1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Mašina za kreaciju udovica, iliti „Widowmaker“
AR pijaca klasika: Mašina za kreaciju udovica, iliti „Widowmaker“

AR pijaca klasika: Mašina za kreaciju udovica, iliti „Widowmaker“

161
1
Podelite sa prijateljima:

Dodge Viper ima onu reputaciju da je njegova vožnja kao jahanje divljeg konja gde trenutak nepažnje može da vas ubije. Sa mnogo snage ispod haube i relativno zastarelom šasijom i ogibljenjem, Viper je zaista mogao da bude takozvani „widowmaker“. U prevodu, automobil koji je u stanju da usmrti vozača i na taj način njegov/njegova supruga/suprug postane udovica/udovac (reč „widow“ na engleskom jeziku znači baš to).

A onda je Viper iznenadio javnost kada je vozač Kuno Vitmer prevezao čuvenu nemačku stazu Nirburgring za samo sedam minuta i 22 sekunde, što je u to vreme (pre petnaest godina) bilo među najbržim na svetu u kategoriji serijskih modela. Taj isti samoubilački Viper je tako brzo prevezao stazu punu krivina?

Za tako nešto je bilo zaslužno izdanje nazvano ACR. Ova tri slova su bila skraćenica za American Club Racer i iako model sa priloženih fotografija nije bio prvi sa takvom značkom, svakako je postavio Viper u središte interesovanja i stavio ga je u centar pažnje.

ACR se nije previše razlikovao od standardnog Vipera sa mehaničke strane. Pokretao ga je atmosferski 8,4-litarski benzinac sa deset cilindara, a razvijao je identičnih 600 konjskih snaga. Menjač je bio šestostepeni manuelni, a pogon na zadnje točkove.

Međutim, inženjeri Dodgea su ugradili mnogobrojne aerodinamične dodatke u vidu branika i spojlera, do te mere da se ACR mogao pohvaliti sa čak 454 kg takozvanog aerodinamičkog vertiklanog potiska pri brzini kretanja od 240 km/h.

Štaviše, jedna priča kaže da je vlasnik vukao svoj ACR na prikolici zakačenoj za pikap kamionet i da je primetio da se njegov kamionet bolje probija kroz vazduh zahvaljujući ovom sportisti. Spomenućemo da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 3,6 sekundi uz maksimalnu brzinu kretanja od 288 km/h. Takvo zadovoljstvo je koštalo 98.110 američkih dolara ili 141.040 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Primerak iz današnje priče je iz 2009. godine i trenutno se nalazi u gradu Dort Vort unutar američke savezne države Teksas. Do sada je prešao tek 11.040 kilometara i vlasnik kaže da je ugradio nekoliko modifikacija kao što su novi završeci sistema za odvod izduvnih gasova i moderniji audio sistem.

U oglasu se navodi da vozilo stiže i sa originalnim delovima pa ih kupac može vratiti po svojoj želji. Nasuprot verovanju da je ACR napravljen samo za stazu i da zbog toga nema nikakvu opremu, spomenućemo da je napuštao fabriku sa klimom, sedam zvučnika, kožom prekrivenom kontrolnom tablom i još mnogo toga.


Aukcija je donela 65 ponuda, a najviša je iznosila 116.500 američkih dolara.

Zoran Tomasović

(161)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Bio je otkrovenje kada je izašao, uživali smo u fotkama, wallpaperima… toliko smo bili u mogućnosti 😉