1. Home
  2. Vesti
  3. Aston Martin odlaže debi prvog električnog automobila
Aston Martin odlaže debi prvog električnog automobila
1

Aston Martin odlaže debi prvog električnog automobila

85
1
Podelite sa prijateljima:

Kompanija Aston Martin je bila u stanju permanentnog restrukturiranja u poslednjih nekoliko godina, što smo u par navrata i pisali. Nije iznenađujuće da se planovi proizvođača menjaju pod uticajem različitih spoljnih faktora. Kao što je objavljeno krajem prošle godine, kompanija razmišlja o otkazivanju projekta Vanquish – sportskih automobila sa motorom u sredini.

Sada je postalo poznato o sledećim promenama koje su povezane sa električnim vozilima marke.

Činjenicu da su planovi Aston Martina za narednih nekoliko godina izmenjeni, izveštava Autocar, citirajući predsednika kompanije Lorensa Strola. On je posebno istakao da kompanija odlaže debi svog prvog električnog automobila sa 2025. na 2026. godinu. On je ovu odluku objasnio činjenicom da potražnja potrošača za „zelenim“ modelima nije toliko visoka koliko je kompanija očekivala nekoliko godina pre „Potražnja potrošača ne raste onom brzinom koliko su mislili analitičari i političari“, dodao je Lorens Strol.

Podsetimo, prvi električni automobil Aston Martina trebalo bi da bude krosover sa pogonom na sva četiri točka, koji će biti zasnovan na platformi u razvoju britanskog proizvođača, koja će kombinovati Mercedes-Benzovu elektroniku sa Lucidovim hardverom (obe kompanije su partneri Aston Martina). Prema preliminarnim podacima, ova električna platforma će dobiti do četiri motora (jedan po točku), ukupna snaga ove instalacije može da pređe 1.500 KS.

Koliko je ranije poznato, na razvoj ovog „autića“ utrošen je i grant neprofitne organizacije APC (Advanced Propulsion Center), koju finansira britanska vlada, u iznosu od 9 miliona funti sterlinga. Istovremeno je saopšteno da bi, prema strategiji, cela linija brendova trebalo da bude potpuno elektrifikovana do 2030. godine (sadržaće samo električna vozila i plug-in hibride).

Prema Lorensu Strolu, kompanija je za sada odlučila da se fokusira na razvoj modela PHEV, to jest hibrida plug-in. Navodi se i da će najskoriji hibrid plug-in biti sportski automobil Valhalla sa motorom u sredini, koji je opremljen 4,0-litarskim V8 biturbo motorom iz Mercedes-AMG-a, koji radi u tandemu sa dva elektromotora. Ukupna snaga je 950 KS, maksimalni obrtni moment je 1.000 Nm. Domet pri vožnji isključivo na struju je skromnih 15 km. Prodaja ovog superautomobila počeće u poslednjem kvartalu ove godine.

Takođe, Aston Martin je odlučio da „ubije“ projekat Lagonda. Podsetimo, govorimo o luksuznim modelima, super limuzina i SUV, pod posebnim podbrendom; od njih se očekivalo da postanu potpuno električni konkurenti automobilima marke Bentley.

Projekat je zamro nakon što je Endi Palmer odstupio sa mesta generalnog direktora, a sada je predsednik kompanije rekao da Aston Martin ne planira da uđe na tržište luksuznih automobila. „Verujemo da su naši sportski automobili i terenci prilično luksuzni, tako da nemamo nameru da predstavljamo luksuzne automobile sa slabijim performansama“, dodao je Lorens Strol.

AutoRepublika

(85)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

šteta što ih ford nije prodao hindusima
procvetali bi