1. Home
  2. Vesti
  3. Novo ime na čelu Forda
Novo ime na čelu Forda
0

Novo ime na čelu Forda

135
0
Podelite sa prijateljima:

Pre tri godine je čovek po imenu Džim Heket iznenada postao predsednik Forda nakon što akcionari nisu bili zadovoljni progresom koji je njegov prethodnik Mark Filds ostvario sa električnim automobilima. Ironična odluka pošto je američki gigant tada bio izuzetno profitabilna kompanija, doduše na uspesima velikih i skupocenih pikapa i terenaca.

Heket je napravio neke velike izmene, kao što su kompletno gašenje automobilske ponude u Americi sa izuzetkom sportskog Mustanga, ali i investiranjem u automobile na struju kao što je predstavljeni Mach E i najavljeni F-150 i Explorer. Zanimljiv je podatak da Heket ranije nije imao nikakvo iskustvo u automobilskom svetu i vodio je nekoliko uspešnih firmi za proizvodnju nameštaja.


Njegove odluke nisu bile dovoljne da se ostvari planirani profit pa je Ford juče objavio da će Heket u penziju, a zameniće ga dugogodišnji biznismen Džim Farli. Šezdesetpetogodišnji Heket je ranije najavljivao da još želi da radi i da nije spreman da se penzioniše, pa ova odluka sigurno nije bilo samostalna.

Farli je stigao u Ford još 2007. godine kao vođa tima koji se bavio marketingom i prodajom, a tokom godina je napredovao na pozicijama. Pre novog, jučerašnjeg unapređenja je bio finansijski direktor, a u razgovoru sa medijima je otkrio da je njegov deda radio za Ford još 1914. godine. Što bi rekli zakleti Fordovci, „u Farliju teče plava krv“ (po zvaničnoj boji brenda), pa je ova odluka donela veliko oduševljenje u javnosti.

On je ipak proveo najveći deo svoje karijere u Toyoti gde je radio čak 17 godina. U japanskom gigantu je takođe ostavio veliki trag pa se smatra odgovornim za veliki uspeh Lexusa, gde je držao poziciju potpredsednika, a kasnije je samostalno osnovao i mladalački brend Scion. U Ford je stigao tokom kriznog perioda i velike recesije koja je za malo dovela do stečaja američkog giganta, a zajedno sa tadašnjim predsednikom Alanom Mulalijem se smatra osobom koja je preokrenula situaciju.

Iako Ford možda trenutno nema velike finansijske rezultate iza sebe nakon poslovanja u minusu od čak 3,9 milijardi dolara u prvih šest meseci ove godine, 58-godišnji Farli nasleđuje relativno stabilnu situaciju.

Naime, pod vođstvom Heketa, proizvođač je nedavno prezentovao potpuno novu generaciju svog bestselera F-150, zatim je predstavio izuzetno popularni model Bronco (koga je do sada rezervisalo preko 230.000 osoba) i napravio temelj za buduće električne proizvode. Prvi dan Farlija na novoj poziciji će biti početkom oktobra.

AutoRepublika

(135)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments