1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen električni sedan Karma Gyesera
Predstavljen električni sedan Karma Gyesera
2

Predstavljen električni sedan Karma Gyesera

76
2
Podelite sa prijateljima:

Nakon dugogodišnje patnje i pretnje po osnovnu egzistenciju, kompanija Karma je prošlog novembra najavila je još jednu renesansu. Tada je prikazan konceptualni električni kupe Kaveya, obećano je obnavljanje proizvodnje hibrida po imenu Revero, a pojavila se i prva električna limuzina u istoriji kompanije, Gyesera.

Upravo je ovo poslednje pomenuto vozilo nedavno prikazano na ostrvu Amelija na Floridi, gde se trenutno održava Konkurs elegancije (Concours d’Elegance).

Već na temelju jesenjeg tizera je bilo jasno da nas čeka još jedno preispitivanje modela Fisker Karma. I tako se dogodilo: karakteristična silueta sa širokim bokovima i prepoznatljiva linija prozorskih pragova nepogrešivo identifikuju limuzinu Gyeseru, kao kreaciju Henrika Fiskera, koji je prvi put prikazan 2008. godine.

Međutim, skoro svi paneli karoserije su rekonstruisani i sada su napravljeni od ugljeničnih vlakana i aluminijuma. Dužina ove atraktivne mašine iznosi 5.077 milimetara, širina je 1.981 mm, dok je visina na nivou od 1.321 mm.

Karma Gyesera poseduje novi prednji deo, uključujući branik, haubu i osvetljenje. Drugačiji prednji blatobrani i produženi pragovi donose značajno izražajniju bočnu siluetu. Zadnji deo se razlikuje od originalnog automobila po tome što je konstruktor ovde promenio signalne grupe, poklopac prtljažnika i odbojnik s masivnim difuzorom. Naravno, u ponudi su i drugačije stilizovani točkovi (naplaci, u stvari), s masivnim Bremboovim kočnicama.

Unutrašnjost limuzine Gyesere generalno i dalje promoviše arhitekturu originalne Karme; promene su stigle i tiču se samo detalja. Čeona ploča je izgubila dekorativni sloj iznad multimedijalnog ekrana. Sam monitor je pak postao veći, dok je njegov ugao postavljanja sada u harmniji s nagnutijom središnjom konzolom.

Centralni tunel pruža nove držače za čaše i nekoliko tastera na dodir, ali su zadržani centralni blok sa tasterima za podizanje prozora i originalni taster za biranje „stepena prenosa“ menjača.

Karma je oduvek stizala kao hibrid, ali je Gyesera izgubila pravo na korišćenje motora s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Tako ovaj sedan nudi dva elektromotora, ali su oba ugrađena na zadnju osovinu, dok je njihova ukupna moć na nivou od 598 konjskih snaga i 940 Nm obrtnog momenta.

Kapacitet trakcione baterije je veoma pristojnih 120 kWh, ali je procenjeni domet samo 402 km. Dinamičke karakteristike su takođe dobijene kompjuterskom simulacijom, i kao što rekosmo, nema pogona na sva četiri točka, Gyesera s masom od 2.404 kilograma ne može i ne blista mereno performansama. Ubrzanje od nule do 97 km/h se dostiže ipak za manje od 4,2 sekunde, a najveća brzina kretanja premašuje 217 km/h.

Još više iznenađuju izgledi da ovaj sedan bude nominovan za serijsku proizvodnju. Komercijalno orijentisane limuzine po imenu Karma Gyesera stižu tek do kraja 2025. godine i koštaće oko 200 hiljada američkih dolara, dok će tiraž ovog modela biti na nivou od samo 2 hiljade primeraka. Za sada su otvorene samo prednarudžbine u Sjedinjenim Državama.

AutoRepublika

(76)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma lep auto, jos jedan dokaz koliko je Henrik Fisker talentovani dizajner. Kao sto pisac gornjeg teksta kaze, performanse nisu ubedljive i pored veoma visoke cene. Lucid Air, na primer, liferuje mnogo bolju tehniku, performanse i veoma dobar dizajn za manje para, 85-129 hiljada dolara. Dizajn gornjeg automobila veoma podseca na prvu generaciju Karme iz 2011 godine, vidi sliku dole:

comment image

S mile

Ne znam za vas, ali ja najduze zastadoh kraj fotke unutrasnjosti, trebalo mi je malo vremena divljenja lepoti. Shvatih zasto, nema TV ekrana. Tako malo a tako puno znaci.

Odlican dizajn. Svaka cast