihod koji Menli mora da plati.

Markione je iskoristio prodaju akcija u nekoliko navrata da bi pokrio poreze na sredstva koja je primio.

Za razliku od nekih javnih kompanija, menadžeri FCA nisu formalno dužni da čuvaju akcije određeni vremenski period. U godišnjem izveštaju FCA, objavljenom 22. februara stoji: „Odbor prepoznaje kritičnu ulogu koju predstavlja posedovanje akcija rukovodilaca u usklađivanju interesa menadžmenta s interesima akcionara.“

U nastavku se konstatuje da su Menlijevi fondovi u to vreme bili „znatno veći u odnosu na uobičajenu tržišnu praksu koja podrazumeva šestostruku osnovnu platu.“

Menli i dalje poseduje 694.406 akcija FCA, koje su trenutno vredne 9,4 miliona dolara (zaključno s cenom od 13,55 dolara u utorak), što je gotovo identično s njegovom šestostrukom godišnjom platom od 1,6 miliona dolara.

U skladu s godišnjim izveštajem, kompanija je preuzela politiku vlasništva nad akcijama i zadržavanjem akcija planiranih za implementaciju u 2019.

Menli je prodao dotični deo da bi pokrio lične troškove, izjavio je portparol FCA. Generalni direktor italo-američke kompanije je obustavio izvršenje transakcije do objave u ponedeljak, kada je su u javnost izbile vesti o ponudi spajanja s Renaultom, kako bi se izbeglo kršenje ograničenja vezanih za insajdersku trgovinu, rekao je portparol.

Priredio: Pavle Barta

AutoRepublika

 

(509)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rade

Još ću pomisliti da ni Markione nije umro baš slučajno…

Zvezdan Božinović

Kako je ovo samo delikatna situacija, Menli se nalazi u povlašćenoj poziciji pa njegova trgovina na berzi nije ravnopravna sa onim što je dostupno ostalim učesnicima…

Rade

Delikatno je on i postao šef FCA, nakon iznenadne smrti Markionea. Ustvari, i pre same smrti.