1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors sprema novi 8,3-litarski turbodizel
General Motors sprema novi 8,3-litarski turbodizel
13

General Motors sprema novi 8,3-litarski turbodizel

1.98K
13
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci vole pikap kamionete i kupuju ih u velikim brojevima. U mnogim saveznim državama se na njih gleda kao na veliki prestiž, pa će vas sigurno iznenaditi kada vam kažemo da recimo u Teksasu, glavni ste baja u selu ako imate Ford F-450 nego recimo neki skupoceni Rolls-Royce ili Bentley.

A vrhunac ponude takvih vozila su takozvana izdanja HeavyDuty gde možete da opremite vašeg ljubimca i sa turbodizelom. Ford je trenutno lider ove kategorije zahvaljujući fantastičnom 6,7-litarskom turbodizelu nazvanim Scorpion i može se pohvaliti sa 500 konjskih snaga i maksimalnih 1.627 Nm obrtnog momenta.

Sa druge strane, Stellantis, to jest njegov brend Ram, orijentiše se na saradnju sa firmom Cummins. U tom slučaju kupac takođe dobija 6,7-litarski turbodizel (doduše, sa „samo“ šest cilindara) sa ukupno 420 „konja“ i maksimalnih 1.075 Nm obrtnog momenta.

Gde sve to ostavlja General Motors i njegove modele Chevrolet Silverado i GMC Sierra? Negde u zlatnoj sredini i 6,6-litarski motor Duramax se može pohvaliti sa 470 „grla“ i maksimalnih 1.322 Nm obrtnog momenta. U suštini, Chevrolet/GMC je moćniji od Rama, ali direktan poraz od najvećeg rivala Forda svakako boli i korporacija je spremna nešto da uradi povodom toga.

Kako prenose kolege sa sajta „The Fast Lane“, General Motors trenutno razvija novi 8,3-litarski turbodizel pod nazivom Megaham i u izložbeno-prodajnim salonima bi trebalo da bude viđen do 2026. godine. Trebalo bi da razvija 600 konjskih snaga i maksimalnih 1.627 Nm obrtnog momenta.

Brojke naravno nisu slučajne i obrtni momenat je identičan onom u Fordovom modelu SuperDuty, ali značajno veća radna zapremina bi označila da je motor više rastarećen i samim tim bi trebalo da pruža duži životni vek. Jedini menjač u izboru bi bio desetostepeni automatik, koji je General Motors zapravo razvio u saradnji sa Fordom i obe firme ga trenutno koriste.

Mediji su pokušali da kontaktiraju najvećeg američkog proizvođača sa željom da potvrde ovu vest, ali su samo dobili odgovor da ne mogu da diskutuju buduće planove dok za to ne dođe vreme. Ako je priča istinita, onda bi General Motors zaista napravio nešto neočekivano i to u vreme kada se svi takmiče ko će brže preći na električne četvorotočkaše…

AutoRepublika

(1980)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Jeli to neki downszing u pitanju? 😜

igi

Sa brodskog motora 🙂

Rikošet

Samo mi nemojte reći da će imati tri klipa 🙂

Matija

„U vreme kada se svi takmiče ko će brže preći na električne“ – U EU i USA svi usporavaju a Kinezi voze na nekoliko paralelnih koloseka i ne planiraju ukidanje gorivnih! Novi dizel V8 sa 8,3 litra bice smrtni udarac zelenima! 🙂 Da bi se javnost umirila bilo bi potrebno da ga lansiraju uz informaciju da moze da koristi sinteticka goriva i vodonik.

Laki

👍

s mile

koje su cene benzina i dizela u USA, i ima li destimulacije za velike kubikaže kao kod nas, ili za izduvne gasove kao u EU …

Yankee

$2.65 gallon benzina trenutno kod mene, znaci $2.65 za 3.78 litara, u prevodu 76 dinara litar. Dizel je trenutno $3.50 za gallon, znaci 101 dinar litar. Kubikaza motora ne igra ulogu u cenama registracije, ali igra u porezu kad kupujes auto, imaju nesto sto se zove gas guzzler tax i zavisno koliko auto trosi, moras nesto vise da platis porez kad kupujes auto. Stopa izduvnih gasova postoji, ali se gleda prosek. Tipa ako Chevrolet Silverado dizel mnogo zagadjuje, ali Chevrolet ima neki elektricni auto koji uopste ne zagadjuje, onda se uzme prosek izmedju svih modela. Doduse, za ovako velike pikap… Pročitaj više »

Kosta

Skuplji je litar plina u Srbiji nego litar benzina u Americi…a, da, mi smo ekonomski tigar

MRN

„Tipa ako Chevrolet Silverado dizel mnogo zagadjuje, ali Chevrolet ima neki elektricni auto koji uopste ne zagadjuje, onda se uzme prosek izmedju svih modela.“

Zar se tako ne kažnjava kupac/vlasnik EV varijante, a nagradjuje kupac dizel verzije ?

Yankee

Tako nesto.
Ista pravila su i na racun potrosnje, u Americi postoji nesto sto se zove CAFE i od proizvodjaca se trazi da zadovolje odredjenu prosecnu potrosnju (a placaju kazne ako ne zadovolje). Zato je Chevrolet recimo prodavao Spark i Aveo/Sonic u Americi – ne zato sto zaista postoji potraznja za Sparkom i Aveom/Sonicom, vec na svaki Spark i Aveo/Sonic sa niskom potrosnjom mogu da prodaju Camaro ili Corvette sa V8 – jer balansiraju potrosnju.

s mile

76 din / L Benzina, a kod nas 176

izgleda da vredi Ratovati…ili ovi naši baš drpaju sa akcizama i nametima

Miloš

Galon je oko 5 litara, koliko se sećam iz školskih dana. Tako da ispadne još manje.

'79 DeVille

Prst u oko zelenima… poezija.