1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo izbacuje sufiks „Recharge“ iz imena baterijskih modela
Volvo izbacuje sufiks „Recharge“ iz imena baterijskih modela
0

Volvo izbacuje sufiks „Recharge“ iz imena baterijskih modela

90
0
Podelite sa prijateljima:

Modeli XC40 Recharge i C40 Recharge više neće nositi ova rogobatna imena, već će se nazivati jednostavno EX40 i EC40, dok će vozaču nuditi 436 konjskih snaga.

Asortiman Volvoa je vremenom postajao sve širi i sve je teže bilo proizvođaču da se opredeli za jasnu nomenklaturu. Ali, Skandinavci sada kažu da imaju rešenje. Ono se ogleda u isključivanju odrednice „Recharge“ iz naziva čisto električnih i automobila iz kategorije PHEV. Nomenklatura Volvoa biva pojednostavljena i očekuje se da je kupci laganije usvoje.

Kao rezultat toga, XC40 Recharge i C40 Recharge se sada nazivaju EX40 i EC40. Ovi modeli se na taj način pridružuju ostalim Volvoovim električnim vozilima, uključujući manji krosover EX30, veliki SUV EX90 i minivan EM90, a koji se montira samo za nastup na tržištu Kine.

Istovremeno, plug-in hibridi kao što su XC60 Recharge, S60 Recharge i drugi modeli usvajaju sufiks „T6“ ili „T8“, u zavisnosti od ukupne ponuđene snage pogonskog sklopa. Ova oznaka je ranije korišćena samo za benzinske modele, ali se menja kako Volvo prelazi na potpuno električnu liniju do 2030. godine.

U vestima koje u fokusu imaju ovu temu se navodi da Volvo novoimenovanim krosoverima EX40-u i EC40-u obezbeđuje više snage. Ko se opredeli za verzije s dva motora imaće mogućnost da dobije i opcioni softverski paket koji donosi izuzetne performanse, ali će on biti u ponudi samo na odabranim tržištima.

Uz ovaj paket će snaga porasti za 34 „konjića“ pa će vozila raspolagati s ukupno 436 KS. Ta dodatna snaga omogućava „brži sprint“, iako bi tačan broj sekundi i desetinki tek trebalo da se navede. Uobičajene varijante sa dvostrukim motorom ubrzavaju za 4,7 sekundi do „stotke na sat“. Dodatnu snagu možete dobiti kada naručite novi automobil ili ako već posedujete model XC40 Recharge ili C40, za modelnu 2024. godinu.

Sudeći po drugim detaljima u vezi nomenklature, Volvo ne zanemaruje svoje automobile s unutrašnjim sagorevanjem goriva. Krosoveri XC60 i XC90 dobijaju bolji blagohibridni pogonski sklop B5, a koji radi čistije. Manji od dva SUV-a sada troši oko 4% manje goriva, dok je emisija CO2 smanjena za isti procenat. Veći model manje troši zahvaljujući efikasnijem ciklusu sagorevanja goriva, i to za oko 2%.

Prošle godine lansiraniVolvo XC60 Black Edition je zasigurno bio uspešan na tržištu, a to se da zaključiti na temelju najave proizvođača da priprema analogne radnje i na modelima nazvanim Volvo XC40, EX40 i C40. Trio s indeksom Black Edition se nudi isključivo sa sjajnim crnim točkovima s felnama od 20 inča, bojom školjke Onix Black bojom, oznakama visokog sjaja i s tamnim enterijerom.

Volvo tvrdi da se u postupku razvoja nalazi još par električnih vozila, a koja će biti promovisana pre nego što marka postane potpuno električna, što je u planu za kraj decenije. Pred proizvođačem sa severa Evrope je dug put, s obzirom na činjenicu da je obim prodaje vozila s nultom emisijom činio samo 16% u prodajnom miksu za 2023. godinu. Kompanija je postavila rekord tokom prošle godine jer je ukupna isporuka dostigla 708.716 automobila, od čega 113.419 elektromobila, što je povećanje od oko 70% u poređenju s postignućem iz 2022. godine.

AutoRepublika

(90)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments