1. Home
  2. Vesti
  3. Honda kritikuje kineske proizvođače električnih automobila zbog nedostatka „faktora iznenađenja“
Honda kritikuje kineske proizvođače električnih automobila zbog nedostatka „faktora iznenađenja“
17

Honda kritikuje kineske proizvođače električnih automobila zbog nedostatka „faktora iznenađenja“

858
17
Podelite sa prijateljima:

Odnosi između Japana i Kine su vekovima, u najmanju ruku, bili delikatni. Uprkos bliskosti koja ujedinjuje oba naroda, svaki od njih ima veoma poseban način razmišljanja. Kineska elektroindustrija je doživela procvat poslednjih godina da bi postala košnica aktivnosti. Njihovo međunarodno prisustvo raste, ali nisu svi ugroženi njihovom strategijom i kreativnošću.

Honda uverava da će njeni sledeći električni modeli osramotiti ostale rivale i optužuje Kineze za njihov površni dizajn.

Na Starom kontinentu, koji je navodno najkonkurentnije i najzahtevnije tržište na svetu, proizvođači „vole“ konzervativne, neutralne i ne baš smele dizajne što je sasvim suprotno od filozofije dizajna koja dolazi sa istoka. Dok su se mnogi proizvođači prilagodili evropskom mentalitetu u svojim ekskluzivnim kreacijama za region, još uvek postoji jasna razlika između azijskih i evropskih proizvoda. Dovoljno je uporediti Toyotu C-HR i Volkswagen T-Roc kao primer.

Honda je jedan od najvećih proizvođača automobila na svetu, ali izgleda da ih je dolazak električnih automobila zatekao na pogrešnoj nozi, iako Japanci u stvarnosti smatraju da je njihova strategija ispravna. Toyota takođe razmišlja na isti način, kao i ostali japanski proizvođači. Brojke podržavaju njihov način razmišljanja i u određenim grupama industrije već počinju da misle da bi japanski mentalitet mogao biti ispravniji od mentaliteta drugih proizvođača koji su, čini se, požurili sa prelaskom na električne modele.

Međutim, Honda ipak mora da se ubrza i u narednim godinama stiže nova serija proizvoda – tehnološki napredni i složeni automobili koji će pokazati promenu kursa. Ideja nije samo impresionirati razvojem, već i dizajnom. Japanci su kreirali novu porodicu proizvoda pod nazivom Honda 0 (nula). Lansiranje je održano tokom poslednjeg izdanja CES-a u Las Vegasu. Predstavljena su dva prototipa. Oni će stići 2026. godine, a iz Honde uveravaju da je njihov dizajn 90% završen.

Koncepti Honda Saloon i Space Hub pokazuju linije koje su podjednako smele koliko i agresivne, posebno limuzina. Tokom intervjua, kreativni direktor odeljenja za mobilnost, Daisuke Cutamori, prokomentarisao je: „U Kini smo videli mnogo više prefinjenosti tog tipa stila. Ali to je vrlo površno. Prefinjeno, ali površno. Honda je želela da smisli nešto što je jednostavnije, važnije“.

Odnosno, Japanci optužuju Kineze da su veoma površni i ne baš smeli sa dizajnom svojih električnih automobila. Prema njihovim rečima, nedostaje im onaj faktor iznenađenja koji tera vozače da se zaljube.

Kako god bilo, jasno je da je potrebno istaći se na sve zasićenijem tržištu električnih modela. Istorijski gledano, Honda je ostavila sjajne dizajne, ali je jasno da kada je ukus u pitanju, ništa nije uklesano. Ako se potvrdi dolazak novih Hondinih električnih automobila, u predstavljenom formatu, jasno je da bi se radilo o dva izuzetna automobila. Međutim, smeli dizajn može biti mač sa dve oštrice.

AutoRepublika

(858)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Nisam pristalica „smelog dizajna“.

Matija

U ovoj prici ima istine, tj. Japanci su tacno opisali kineski i evropski dizajn ali to ne znaci da imaju pravo u presudi koji je dizajn „ono pravo“. Evropski dizajn zasniva se na vise od 2000 godina razvoja kulture, gde umetnost ima dominantnu ulogu. Evropskoj kulturi pripada takodje i razvoj tehnologije, koja sa industrijskom revolucijom izbija na celo svetske civilizacije. Spoj umetnosti i tehnologije najvise se ogleda u razvoju automobila. Evropski dizajn je podredjen funkciji vozila u najsirem smislu, osnovu estetike cine proporcije, tako da se moze reci da je evropski dizajn susdrzan ali nikako konzervativan! Kineska kultura ima oko… Pročitaj više »

BB

CHR onaj prvi meni, pogotovo sa zadnjeg sjedišta, liči na bunker sa malom puškarnicom… Ovaj drugi je malo bolji, ali opet nemam utisak da je to auto…

MRN

Mislim da sam dizajn vozila nije toliko presudan da uspeh ili neuspeh nekog modela. Samo kao primer novi Prius. Svi hvale njegov dizajn, da je najbolji do sada (pod tim imenom). A neki dan pročitah vest da su Evropljani u 2023. kupili više Toyoti GR86 nego li Priusa ( 4.041 / 2.755 ).

Night Rider

U Nemačkoj cena počinje sa 43hiljade evra…ko normalan može dati toliko novaca za Priusa?

BB

Ranije je bio ružniji, ali daleko bolje prodavan

s mile

praktičniji

Matija

U pravu si, sam dizajn nije dovoljan kriterijum za odluku o kupovini. Teziste je na upotrebljivosti i tehnickim karakteristikama. Emocije dominiraju u odluci o kupovini uglavnom kod malih automobila – to je objasnjenje za uspeh Minija i FIATa 500.

Matija

Tacno, zadnji prozor je vrlo mali. To je sve zbog sportskog dizajna. Evo ga dole, izgleda kao da je pravljen za „Rat zvezda“, sluzbeno vozilo za Darta Vejdera! 🙂 Ponavljam: veoma interesantan dizajn ali ga treba osloboditi viska linija i povrsina da bi se dobila cista definicija!

comment image

Zoran

Sedeo sam u oba. Isti je bunker, tj. u oba je prisutan osećaj skučenosti i nedostatak svetla.

Bungi

Dizajn T-roka jeste možda bez greške ali nije nešto orginalan, ni uzbudljiv, ni poseban.Dosadan bi bila riječ koja ga najpribližnije opisuje u cjelosti.

Miladin

Kultura pljackanja

Yrraf

Reče firma kojoj je „faktor iznenađenja“ 2024. godine mešavina Lamborghini Countech i Apple zvučnika. Pa bravo. Ovo je bukvalno možda nisam zgodan i lep ali sam zato glup.

MRN

😀

Cuore sportivo

Iznenađenje je to sto su vam ućerali kčinu, a niko se tome nije nadao hahahah čovječe padoše njemci u japanci na koljena. Ko bi to pomislio. Pa ona gamad vagen 37 godina bili najprodavaniji brend. Preko 3m vozila prodavali, al nece vise, ne neeee nece. Koja lijepota

Miladin

Mislis ford? Vw je samo ime pod fordom

Miladin

A prekidaci za prozore kod svih japanaca isti jos od 80ih. Honda civic novim modelom pokazala kako je odmakla u dizajinu, na otpadu bi lepseg sklopili