1. Home
  2. Vesti
  3. Šta sve znamo o dolazećoj Kiji s indeksom EV4?
Šta sve znamo o dolazećoj Kiji s indeksom EV4?
2

Šta sve znamo o dolazećoj Kiji s indeksom EV4?

149
2
Podelite sa prijateljima:

Debi novog proizvoda na četiri točka korejske marke Kije se očekuje krajem naredne godine, uz najavu početka prodaje u danim koji će se listati tokom 2025.

Kia je obelodanila revidiranu strategiju još prošlog meseca i to je predstavljeno kao deo priče vezane za dan elektromobila Kije (Kia EV Day). Sudeći po detaljima iz tog dokumenta, proizilazi da će kompanija do 2026. godine, ako Bog da, prodavati oko milion električnih vozila godišnje, uz želju da ta brojka naraste za 60% do kraja decenije. Da bi se težnje materijalizovale, procena uprave je da će biti nužno lansirati nove modele elektoromobila, a jedan od njih će biti i serijski sedan po imenu EV4.

Korejska kompanija je po prvi put predstavila protoip nekog novog modela na predmetnom događaju održanom u oktobru. Pride, koncept je izložen i na Salonu automobila u Los Anđelesu, a koji poče pre par dana. Očekuje se da masovno proizvedeni četvorotočkaš nastavi da koristi ime koncepta, ali se o konačnom izgledu vozila ne zna puno, uprkos postojanju špijunskih fotografija kamufliranih primeraka, snimljenih tokom testiranja.

Kompanija novi automobil smešta u klasu limuzina, ali je taj trozapreminski koncept teško prepoznatljiv, pri čemu mislimo na zadnju trećinu, pa se novitet može smestiti i u klasu kros-fastbeka. Sva očekivanja podrazumevaju minorno udaljavanje serijske varijante u odnosu na izložbenu, uz veoma sličan prednji kraj i oblik karoserije. Veruje se da će čak i felne biti slične, s oblikom otvorenog trougla.

Jasno, kamere kao ispomoć pri vožnji unazad niko ne očekuje u automobilu za narod, a lično važi i za ručice za otvaranje vrata. Primerenije masovnoj proizvodnji bi bilo i rearanžirati usisnike za vazduh napred, kao i spojler u gornjoj zoni stražnjice vozila.

Nema informacija o tome kako bi mogao da izgleda enterijer automobila koji će debitovati za nekih godinu dana, ali znamo da koncept Kia EV4 pruža ekološki podobne materijale, reciklirani pamuk, obojen uz upotrebu orahove ljuske i još nekih egzotičnih biljnih materijala. Čeoni panel krasi i veliki vodoravni ekran koji objedinjuje prikaz virtuelne instrumentacije i multimedijalnog sadržaja. Dvokraki volan pruža elipsasti oblik.

Prema preliminarnim podacima deluje da će novi proizvod biti utemeljen na arhitekturi E-GMP, baš kao i Kia EV6, u kom slučaju bi se verovatno koristila baterijska pakovanja kapaciteta od 58 do 77,4 kWh (pa kupci neka biraju). Ni o tehnološko-mehaničkim rešenjima nema zvaničnih informacija, ali se očekuje da će novitet biti ponuđen kao model s jednim ili s dva elektromotora (na prednjoj ili na obe osovine). Procenjeni domet s jednom dopunom baterijskih ćelija iznosi oko 700 kilometara.

Prodaja noviteta korejskog konstruktora, kako i naglasismo već, trebalo bi da startuje 2025. godine, a kada tačno, reći će nam Azijati kad se reše da to učine. Nagađa se da će cena za kupce rezidente Starog kontinenta, biti oko 36 hiljada evra, ali ni to ne znamo zasigurno.

AutoRepublika

(149)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Da nije u naslovu receno da je Kia, pomislio bih da je rec o jednom malo avantgardnijem Kinezu! Opet konfuzija sa stranim nazivima:
– zasto „kros“? Sta li se ovde ukrstilo? Crni obruci oko tockova jos uvek ne znace da se radi o SUVu.
– Zasto „fastbek“ kada moze „brzi rep“?

Nenad

Kada će konačno električna vozila malo masovnije da se koristi i kod nas? Barem da ih uvrste u svoje vzne parkove veće rent a car agencije, Sixt, Unirent, Herz? Herz ih ima u drugim državama, ali ovde ne. NE bih kupio električni auto dok ga malo ne isporbam. Testovi su OK, ali verujem sebi. Što se tie ove KIAe uopšte mi se ne sviđa, kao dečija igračka. Ima dosta promašaja u dzajnu EV, zato bi i hteo da ih mao isprobam pre kupovine