1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. EU odlučna da oštro uzvrati na uvođenje američkih carina na automobile i delove
EU odlučna da oštro uzvrati na uvođenje američkih carina na automobile i delove
1

EU odlučna da oštro uzvrati na uvođenje američkih carina na automobile i delove

182
1
Podelite sa prijateljima:

Šefica trgovine u Evropskoj uniji, ponovila je da će biti uvedene uzvratne mere, nakon pretnji američkog predsednika, Donalda Trampa da će implementirati dodatne namete na proizvode iz evropske automobilske industrije.

Komesarka za trgovinu EU, Sesilija Malmstrom, kritikovala je Trampove izjave u maju, da evropski automobili i automobilski delovi koji se uvoze u SAD, predstavljaju bezbednosni rizik po ovu zemlju. Trampova administracija se suočava s istekom roka koji je sama postavila, jer sredinom novembra treba da odluči da li će dodatno da oporezuje uvoz iz Evrope.

„Potpuno odbacujemo tvrdnju da predstavljamo bezbednosni rizik“, rekla je Malmstromova na konferenciji u Briselu, održanoj juče. „To je apsurdno. Ukoliko bude tarifa, preduzećemo uzvratne mere.“

Transatlantske trgovinske veze između najvećih svetskih ekonomija, približavaju se ključnom trenutku, u velikoj meri u senci američko-kineskog trgovinskog rata:

  • Planirani pregovori između EU i SAD da se eliminišu nameti na industrijske proizvode ostaju blokirani američkim zahtevima da se u bilo kakav dogovor oko otvaranja tržišta uključe i poljoprivredni proizvodi.
  • Obe strane su spremne za tarifnu borbu u stilu „milo za drago“ u vezi s avionskom pomoći, koju Svetska trgovinska organizacija smatra nelegalnom.
  • Tramp održava u životu mogućnost uvođenja nameta na uvoz automobila i automobilskih delova.
  • EU je duboko zabrinuta oko pretećeg ćorsokaka u žalbenom telu Svetske trgovinske organizacije, jer su SAD odbile da razmatraju bilo kakva imenovanja na osnovu toga što su članovi foruma odstupili od svog prvobitnog mandata.

„Odnosi su napeti“, kaže Malmstromova, Šveđanka čiji se petogodišnji mandat na mestu evropske komesarke za trgovinu završava 31. oktobra. Nju će zameniti Irac, Fil Hogan, koji je trenutno čelni čovek za poljoprivredu u EU, i koji je prošlog meseca Trampa nazvao „nepromišljenim“.

Harley, Levi Strauss, burbon…

Prošle godine, Tramp je razbesneo Evropljane označivši uvoz čelika i aluminijuma kao bezbednosnu pretnju, što je bio povod za uvođenje carine od 25, odnosno 10 odsto. To je evropski blok nateralo da uzvrati s 25 odsto nameta na američku robu vrednu 2,8 milijardi evra, u šta su uključeni Harley-Davidson motocikli, Levi Strauss & Co. konfekcija i burbon viski.

Američka carina na strane automobile od 25 odsto, dodala bi oko 10.000 evra na cenu vozila iz Evrope, kažu u Briselu.

Vrednost evropskog automobilskog izvoza na američko tržište je oko 10 puta veća od izvoza čelika i aluminijuma zajedno. Evropske uzvratne mere bi rezultirale ciljanjem na veći iznos američkog izvoza u EU.

Caterpillar vozila, Xerox mašine i Samsonite proizvodi, samo su deo američke robe koja bi se suočila s uzvratnim merama, rekao je visoki evropski zvaničnik u februaru, insistirajući na anonimnosti.

AutoRepublika

(182)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

U „ratu“ njih i onih najviše najebala Evropa. Zanimljivo.