1. Home
  2. Vesti
  3. Alfa Romeo najavila kraj konfiguracije Quadrifoglio
Alfa Romeo najavila kraj konfiguracije Quadrifoglio
2

Alfa Romeo najavila kraj konfiguracije Quadrifoglio

3.06K
2
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno smo pisali o planu Stellantisa da svakom brendu pruži desetak godina da pokaže svoje znanje pre nego što donese odluku koji od njih će opstati u životu. U najvećoj krizi se nalaze Chrysler i Lancia, ali nije ni Alfa Romeo daleko od situacije da bude eliminisana. Slavni italijanski proizvođač vozila ima neke zaista kultne modele u ponudi, ali spada u onu kategoriju koja zvuči nešto kao, „svi ga hvale, ali niko ne kupuje“.

Potpredsednik brenda Leri Dominik se nedavno obratio medijima i najavio da će uskoro stići kraj konfiguracije nazvane Quadrifoglio. Reč je o najmoćnijim verzijama u današnjim vremenima i pokreće ih 2,9-litarski turbobenzinac sa 510 konjskih snaga. Quadrifoglio je dostupan samo na modelima Giulia i Stelvio, a njegova eliminacija će prvo započeti na američkom tržištu.

Dominik kaže da će narudžbe biti otvorene do kraja meseca aprila dok će poslednji primerci za američko tržište biti napravljeni dva meseca kasnije. On je dodao da ovo nije kraj za italijanskog proizvođača vozila „preko bare“ i da će novi modeli debitovati u skorijoj budućnosti. Teško je ipak biti optimista pošto Alfa nije poslovala uspešno tokom poslednjih deset godina od kada su se vratili na američko tlo.

Najviše vozila su prodali 2018. godine (23.800), da bi u upravo završenoj 2023. godini ta cifra pala na tek 4.582 primerka. Velika nada je ulivana u model Tonale sve dok bratski brend Dodge nije odlučio da ga prodaje pod svojom značkom (Hornet), pa samim tim ovaj kompaktni krosover je izgubio šanse da ostvari značajniji uspeh.

Na pitanje medija šta će se desiti sa Quadrifogliom u ostatku sveta, Dominik je rekao da će opstati još par godina dok ne instekne životni vek sadašnje generacije, ali da će naslednici svakako biti na struju. To ne znači da nikada više nećemo videti Quadrifoglio već jednostavno da ga nećemo videti sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem goriva. Sasvim je sigurno da će naredne Giulije deliti Stellantisovu globalnu platformu STLA Large zajedno sa modelom Dodge Charger Daytona i da će pružati mogućnost vožnje od preko 800 kilometara sa jednim punjenjem baterija.

Oni koji kupe neke od preostalih jedinica svakako neće biti razočarani pošto je reč o automobilu koji redovno završava u vrhu u poređenju sa nemačkom konkurencijom…

AutoRepublika

(3058)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

„Na pitanje medija šta će se desiti sa Quadrifogliom u ostatku sveta, Dominik je rekao da će opstati još par godina dok ne instekne životni vek sadašnje generacije,..“

Hajde da Evropljani barem u nečem bolje prodju od Amera.

Matija

Tuzna prica zvana e-mobilnost.
Do 2035 godine ima jos 11 godina – nadajmo se da ce za to vreme vodonik i sinteticka goriva uspeti da se potvrde na trzistu. To bi znacilo da nam se ono drago „vruuum, vruuum!“ vraca! 🙂