1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Valter de Silva: Alfa Romeo 156 je jedan od mojih omiljenih projekata
Valter de Silva: Alfa Romeo 156 je jedan od mojih omiljenih projekata
10

Valter de Silva: Alfa Romeo 156 je jedan od mojih omiljenih projekata

1.22K
10
Podelite sa prijateljima:

Legendarni dizajner izdvojio je modele koji su obeležili njegovu bogatu karijeru. 

Kraj je 20. veka i za stil vozila marke Alfe Romeo brine se tada još anonimni Valter de Silva. Pod njegovom palicom stvoreni su modeli 146, 156, 166 i 147. Upečatljiv i skladan dizajn 156-ice bio je jedan od stubova uspeha tog vozila koji se ovenčao i nagradom za automobil godine.

U nedavnom intervjuu za italijanski Corriere della Sera De Silva je istakao svoje tri omiljene kreacije. „Audi A5, Alfa Romeo 156 i Volkswagen Polo su za mene omiljeni projekti. Pre svega zbog njihove istorije i evolucije. Dizajn automobila ne čine samo linije, u njega su utkani ljudi, projekti, stomakobolja i zadovoljstvo“, rekao je čuveni dizajner.

Podsetimo, nakon vrlo uspešne karijere u Alfi Romeo gde je preporodio stilski izraz tog brenda, De Silva je prešao u Volkswagen grupaciju na poziv Ferdinanda Piha. Prvo je rukovodio preporodom izgleda Seata, da bi se kasnije obreo u Audiju i Volkswagenu.

De Silva je u svojoj bogatoj karijeri radio na dizajnu velikog broja automobila. Od pomenutih Alfinih modela, preko Seatovih aduta sa početka 21. veka, do Audijevih A3, A5, A6, TT, R8, Q7… U Volkswagenu je bio na čelu dizajnerskog odeljenja kada su se između ostalih stvarali i novi Scirocco, Passat CC, zatim Amarok, up i brojni drugi vrlo poznati modeli brenda iz Volfzburga (Polo, Passat, Touareg, Golf)…

Često se zaboravlja i da je Valter de Silva stvorio koncept novi Miure za Lamborghini koji ipak nije dobio odobrenje VW grupe za serijsku proizvodnju. Što se tiče Alfe Romeo 156, reč je o jednom od najprodavanijih modela u istoriji ove italijanske marke. Više o Alfi 156 možete pročitati OVDE. 

AutoRepublika 

(1218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Dizajn koji i danas izgleda odlično, iz bilo kog ugla.
Svaka čast Alfi kako su uspeli od Fiat platforme da naprave onakav aumobil.

S mile

Lepota poroka… la bella macchina

Marko

I posle 25 godina kada se gleda alfa 156 u nekoj boji kao što je 694 ili roso pogled se ne može skinuti sa nje… Remek delo dizajna i šteta što nije doživeo pravu evoluciju na AR 159. Jednostavno skulptura…

J4ZZ3R

Pa oni kažu da ne može jedan motor da otkaže, a ovde su tri otkazala zaredom, tako da je to to 🙂
Pre tri četiri godine nagovarah brata da kupi Stelvio sa Ferrari motorom, ali je bio baš nepoverljiv… I onda je u Dubajiu mesec dana vozio Stelvio benzin i bio je baš prijatno iznenađen automobilom.

J4ZZ3R

1999. sam od prve plate odvojio novac za Alfu 156…trebalo bi mi je celih 13 neto plata da je kupim, ali avaj u tim godinama nisam mogao ništa da uštedim 🙁
Osta nedosanjani san. Posle sam mogso da kupim polovnu, ali bratu je na tri Alfe 155 koje je zaredom kupio otišao motor tako da više nisam ni smeo

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
TheStig

Cek cek kako je otisao motor kad Iznogud i kojekakvi teletabisi ovdje kazu da se Alfa ne moze pokvariti, da je prica o Alfinoj kvarljivosti mit 😁

moron

Za mene, vanvremenska dizajnerska perfekcija, osim jednog detalja – „proklete“ kvake zadnjih vrata.

Iznogud Časni

Što? Zar si lomio nokte, heheh.

moron

Nije zbog noktiju.
Ali, molim te, da li je tebi u smislu dizajna skladno da na prednjim vratima imaš prelepu hromiranu kvaku ( na onom uzdužnom „lomu“ cele bočne strane karoserije ), a da na zadnjim vratima tu nemaš ništa ?
Iskreno reci.
Nema veze što je Alfa.
Tebi je to lepo ?
Ovakvu estetsku anomaliju ima dosta vozila. Bar je za mene to anomalija u dizajnu.

Dakle, to sa lomljenjem noktiju nema veze. Naravno, ima tu i ergonomskih aspekata.

Iznogud Časni

Naravno, kad ga je ona i lansirala,a da valja – valja. A5 kakav je bio prije njega, za povraćati…43 modela, sunce ti kalajisano, koliko ih još na „drugim“ platformama napravljeno.