1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Renault priprema četvrtu generaciju Twinga
Renault priprema četvrtu generaciju Twinga
14

Renault priprema četvrtu generaciju Twinga

1.70K
14
Podelite sa prijateljima:

Renault je predstavio kompaktni Twingo davne 1992. godine. Prva generacija je bila veoma popularna: tada je godišnja prodaja modela u Evropi premašivala 200 hiljada jedinica, ali je kasnije potražnja postepeno počela da opada. Treća generacija Twinga predstavljena je 2014. godine, model je rezultat partnerstva Renaulta i Daimlera i njegovog brenda smart. Ranije se pretpostavljalo da će automobil biti povučen nakon što se završi životni ciklus trenutne verzije, ali je proizvođač odlučio da nastavi istoriju malog hečbeka.

Kompanija je došla do zaključka da vredi sačuvati kako prepoznatljivo ime, tako i samu ideju da na liniji bude jeftin mali gradski automobil. Budući novi proizvod je deklasifikovan u statusu koncepta sredinom novembra prošle godine. Još nema zvaničnih informacija o tome kako će izgledati serijska verzija kompaktnog hečbeka.

Sa ruskih Kolesa prenosimo viziju kako će izgledati četvrta generacija Renaulta Twinga. Sudeći po slici, serijska verzija modela će se verovatno malo razlikovati od prošlogodišnjeg koncepta. Očekuje se da će eksterijer novog proizvoda biti uređen u retro stilu, što znači da će biti mnogo referenci na prvi model prikazan početkom poslednje decenije prošloga veka.

Sudeći po renderu, novi Twingo će imati jednovolumensku karoseriju sa petoro vrata, prednji deo će biti ukrašen polukružnim farovima sa LED trakama svetla, osvetljenim aktuelnim logom brenda i velikim usisnikom vazduha od nefarbane plastike. integrisan u donji deo branika. Umetnik nije zaboravio element koji upućuje na prvi Twingo u vidu tri otvora od sjajne crne plastike, smeštenih bliže zadnjoj ivici haube.

Takođe, automobil na renderu je ostao sa neobičnim kvakama na prednjim vratima upisanim u krug. Ručice zadnjih vrata su verovatno integrisane u C-stubove. Još jedan jeftin hečbek može da dobije okvir bočnog prozora od neobojene plastike, male tradicionalne spoljašnje retrovizore i sjajne crne ukrase luka točkova. Može se pretpostaviti da će i zadnji deo biti dizajniran u stilu koncepta – sa polukružnim svetlima i masivnim plastičnim umecima.

Pretpostavlja se da dužina novog Twinga neće prelaziti 3,6 metara; stepenicu više u hijerarhiji brenda biće „stariji brat” – Renault 5 . Unutrašnjost hečbeka biće dizajnirana za pet putnika; virtuelna instrument tabla i multimedijalni sistem osetljiv na dodir biće postavljeni na prednjem panelu.

Još nema zvaničnih informacija o tehnologiji. Do sada je kompanija samo rekla da će potpuno električni Twingo četvrte generacije imati potrošnju od 10 kWh na 100 km. Prema preliminarnim podacima, prva će na tržište izaći verzija sa elektromotorom od 110 konjskih snaga, a kasnije će se pojaviti verzija sa motorom od 90 konjskih snaga. Očekuje se da će im biti ponuđena samo jedna baterija – kapaciteta 40 kWh; Verovatno će maksimalni domet sa jednim punjenjem za gradski automobil biti oko 300 km.

Novi Twingo bi trebalo da uđe na tržište 2026. i pretpostavlja se da početna cena malog hečbeka neće preći 20 „soma“ evra.

AutoRepublika

(1699)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nema informacija – nema komentara. 🙂
Volim male automobile i zeleo bih da nas Reno obraduje sa novim simpaticnim automobilcicem! Motor pozadi upropastio je upotrebljivost poslednje generacije Twinga, inace bi se prodavao mnogo bolje.

