1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Toyota Celica iz „Ratova zvezda“
Zanimljivost dana: Toyota Celica iz „Ratova zvezda“
0

Zanimljivost dana: Toyota Celica iz „Ratova zvezda“

399
0
Podelite sa prijateljima:

Japanska automobilska industrija se ne može pohvaliti visokim brojem cenjenih klasičnih automobila. Ukoliko pogledamo listu najvrednijih izgubljenih automobila, na njoj će se uglavnom naći oni koji dolaze iz Amerike i Evrope.

Ali krajem 1970-ih godina, kada su “Japanci“ sve više dobijali na popularnosti, svetlost dana je ugledala specijalna Toyota Celica koju su organizatori izabrali kao glavni plen nagradne igre.

U izboru nije bila samo Celica već je podeljeno čak 1.977 nagrada, a najveći broj njih su činili posteri, majice, knjige, ploče i muzičke kasete. Glavna nagrada je bila Celica GT iz 1977. godine koja je posebno dorađena za ovaj događaj kao što su nadograđeni rubovi blatobrana, repni spojler, aluminijski naplaci i specijalne grafike. Za organizaciju se postarao 20th Century Fox, ali čak i njihovi podaci su gotovo nepostojeći pa se do današnjeg dana samo nagađa šta se tačno desilo.

Veruje se da je dizajn delo Džona Sladeka, glavnog stiliste za Delphi Design u saveznoj državi Kaliforniji, a za inspiraciju je koristio Celicu Pace Car za Toyota Grand Prix of United States. Većina detalja ta dva automobila je gotovo identična, a ono šta razlikuje ovaj specijalni model su grafike.

Celica je fotografisana sa Dart Vejderom, R2D2 i C3PO pored. Upravo se takva fotografija i pojavila u jednom od izdanja Toyora Today magazina koji se štampao samo za potrebe prodajnih salona. Upravo je takva slika pokazala i jedan detalj koji nije bio dostupan na serijskom modelu, a to je krovni otvor, u narodu poznatiji kao “šiber”. Iako su neki kupci kasnije, nakon kupovine, instalirali “šiber”, on nije bio dostupan za porudžbinu, niti u jednom momentu, preko bilo kog zvaničnog Toyotinog salona.

Nažalost, nakon što je pobednik izabran Celici se izgubio svaki trag mada neke priče kažu da se automobil pojavio u oglasima krajem 1980-ih godina za veoma nisku cifru od 1.000 dolara. Ono šta jeste preživelo jeste mali broj slika izuzetno niskog kvaliteta.

Dok neki nagađaju da je ovaj automobil završio pod presom, postoje i oni koji veruju da trenutno skuplja prašinu u nečijoj garaži i da će jednog dana ugledati svetlost dana. Ako ništa drugo, ponovna popularnost modernih Ratova zvezda je označila da je potražnja za klasičnim Celicama veća nego ikada pre.

Zoran Tomasović

(399)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments