1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Porscheove Lade…
Zanimljivost dana: Porscheove Lade…

Zanimljivost dana: Porscheove Lade…

6.41K
23
Podelite sa prijateljima:

Koje modele je tokom istorije proizvodio Porsche je priča koja je napisana dosta puta i sigurno je svi znamo. Od sportiste po imenu 356, pa sve do današnjih terenaca, nemački proizvođač vozila je onaj kome se svi divimo po vrhunskom inženjerstvu i ne sumnjamo da je konkurencija ljubomorna. Ali, ono što je bitno spomenuti u istoriji kompanije, jeste podatak da je osnivač Ferdinand Porše zapravo stvorio, ne da pravi sopstvene modele, već da pruži inženjerske usluge drugima.

Među najvećim mušterijama je uvek bila naravno grupa Volkswagen, ali je Porsche razvijao mehaniku i za Mercedes, Opel, Renault, Subaru, Studebaker, Daewoo, Harley Davidson i mnoge druge. U ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo obratiti pažnju na dva zanimljiva automobila iz Sovjetskog Saveza gde je bilo zamišljeno da nemački inženjeri igraju veliku ulogu.

Naša priča počinje sredinom sedamdesetih godina prošlog veka kada je ministar privrede, zadužen za automobilsku industriju Sovjetskog Saveza, Viktor Poljakov kontaktirao predsednika Porschea Ensta Furmana sa željom da osveži veoma popularni, ali zastareli model VAZ-2103.

Na domaćem tržištu je bio poznat pod oznakom „Жигули“ dok ga je ostatak sveta poznavao kao Lada 1500. U izložbeno-prodajnim salonima se pojavio 1972. godine nakon zajedničkog posla između VAZ-a i Fiata, a bio je zasnovan na modelu Fiat 124 Special.

Međutim, u ugovoru dve strane je postojao deo u kom je stajalo da Sovjeti ne smeju da prodaju svoj model na tržištima gde se Fiat 124 takmiči, a on je istekao 1974. godine nakon što je debitovao naslednik po imenu Fiat 131. To je odjednom otvorilo vrata Sovjetima da se probiju na tržišta zapadne Evrope i zatražili su od Porschea da modernizuje njihov model 2103. Tokom 1975. godine je ptopisan ugovor između dve strane po kojem bi Nemcima bilo plaćeno pola miliona nemačkih maraka.

Informacije o takvom vozilu su gotovo nepostojeće sa izuzetkom nekoliko fotografija koje možemo da pronađemo na internetu. Većina izvora će reći da su Nemci napravili jedan prototip sa nešto izmenjenim prednjim delom.

Eliminisani su svi hromirani detalji sa izuzetkom onih na ratkapnama i na kvakama, a zamenjeni su plastikom. Porsche je napravio dosta veće promene u enterijeru. Volan je ličio na onaj na modelu Porsche 928, a sama završna izrada je bila vrhunska.

Nemci su navodno sproveli i velike modifikacije na račun ogibljenja kao i 1,5-litarskog motora sa 75 „konja“, posebno u želji da agregat pruži bolje performanse prilikom sagorevanja goriva niže oktanske vrednosti. Sovjeti na kraju nisu prihvatili nemačke dizajnerske preporuke pošto je naslednik VAZ-2106 zadržao generalnu ideju prethodnika, ali svakako jesu iskoristili mehaničke modifikacije.

Ali to nije bio kraj i Nemci su igrali veliku ulogu u istoriji još jednog sovjetskog automobila. Njegovo zvanično ime je bilo VAZ-2108, ali ga svi sigurno poznajemo kao Ladu Samaru. I ovde je Porsche navodno umešao svoje prste, ali nikada nismo saznali detalje šta je konkretno radio na serijskom modelu.

Nemci su priznali da su „pripremili Samaru za sovjetske puteve“, što verovatno znači da su spremili određene komponente ogibljenja kao i ranije. Samara na kojoj Porsche nije krio svoje učešće je ona sa značkom T3.