Garbage

Meni je osobno taj motor pozadi top (EV verzija). Zadnji pogon ti omogućuje da stisneš gas a tih 82KS na 1100 kg ide jako jako dobro. Na semaforu si redovito najbrži bez proklizavanja. Dodatno zadnji pogon ima jako mali krug okretanja pa je u gradu milina za se parkirati. Malo je manji gepek ali who cares za drugi auto. Četveročlana obitelj se normalno vozi u tom autu. A iz iskustva ti potvrđujem da stanu i kišobran kolica unutra.

Matija

Reno Twingo ne posmatram kao sportski auto. To je mali gradski auto i njegova svrha je da bude univerzalno koristan. Motor pozadi onemogucuje fleksibilno koriscenje unutrasnjeg prostora. Za mene je to KO kriterijum.

Garbage

Nisam shvatio što hoćeš reći, ali za svoju veličinu ima sasvim Ok mjesta unutra. Važno mi je da ima 4 vrata, jako se široko otvaraju, sjedi se povišeno i puno je lakši ulaz i izlaz nego iz Passata kojeg isto imam. Jedina zamjerka mi je što se volan ne podešava po dubini. Prtljažnik mi je isto Ok, nemam neke zamjerke. Ipak je to A segment.

Garbage

Nije to naravno sportski auto, ali bi se vjerujem iznenadii kako dobro ide ubrzanje s mjesta. Kroz krivine ne toliko jer ima relativno tanke prednje gume. Zadnje su šire pa solidno prenosi snagu na podlogu.

Matija

Licno volim male ali paprene automobile! To moze da se dobije i sa prednjim pogonom. Posto ce novi Twingo biti elektricni sasvim je moguce da mu motor bude pozadi – on je dovoljno mali da ne ometa fleksibilnu upotrebu prostora. U ovom slucaju prednost zadnjeg motora sastoji se u tome da prednji deo moze da bude kraci – prazan je i sve je deformaciona zona. Prednji deo je kao prtljaznik i onako nekoristan.

Matija

Da ponovim:

„To je mali gradski auto i njegova svrha je da bude univerzalno koristan.“

To znaci sledece: Twingo bi trebalo da ima pozadi velika vrata, od krova do branika, zadnja sedista na obaranje i pomeranje. Samo tako moze da bude univerzalno upotrebljiv. Motor pozadi eliminise gore navedene mogucnosti.

Matija

Evo sta o zadnjem pogonu misle drugi! 🙂 Nadam se da ces razumeti.

comment image

Matija

Twingo sa sportskim motorom? Nema problema! Ovde je jedan sa V8! 🙂

comment image

BB

Ovaj navedeni Twingo ne vidim sam kaao novi automobil, ovaj izgleda tako dobro po svim karakteristikama (uključujući i cijenu) da bi mogao biti prekretnica u shvatanju automobila, tj. vraćanje na stare staze slave.

Ovo je pravi elektro auto, kalav je od početka trebao biti a ne dinosaurusi od 2.5 tone…

M M

Logično je da novi Twingo bude električar….
I to bi bila prava veličina za E mobil, kao i auto za grad
Neto poput Fiata 500 E, koji je među najprodavanijim električarima u Evropi

Garbage

Sa time da Twingo treba ostati na 4 vrata, ovo sa dva vrata je meni osobno teški promašaj (F500 – iako znam da ima onaj sa 3 ali je rijeđi). Em se teško ulazi otraga, em su šira i nespretnija u uskom prostoru.

BB

Pa ma slikama su svi sa 4 vrata, ali sa skrivenom kvakom za zadnja vrata pa se lini da su dvoja…

Matija

Tako je! lepo se vidi kontura zadnjih vrata. Samo nikako ona okrugla kvaka! Potrebno je nesto dovoljno veliko da moze celom sakom da se uhvati i dovoljno cvrsto da vrata mogu nasilno da se otvore u slucaju sudara. Na gornjim slikama nacrtan je spusten „nos“ kao kod prvog Twinga. Novi propisi zahtevaju vise zastite za pesake i ovo nece proci.