1. Home
  2. Vesti
  3. Jaguar proizvodi još dvanaest jedinica modela E-Type u čast 60 godina postojanja
Jaguar proizvodi još dvanaest jedinica modela E-Type u čast 60 godina postojanja
1

Jaguar proizvodi još dvanaest jedinica modela E-Type u čast 60 godina postojanja

317
1
Podelite sa prijateljima:

Mnogi će se složiti da je Jaguar E-Type, ne samo najbolji sportski automobil ikada proizveden, već ujedno i nalepši, a u ponedeljak će se navršiti tačno šezdeset godina, od kada ga je javnost po prvi put videla na Sajmu automobila u Ženevi. U tu čast, britanski proizvođač vozila je odobrio razvoj dodatnih dvanaest jedinica, i to po polovina njih će doći u kupe i kabrio formi. Njih će s(p)retni vlasnici moći da kupe samo u paru.

Razlog iza ove priče je zapravo veoma jednostavan i vuče poreklo od pre šest decenija, kada je prvi prototip bio kompletiran u gradu Koventri.

Završen je nedavno pre premijere, a da bi dokazao izdržljivost, pouzdanost i kvalitet, Jaguarov menadžer Bob Beri i test vozač Norman Dejvis su ga lično vozili do Švajcarske. Premijera se pokazala velikim uspehom, čak tolikim da je Beri telefonirao svojim čelnicima i zatražio još jedan primerak, a ovaj put izbor je pao na kabriolet.

Slična situacija je pred nama i u 2021. godini. Jaguar će sada da proizvede šest parova kupea i kabrioleta, a za ponosne vlasnike je organizovana ponovna vožnja od Koventrija do Ženeve. Doduše, ovaj put, finalna destinacija nije neki veliki sajam, već okupljanje u vili koju će Britanci da iznajme, i nema sumnje da će se pohvaliti zajedničkom fotografijom.

 

Svi primerci će biti identični onima iz šezdesetih godina, s izuzetkom nekoliko bezbednosnih opcija, a stižu u dve boje koje nisu dostupne na ostatku Jaguarove ponude. Britanski gigant ih naziva „flat out grey“ (siva) na kupeu, odnosno „drop everything green“ (zelena) na kabrioletu.

Ispod haube se krije 3,8-litarski benzinac u konfiguraciji sa šest linijskih cilindara koji razvija 265 „konja“, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača.

U poređenju s prethodnikom, novi model donosi i seriju modernih opcija, kao što su hladnjak i izduvne grane po pitanju mehanike, odnosno navigacioni sistem i Bluetooth konekcija. Enterijer je takođe prekriven kvalitetnom kožom sa velikim brojem znački, a sve u duhu i u čast šezdeset godina postojanja.

Kao izraz ultimativnog luksuza, trebalo bi da napomenemo da je dugme koji se aktivira zvuk sirene izrađeno od 24-karatnog zlata.

Svi primerci će biti isporučeni vlasnicima do narednog leta po početnoj ceni od 315.000 američkih dolara.

AutoRepublika

(317)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

Eih sudbino…