AvtoVAZ je originalno razvio za takmičenje u čuvenoj Grupi B relija, o čemu smo ranije i pisali, ali je ona otkazana nakon 1986. godine zbog nebezbednosti. To je ostavilo tim sa zalihom vozila i potragom za novim takmičenjem. Rešenje su pronašli u vidu Porscheovog 3,6-litarskog benzinca i ogibljenja pozajmljenog sa čuvenog modela 959.

Sovjeti su i ranije imali dosta uspeha na reliju Pariz – Dakar. Trkački modeli Nive su bili česti među francuskim timovima, a jedan od njih je završio na drugom mestu 1982. i 1983. godine. Kasnije su potpisani i ugovori s nekim zvučnim imenima među vozačima, kao što su Džeki Iks i Kristijan Tarin, ali ni oni nisu uspeli da donesu zlato već su se morali zadovoljiti srebrom.

Upravo je spomenuti Iks imao velike veze sa Porscheom i primetio je Samaru originalno namenjenu za Grupu B. Nemci su isporučili spomenutu mehaniku, a vozila su kompletirali inženjeri iz sovjetske automobilske organizacije NAMI.

Samara T3 će debitovati 1990. sezone sa Iksom za volanom, ali će se morati zadovoljiti sedmim mestom u poretku. Francuski vozač Didijer Auriol je vozio naredne godine do pete pozicije. Naravno, Peugeot je bio taj koji je dominirao u ovom takmičenju početkom devedesetih godina, ali se Samara svakako nije obrukala.

Nakon toga je naravno usledio raspad Sovjetskog Saveza, posle čega je automobilskim kompanijama bilo teško da konstruišu ikakve četvorotočkaše i budžet je uglavnom ograničen na one modele za šire narodne mase. Ostaje ipak zanimljiva priča kako je jedan od velikih snadbevača oružja nacističke vojske kasnije pomagao Hitlerovom najljućem neprijatelju, zar ne?

Zoran Tomasović

(6408)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

“ sa željom da osveži veoma popularni, ali zastareli model VAZ-2103.“ Taj model u to doba uopšte nije bio zastario (pa i Fiat je stavio zabranu da mu ne bude konkurent, zar ne? ). Ako pogledamo tada aktuelne modele nekih proizvođača, VW Buba, Renault 8 i 10, Škode, mnoge druge, onda bi čak bio i napredan, ali u svakom slučaju u to doba kobkurentan model. Činjenicu da se ministar angažovao na osvježavanju modela, svjedoči o postojanju svijesti da modele treba unapređivati da bi bili tržišno aktuelni i u budućnosti (mada bi trebalo da krene iz fabrike ta inicijativa, ali prihvatam… Pročitaj više »

Victor

Napredna Lada koja je zapravo kopija Fiata?!? Pa su onda tražili Porsche da im konstruira auto koji jako izgledom liči na Ladu Rivu, ali eto, nisu sovjeti prihvatili taj koncept, nego su ga „sami“ razvili. WTF ti pričaš?!? BTW, Škoda, inače do 2 sv rata izrazito napredna tvornica, sa tehnološki naprednim vozilima je bila sa one strane željezne zavjese, tako da o lošoj kvaliteti nakon drugog sv. rata možeš zahvaliti Komunjarama i njihovim „naprednim“ komanditnim metodama vođenja skladišnog poslovanja i monetarnog društva. Da spomenemo da od tih 15 milijuna prodanih primjeraka Lade na domaćem tržištu za kojem si morao tražiti… Pročitaj više »

BB

Gospodine, Pobjedniče (Vaše ime bibse tako prevelo), vi poredite Kadilak i automobil koji služi za masovan prevoz. Vjerujem da ste odrasli u svili i kadifi pa ne možete, ili ne znate sami upaliti svijetlo, i taj element luksuza stavljate ispred rješavanja transportnih potreba miliona običnih učesnika u saobraćaju, te miješate istorijske periode od 40 godina, a osim Škoda koje je uništio socijalizam (komunizam nikad bije ni zaživio) sam pomenuo i strogo nacionalsocijalistički automobil koji je bio aktuelan sa oba kraja tog perioda od 40 godina prije ll Svjetskog rata i polovinom sedamdesetih godina, Volkswagen, ali i druge kapitalističke R8 i… Pročitaj više »

MRN

Vidi, i ja sam jako emotivan prema Ladi – jer sam je imao. I to u periodu mladosti. Pa se to protekom vremena dosta idealizuje. Što je načelno i normalno za stvari iz daleke prošloosti.
Ali, mislim da sve ono što Victor navodi nije baš „bez smisla“. Daleko od toga. Što ne znači da ni ti delom nisi u pravu. Prosto, istina je uvek negde izmedju.

BB

Mislim da pričU treba postaviti u realan vremenski i finansijski kontekst. Ukoliko istinu razvlačimo ili gnječimo da nam upadne u naš zamišljeni kalup, vrlo lako dolazimo do toga da takvom „istinom“ potvrđujemo naše subjektivne hipoteze i onda nešto „nije bez smisla“.

MRN

Vidi, pamtim ja vreme druga Tita, kada su kod nas uvozna kola (sa izuzetkom onih poreklom iz Istočnog bloka) toliko bila opterećena carinom i porezom, da si realno posmatrano, kupovao jedna kola sebi, a još takva dva ista plaćao državi. Carina i porez su zbirno bili oko 197-198% na osnovnu cenu vozila. Svi kupci su veoma surovo destimulisani da razmišljaju o kupovini uvoznih automobila, a ako bi ipak bili istrajni, debelo su to plaćali. Vremenom se to stanje “klanja i dranja” malo promenilo, ali, baš neznatno, jer si pred raspad SFRJ, na ime carine i poreza plaćao “samo” 100% od… Pročitaj više »

BB

Prijatelju, ako sam sa razumijevanjem pročitao tekst, pominje se sredina sedamdesetih godina. Koliko me pamćenje služi ti si tada bio dječačić od 5 godina, a ja tek „proizveden“ 😉 Ako u tom vremenu, i tom cjenovnom opsegu, na međunarodnom tržištu (ne samo kod nas), pogledaš šta se moglo kupiti za te pare, vidjećeš da ta Lada o kojoj pričamo, nije bila ni zaostala ni nekonkurenta. Ako ćemo priččati o istom automobilu, deset godina kasnije ili o nekoj marki 40 godina ranije, ili o cjenovnom rangu koji je 10x skuplji u državama koje su 10000 km dalje, složićeš se da priču… Pročitaj više »

MRN

Grešiš, imam ja taj period više “u malom prstu”, nego sadašnji. Tako je to kada ostariš I postaneš dementan, pa se sećaš samo detinjstva. 😊 A na taj period ( sedamdesetih ) sam najviše i mislio (zato sam i pomenuo “vreme druga Tita”, ako se sećaš, imenovani je zvanično umro 04.05.1980 u 15.05. i bila je nedelja, jako sunčan dan, a toga se dobro sećam, jer mi je baš taj dan brat hitno operisan, puklo mu slepo crevo na dan smrti Tita ). Tih sedamdesetih, posle mog rodjenja, moj sada pok. otac je kupio jednu Peglicu i dva uvozna automobila… Pročitaj više »

BB

Kolega, pričaš sa dobrim sjećanjem o sedamdesetim a onda ubacuješ podatak o smrti bravara koji je svirao klavir koji napustio ovaj svijet osamdesetih 😜. Sjećam se dana sahrane, sve tete u vrtiću plaču a se čudim – šta im je 😉. Sjećam se i ja cjenovnika „sa konsignacije“ i da su skupi bili zapadni automobili, ali se sjećam da su mnogi bili oslobođeni davanja ukoliko su pribavili potvrdu o invaliditetu. I moj otac je bionpočeo da ganja takvu potvrdu za terku koja je invalid, ali je odustao i ostao vjeran Ladi. A Ladu je kupuo novu (kao i Pezejca koji… Pročitaj više »

MRN

Kada sam u svom prvom komentaru napisao: „Ali, mislim da sve ono što Victor navodi nije baš „bez smisla“. Daleko od toga.“, mislio, sam, izmedju ostalog, na ovo: „Ko da se prosječan Sovjet nije htio voziti u BMW, Audi, Mercedes, Jaguaru, Ferrariu, Porscheu, Lotusu ili jednom običnom Opelu.. nego eto oni baš zapeli da se hoće voziti u Ladi. Kak da ne 😀 Isto kao i Njemci u DDR-u, radije se vozili u Trabantima i Warburzima nego u Opelu ili VW?!? Eto, zato su nakon pada Zida Lada, Wartburg, Dacia, Tavria, Zaporožac, Volga, Zastava… tako dobro prosperirali na svjetskom tržištu.… Pročitaj više »

BB

Pa taj dio je najviše bez smisla, Lada nije samo prekopirani Fiat 124 već dodatno ojačan i prilagođen ruskim uslovima. U suštini tada du sve zrmlje imale proizvođače automobila koje su prilagođavali loklanim uslovima (kvalitet puteva, goriva, klimatski uslovi, mogućnost održavanja, navike u eksploataciji, potrebe, kupovna moć, itd..), i nikakvo čudo nije što se prilično zastarjela Lancia Y solidno prodaje u Italiji i samo u Italiji (to je nekad bilo normalno a sada je neobično). Ili u SSSR Lade. A onda je krenula globalizacija sve veće serije i koncentracija proizvodnje… Bolje, ekološkije, ekonomičnije? Ubjeđuju nas da je tako, ali meni… Pročitaj više »

Zoca

Skoro sam se prisetio price iz osamdesetih u SFRJ.Akcija skupljanja starog papira po skolama i sl..Danas ima mnogo manje suma ,a samo koliko se baci papira putem kataloga flajera…Sve je ispiranje mozga koji sprovodi manjina nad vecinom ..

MRN

Pa, na nekim od tih akcija sakupljanja papira sam bio zadužen i za „Japaner“.
Gurali smo ga ponosno po gradu, do nekih firmi, gde smo se nadali većem ulovu starog papira … 😊

MRN

Bez ljutnje, ali, ovaj ti je deo najbolja potvrda onoga što je Victor naveo, a što se na neki način shodno odnosilo i na tržište SFRJ i veoma visoke carine na uvozna vozila (osim onih iz Istočnog bloka):

„Sjećam se i ja cjenovnika „sa konsignacije“ i da su skupi bili zapadni automobili, ali se sjećam da su mnogi bili oslobođeni davanja ukoliko su pribavili potvrdu o invaliditetu. I moj otac je bionpočeo da ganja takvu potvrdu za terku koja je invalid, ali je odustao i ostao vjeran Ladi. „

BB

Zašto vih se ljutio? Eto sreće da nije bilo carine, svi bismo, ili bar oni uspješniji na društvenoj ljestvici, vozili Ferari, crven k’o partijska knjižica, a ne da se zlopatimo sa Ladama i Stojadinima

MRN

Proglašavam „primirje“ 😊

Matori

O’š ti pošaljem koju sliku tabele iz Auto magazina, da obnoviš gradivo?

Izmenjeno 2 meseci pre od strane Matori
MRN

😊
Može bar jedna strana, da se prisetim fonta i formatiranja 😊
Daj levu stranicu, gde su MB i BMW 😊

Miloš

Greška! Жигули je bila prva lada, 1200. 1500 je bila lada specijal.

Yankee

Zhiguli nije bio samo VAZ-2101 (Lada 1200) vec 7 modela, ukljucujuci i VAZ-2103 (Lada 1500).

Bungi

Porše je poželjan kao partner u unapređenju mehanike.Ipak, dizajn je italijanska „domaća“ radinost:Italdizajn, Pininfarina,Bertone,Idea, Ghia,Zagato,. .. Ova redizajnirana Lada je ružnija od orginala.

BB

Ova liči na Wartburg

Zoca

Pomogli su i oko razvoja Nive,mada malo ima o toj prici na Google-u.