1. Home
  2. Prezentacije
  3. Stellantis najavio Jeep Avenger 4xe
Stellantis najavio Jeep Avenger 4xe
1

Stellantis najavio Jeep Avenger 4xe

84
1
Podelite sa prijateljima:

Kao što znamo, američki brend Jeep je već neko vreme u vlasništvu koncerna Stellantis. Marka je predstavila najkompaktniji model na Salonu automobila u Parizu u jesen 2022. godine. Glavno tržište Jeepa Avengera je evropsko i krosover je krenuo u prodaju početkom prošle godine. Podsetimo, u početku je ovaj SUV debitovao samo u verzijama sa pogonom na prednje točkove – benzinskim i električnim, ali se sprema za lansiranje verzija sa pogonom na sve točkove.

Danas je proizvođač zvanično najavio ovu verziju i otkrio prve pojedinosti o mehanici, uz najavu da će novi proizvod na četiri točka biti ponuđen Evropljanima do kraja ove godine.

Jeep Avenger e-Hybrid

Jeep Avenger je zasnovan na modifikovanoj francuskoj platformi CMP, a koja je preimenovana u STLA Small. Avenger je dugačak samo 4.080 milimetara, širok je 1.776 mm, dok je visok 1.528 mm. Između prednje i zadnje osovine se nalazi 2.560 mm. Klirens ovog simpatičnog SUV-a je 200 mm, dok je zapremina prtljažnika ranije predstavljenih verzija na nivou od 380 litara.

Sada je kompanija pokazala crtež još jedne modifikacije modela. Ona se zove Jeep Avenger 4xe – sa sistemom pogona na sva četiri točka. Sudeći po slici, ova opcija će mnogo pozajmiti od koncepta Jeepa Avengera 4×4, a koji je predstavljen još u oktobru 2022. Avenger 4xe će se razlikovati od već predstavljenih verzija zbog drugačijeg prednjeg branika (sa svetlo zelenim akcentima, a ne plavim, kao na izložbenom automobilu), nalepnica na haubi, krovne šine i set terenskih guma.

Jeep Avenger 4xe

Potpuna premijera serijske verzije s pogonom na sva četiri točka, Avengera 4xe će se održati kasnije. Kompanija još nije otkrila unutrašnjost nove modifikacije; očekuje se da će je odlikovati minimalne razlike u odnosu na aktuelne verzije sa pogonom na prednje točkove. U ovom slučaju, na prednjem panelu možete pronaći potpuno virtuelnu instrumentacionu tablu, pri čemu je za uvodne verzije dijagonala istog na nivou od 7 inča, dok je za modifikacije koje bude najviše želje ona 10,25 inča), kao i vodoravno postavljen ekran osetljiv na dodir iste veličine. On prikazuje postavke informativno-zabavnog sistema.

Glavna razlika u odnosu na Jeep Avenger koji se već nudi u Evropi biće ona koja se tiče ugrađenog pogonskog sklopa. Hibridna postavka verzije 4xe je zasnovana na benzinskom motoru od 136 konjskih snaga, koji radi u tandemu sa dva elektromotora, pri čemu svaki od njih raspolaže sa 29 konjskih snaga. Prema tvrdnji proizvođača, pogonska sila ide na sve točkove, bez obzira na nivo napunjenosti baterije. Dostupan je šestostepeni automatski menjač sa dvostrukm spojnicom i on nosi indeks e-DCS6.

Enterijer verzije e-Hybrid

Poznato je da će prijem porudžbina za Jeep Avenger 4xe na evropskom tržištu početi krajem ove godine, a cene će biti poznate kasnije. Na jednom od najvećih evropskih tržišta, onom u Nemačkoj, aktuelni krosover se može kupiti za najmanje 25 hiljada evra, dok će vrhunska verzija koštati najmanje 31,5 hiljada evra.

U međuvremenu je u pripremi još jedan novi Jeep i očekuje se debi serijske verzije krosovera po imenu Wagoneer S.  Budući SU, je krajem prošlog meseca otkriven na zvaničnim fotografijama i znamo da će počivata na platformi STLA Large.

Novi krosover će biti ponuđen ove jeseni, i to prvo na američkom tržištu, dok se očekuje plasman i u ostalim državama, ali nešto kasnije.

AutoRepublika

(84)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ne razumeh dobro ili sam površno pročitao, da li će ovo biti (F)HEV ili PHEV ili MHEV ?
Do sada je kod Jeep-a oznaka “4xe” valjda podrazumevala PHEV. Ali, do sada ta oznaka i nije uparivana sa PSA motorom 1,2 T, pa ni u MHEV izdanju, a ni sa ovim novim menjačem.