1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kinezi predstavili spektakularan kamion sa zamenjivim baterijama!
Kinezi predstavili spektakularan kamion sa zamenjivim baterijama!
0

Kinezi predstavili spektakularan kamion sa zamenjivim baterijama!

541
0
Podelite sa prijateljima:

Dok se evropski proizvođači bore s ciljem da omoguće što veći domet baterijskih kamiona i/ili ubrzaju vreme neophodno za dopunu baterijskog pakovanja, i dok Ilon Mask nije u mogućnosti da pokrene masovnu proizvodnju električnog kamiona s oznakom Tesla Semi, Kinezi nikako nisu raspoloženi da gube vreme.

Geely je nedavno osnovao novu diviziju unutar grupacije i nazvao je Yuancheng Automobile, a pride je predstavio i koneceptni električni kamion osmišljen u futurističkom duhu.

Kamion je dobio i svoje kršeno ime pa će se zvati Xinghan H, ali ga je najlakše prepoznati po svojoj elegantnoj formi. Dakle, prednji zid kabine ima solidan nagib, dok su bočni zidovi praktično lišeni reljefnih elemenata. Svi ovi zahvati su izvedeni kako bi se unapredile aerodinamičke performanse, pa je koeficijent otpora vazduha sveden na odličnih 0,35.

Talasasti oblik poluprikolice je izveden kao takav da bi kreirao što diskretniji otpor vazduha, a ujedno je eksterijer konceptnog vozila posve neobičan. Instalirane su uspravno postavljene prednje svetlosne grupacije u LED tehnologiji i to na način da dopune zmijastu rešetku hladnjaka koja je ukrašena plavim diodama razbacanim po njuški u stilu ekvilajzera, ako ima onih koji se sećaju radio kasetofona s kraja prošlog veka i njihovim disko-lampicama.

Orijentalni minimalizam je možda i najbolji opis onoga što se da videti u unutrašnjosti putničke kabine. Upotrebljeni su isključivo prirodni i plemeniti materijali. Vidljiva je aplikacija i specijalne i posebno obrađene plastike i tkanina.

Središnjim delom čeonog panela je položen jedan takav materijal, karakterističan za taj deo Azije. Mislimo na bambusovo drvo od kog su izrađeni rasklopovi stočić i police koje su razbacane na više strana u enterijeru futurističkog teškaša.

Zadnji deo kabine je iskorišćen kako bi se upriličila, pa možemo reći, praktično dnevna soba. Uslovno rečeno, jer je pričvršen i ogroman krevet uz kuhinjksi prostor oplemenjen čajnikom i frižiderom. Na raspolaganju je čak i malo kupatilo, da ne kažemo kupatilce, s tušem i toalet šoljom.

Vozač neće morati na ruke da pere sudove zbog prisustva odgovarajuće mašine locirane u posebnoj pregradi. Na ovaj način, ispada da vozač može da se ženi i da svu opremu preda gospođi na korišćenje (smajli, jasno). Umalo da zaboravimo i detalj koji će permanentno unositi vedrinu u život, a to je gigantski panoramski krovni otvor.

Što se tiče vozača, uživaće u digitalnom ambijentu, jer je njegovo radno mesto preplavljeno virtuelnim spravicama, dok je sam obruč upravljača u obliku veoma bliskom čistokrvnom pravougaoniku.

Preglednost će zbog velikih zastakljenih površina biti skoro kao u akvarijumu, a umesto spoljnih retrovizora su montirane kamere sa, opet (zasebnim) ekranima.

Međutim, vozaču kamiona Xinghan H ništa od ovoga možda neće ni trebati, a ni samom teškašu možda vozač ni neće biti neophodan. Zaista, moguće je da će ovakve drumske kompozicije u budućnosti biti potpuno autonomne. Naposletku, i sam Geely, u dogovoru s firmom Long-Distance Automobile je odlučio da investira ozbiljne sume novca u razvoj adekvatne infrastrukture za lokalne autoputeve, pa se do 2030. godine planira lansiranje komercijalnog bespilotnog kamiona.

Testne vožnje autonomnih električnih kamiona će početi već tokom 2023. godine. Ali, centralno pitanje je kako konstruktor planira da se bori sa skromnom autonomijom koja je svojstvena svim baterijskim modelima, a posebno onim iz segmenta teških komercijalnih vozila.

Za razliku od Evropljana, a podsetićemo da Geely poseduje značajan udeo u švedskoj firmi Volvo Trucks, ali i u germanskom društvu Daimler Trucks, Kinezi planiraju da izguraju neku sopstvenu ideju. Nisu hteli uopšte ni da se bave objavom u vezi kapaciteta baterija i autonomije vozila jer je sam kamion oplemenjen mogućnošću proste zamene baterijskog pakovanja. Ideja je da se u budućnosti, baterije na ovim vozilima jednostavno zamene na posebnim stanicama. Istovremeno, globalni sistem će nadzirati sve kamione koji to žele uz utvrđivanje njihove trenutne lokacije, smera kretanja, brzine kretanja, težine, stepena energetske rezerve u bateriji i praćenje svih sličnih parametara, a što bi trebalo da omogući izbor optimalnog mesta na kom će biti izvršena zamena baterijskog pakovanja, kako bi se izbegli redovi na „pumpama“.

Sada vam sve ovo možda zvuči i kao deo nekog naučno-fantastičnog filma, ali verujete da je prva eksperimentalna stanica za ove namene već izgrađena u provinciji Guangdži. Imajući u vidu svu efikasnost Kineza, nemojmo isključiti mogućnost da u bližoj budućnosti vidimo ovakve stanice širom te države.

Zanimljivo je da će budući serijski pandan prezentovanog kamiona biti prikazan već 2023. godine, a prijem narudžbina je već otpočeo, pa su već aktuelni i neki popusti. Dakle, ko uplati depozit od dve hiljade juana (oko 275 evra), dobiće deset puta veći popust, a ako neko uplati 2.750 evra na ime rezervacije, dobiće dva i po puta viši iznost na ime diskonta.

Trgovci ko’ trgovci, i u Narodnoj Republici Kini izmišljaju nekakve popuste i pogodnosti, iako to zapravo nisu, već su uvek uključene u kupoprodajnu cenu ponuđene robe, ali eto i u ovom izveštaju se piše da se nude i „besplatne“ pogodnosti poput inoviranja softvera i slično.

AutoRepublika

(541)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments