1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Analiza: Zašto Volvo svoje električno čedo „odvaja od sise“
Analiza: Zašto Volvo svoje električno čedo „odvaja od sise“

Analiza: Zašto Volvo svoje električno čedo „odvaja od sise“

349
2
Podelite sa prijateljima:

Polestar, kao podmarka švedske kompanije Volvo, koja inače već poduže posluje u sastavu kineskog holdinga Geely, nikako da izađe na zelenu granu, barem u finansijskom smislu posmatrano. Inače, slušajući izvršnog direktora firme Volvo Cars, Džima Rovana, lako se stiče utisak da je ovaj Škot verni pobornik električnih automobila.

Rovan je stojeći pored novog EX30-a, predstavljao rezultate poslovanja švedskog proizvođača automobila za celu proteklu godinu, Rovan je rekao da Volvo vodi „tranziciono kolo cele grupacije, ali i cele privredne grane“, hvaleći se da samo Tesla ostvaruje veće stope dobiti od prodaje električnih automobila. Ali taj entuzijazam se očigledno više ne proteže i na Polestar, Volvoovo električno čeljade.

Volvo je u četvrtak objavio da više neće pružati finansijsku podršku Polestaru, i da će razmotriti prenošenje dela paketa akcija, koji je trenutno na nivou od 48%, nekim drugim akcionarima, uključujući kineski Geely. Posle Volvoa, najveći deo akcija drži predsednik kompanijee Geely, čovek po imenu Erik Li.

Ova vest je najnoviji udarac za Polestar, pionira električnih automobila koji se bori da održi korak sa vrhunskim rivalima kao što je Tesla, i koji i dalje generiše velike gubitke uprkos tome što modeli ovog brenda dobijaju veoma pohvalne recenzije. To je ujedno simbol i najnovijeg potresa u industriji električnih vozila. Nekada se predviđalo da će baterijski automobili dominirati tržištem, i to već do kraja ove decenije, ali je njihov oreol neizbežnosti izbledeo poslednjih meseci pošto je entuzijazam kupaca bled, a ciljevi prolongirani.

Očekuje se da će prodaja električnih vozila (EV) tokom 2024. opasti prvi put u sedam godina, misleći na tržište Nemačke, kao najveće evropsko. Pride, Renault je ranije ove nedelje odustao od planova da izdvoji profitni centar Ampere, inače zadužen za razvoj EV, okrivljujući nedostatak velikog interesovanja od strane investitora i usporavanje prodaje. „Ovde postoji širi kontekst. Nakon perioda rasta, interesovanje za električna vozila nije tako veliko kao što je nekada bilo“, kaže Piter Vels, direktor Centra za istraživanje automobilske industrije na Univerzitetu u Kardifu. „Primetan je pad entuzijazma na tržištu.“

Polestar 1

Obim prodaje električnih automobila u Velikoj Britaniji je opao tokom prošle godine, a i cene polovnih automobila su spuznule, što je izazvalo pitanje njihove preostale (rezidualne) vrednosti. Globalno, obim prodaje je porastao za 31%, navodi kompanija za istraživanje tržišta Rho Motion, ali to bi trebalo tumačiti u kontekstu rasta od 60%, a koji je indeksiran prethodne godine. Baš kao što se interesovanje vozača smanjuje, konkurencija se zagreva. Tržište je postajalo sve kompetitivnije, kako su se jeftini kineski proizvođači širili na međunarodnom nivou, što je izazvalo rat cenama na tlu SAD-a i Evrope.

Vrednost Teslinih akcija je prošle nedelje opala za 12% nakon što je kompanija upozorila da će rast u 2024. biti „prilično sporiji“ nego što su akcionari navikli.

Udeo elektromobila u prodajnom misku kroz vreme, plan i ostvarneje

Samo ime Polestar datira iz švedskog auto-moto ekipe iz sredine devedesetih godina prošlog veka, ali ga je Volvo kupio 2015, pet godina nakon što je skandinavska automobilska kompanija prodata kompaniji Geely. Brend je originalno služio kao pomoć pri lansiranju prototipova Volvoa, ali je izdvojen u zaseban entitet tokom 2017. godine, kako bi poslovao pod kontrolom Volvoa i Geelija.

Ova godina je bila vrhunac optimizma za električne automobile – bila je to godina kada je premijerka Britanije Tereza ​​Mej uvela zabranu za nove benzinske i dizel automobile, počev od 2035. godine, a koju je kasnije pomerio Boris Džonson na 2030. godinu, pre nego što je Riši Sunak poništio taj potez prošle godine).

Prvi model Polestara je bio onaj s indeksom 1 i lansiran je 2018. godine, dok je model 2 usledio 2020. godine po ceni koja je bila približna nivou od pedesetak hiljada evra. Polestar je listiran na njujorškoj berzi tokom 2022. godine i tržišna kapitalizacija je bila na nivou od oko 20 milijardi dolara. Tada je uprava predviđala dostizanje profitabilnosti na rok od tri godine. Ali, sada nema ni pomena o tome, pošto je Polestar za prvih devet meseci prošle godine ostvario gubitak od 730,9 miliona dolara.

Polestar 2

Kompanija je prošle godine odložila promociju sledećeg modela kom je dodeljen naziv Polestar 3, i dok tražnja nastavlja da raste, to čini ipak sporijim tempom. Firma je prošle godine smanjila ambicije i svela ciljane isporuke s 80 hiljada automobila na svega 70 hiljada, a zatim i na 60 hiljada. Na kraju je isporučeno tek 54.600 primeraka. Volvo, koji nastavlja da poseduje udeo u Polestaru od 48,3%, finansijski je podržao kompaniju, uključujući dati zajam od 800 miliona dolara, što je isplaćeno 2022. godine.

Drugi poslovni partneri nisu sačuvali početnu veru i elan. Vrednost akcija je opala za više od 80% u poslednjih 18 meseci, svodeći tržišnu vrednost kompanije na ispod 4 milijarde dolara. „Polestar je skup automobil i nova marka, tu kombinaciju je prilično teško održati u veoma konkurentnom delu tržišta“, kaže Vels. „Evropski prestižni proizvođači žele da budu na tom tržištu. Uglavnom ga održavaju korporativni kupci, ali i tu je aktuelna limitirana tražnja, dok je tržište maloprodaje teže dostižno.”

Polestar 3

Polestar se takođe trudio da nadoknadi zaostatak za Teslom kao liderom na tržištu vrhunskih elektromobila. Decenije razvoja su pomogle Tesli da snizi troškove proizvodnje. Polestar, koji proizvodi svoje automobile u fabrikama Volvo i Geely, nema isti taj luksuz, kaže Vels.

Poslovanje Volvoa koje se tiče razvoja i proizvodnje električnih automobila se u međuvremenu takođe našlo u poteškoćama. Problemi su odložili lansiranje novih modela koja su bila planirana tokom prošle godine, a samo 16%  vozila švedske marke je bilo iz baterijskog segmenta. Volvo ostaje daleko od svog cilja koji podrazumeva učešće električnih vozila u ukupnom prodajnom misku od 50%, što je planirano za 2025. godine. Postizanje tog cilja će zahtevati više ulaganja, što znači da kompanija više nije voljna da finansira Polestar.

Rovan je u četvrtak imao samo optimistične reči o Polestaru. „Prirodan je tok koji zahteva vreme da oni rašire svoja krila. Odlaze i dobijaju sopstvena sredstva i postaju nezavisnija kompanija“, rekao je on, dodajući da će kompanije nastaviti da rade na proizvodnji i da će Volvo ostati glavni akcionar Polestara.

Volvo EX90

Ipak, uprkos ovim uveravanjima i Geelijevom insistiranju da će „nastaviti da pruža punu operativnu i finansijsku podršku“, Polestarove akcije su u četvrtak doživele novi pad vrednosti za 14%, dostižući novi istorijski minimum. U međuvremenu, akcije samog Volvoa, koje su prometovane na najnižim nivoima svih vremena, skočile su u vrednosti za 26%. Šta god Rovan pričao, ulagači na berzi čuju da je došlo do raskida uspešnog Volvoa i neuspešnog Polestara.

AutoRepublika

(349)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Za sve su krivi kupci, Gledaju samo sebe i svoje interese. Sve je tu manje alutrizma na njihovoj strani.

BB

Đubrad jedna, neopevana … 🤣