1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai Evropljanima ukida ponudu vozila iz odeljenja N
Hyundai Evropljanima ukida ponudu vozila iz odeljenja N
1

Hyundai Evropljanima ukida ponudu vozila iz odeljenja N

121
1
Podelite sa prijateljima:

Rukovodstvo korejskog proizvođača automobila po imenu Hyundai je, takoreći preko noći, donelo odluku o obustavljanju ponude performantnih benzinaca s oznakom N. Opredeljenje se tiče nastupa Hyundaija na evropskom tržištu.

Portparol nemačke ispostave azijskog konstruktora je potvrdio da će se ponuda vozila iz asortimana odeljenja N, obustaviti na evropskom tržištu pre nego što se završi prvo polugodište 2024. godine. To praktično znači da se opraštamo od modela po imenu i20 N, i30 N kao i manje poznatog heča s oznakom i30 N Fastback. Međutim, onaj ko voli vozila ovog tipa i ovog proizvođača, još uvek ima vremena da ih pribavi.

„Hyundai Motor je odlučio da prekine proizvodnju modela iz linije N, a koje pokreću motori SUS. Odluka se odnosi na evropsko tržište i biće primenjena tokom prve polovine godine. Ovo je u skladu s posvećenošću marke u smislu ponude evropskim kupcima asortimana proizvoda sa nultom emisijom, i to do 2045. godine, do kada je firma planirala da u svim faze proizvodnje i rada automobila ostvari punu ugljeničnu neutralnost. Verzije i20 N i i30 N su u Nemačkoj i dalje prikazane u konfiguratoru koji je dostupan na sajtu hyundai.de, i nastaviće da budu dostupne kod distributera i tokom ove godine (verovatno do kraja godine u zavisnosti od količina na lageru).“

Evropljani nikada nisu dobili najnoviji Veloster N, a ni Elantru N. Nova generacija krosovera Kone bi tek trebalo da dobije tretman od strane radnika odeljenja N, pa je na vrhu ponude Kone sada verzija N-Line. Modeli visokih performansi s indeksom N neće nestati na drugim tržištima, s obzirom na činjenicu da je Hyundai već potvrdio planove za novu limuzinu po imenu Elantra N, i to najverovatnije s ugrađenim većim motorom. Nestanak sportskih konvencionalnih modela u Evropi neće značiti kraj za celokupnu filozofiju N, jer sada postoji potpuno električni Ioniq 5 N, dok se šuška da će i Ioniq 6 N stići u doglednoj budućnosti.

S obzirom na to da su propisi o štetnim emisijama sve rigorozniji, a da su porezi i ostali nameti na benzinske automobile u porastu, nije ni čudo što Hyundai Europe povlači ručnu kočnicu s automobilima iz linije N, onim s konvencionalnim pogonom. Ovi modeli već dugo nisu postojali s obzirom na to da je i30 N prvi put izašao 2017. godine, zatim i30 N Fastback koji je lansiran 2018. godine, i naposletku i20 N iz 2020.

Dani pristupačnih automobila pogonjenim motorima s unutrašnjim sagorevanjem goriva i visokim performansama u Evropi su nažalost odbrojani. Volkswagen je već eutanazirao up! GTI i Polo GTI, dok najnoviji Golf GTI više nema manuelni menjač. Dani Opelovih OPC-ovih automobila i Peugeotovih GTi-ja su već odavno prošli. Pored toga, Ford je ugasio ponudu modela po imenu Fiestu ST, što je učinio 2023. godine, a takođe će 2025. odbaciti i Focus ST.

Evropljani su imali prilike da kupuju i vrele dizelaše, i to od velikoserijskih brendova, ali su iz ponude povučeni i Golf GTD, a i Octavia RS.

AutoRepublika

(121)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Evropa će definitivno što se tiče novih automobila postati jedno od najgorih mesta na planeti. Sve više se gubi princip slobodnog tržišta, a preovladavaju odluke polupismenog establišmenta evropske unije, koji se u automobile i auto industriju razumeju kao Marica u… dalje znate.

Izmenjeno 1 mesec pre od strane YugoFlorida