1. Home
  2. Vesti
  3. Treća generacija Citroena C3 preimenovana u C3 Origin
Treća generacija Citroena C3 preimenovana u C3 Origin
2

Treća generacija Citroena C3 preimenovana u C3 Origin

1.41K
2
Podelite sa prijateljima:

Posle osam godina karijere, treća generacija Citroena C3 sprema se da ustupi mesto svojoj zameni. Potonji je već dostupan za naručivanje u svojoj čisto električnoj verziji e-C3, koja nije u ponudi kod aktuelno-prethodnog modela.

Najnoviji ševron će takođe biti dostupan u termičkoj verziji u leto ove godine. Do tada će se treća generacija C3 nastaviti život pod novim imenom – C3 Origin.

Za razliku od Fiata, koji je Pandi 3 dao ime Pandina (mala Panda, s obzirom da je novi model dimenzijski dosta veći), ili Renaulta koji je u prošlosti lansirao Clio Campus a zatim Clio Collection, Citroen ne namerava da produži karijeru C3 treće generacije paralelno sa novim modelom. „C3 će polako nestati pre leta. Jedan C3 zamenjuje drugi“, nedavno nam je rekao Tieri Blanšar, direktor proizvodnje B segmenta u Citroenu. Osim imena, ništa se ne menja za Citroen C3. Svestrani gradski automobil je i dalje dostupan u verzijama You, Plus i Max, u asortimanu koji uključuje dva benzinska motora i jedan dizel motor.

Novi C3 će se proizvoditi u fabrici Stellantisa (ranije PSA) u Trnavi u Slovačkoj, gde se i aktuelni model proizvodi. Ovaj drugi će stoga morati da se odrekne svog mesta, ali Citroen namerava da maksimalno iskoristi svoj preostali komercijalni potencijal. Jer, uprkos godinama, C3 treće generacije i dalje ima dobre rezultate prodaje.

U Francuskoj je 2023. godine prodato 59.605 primeraka gradskog automobila prema podacima NGC-Data®, što je povećanje od 1,23% u toku jedne godine, a što takođe doprinosi da C3 zauzme četvrtu poziciju na novom tržištu.

S obzirom da se nudi i sa dizel motorima, automobil je uspeo da privuče kompanije koje su činile dve trećine porudžbina. U evropskim razmerama, C3 je stigao do 17. pozicije 2023. godine sa 145.434 registrovanih primeraka; ovo je 2% više nego u 2022. godini. U maju 2021. ova treća generacija dostigla je milion proizvedenih jedinica.

AutoRepublika

(1413)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Ovaj novi C3 je daleko ružniji, sa sve retro logom 🙁

Bungi

Prvi C3 je u sebi imao onaj spačekov orginalni gen citroena 2CV a svaka naredna generacija se od njega udaljavala, toliko da danas ne liči ni na šta.