1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Citroen CX Tissier
AR pijaca klasika: Citroen CX Tissier

AR pijaca klasika: Citroen CX Tissier

489
1
Podelite sa prijateljima:

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, proizvođač karoserija Pierre Tissier (Pjer Tisije) istakao se kreacijama koje su bile, u najmanju ruku, originalne.

Njegova specijalnost je bila dodavanje jedne ili više osovina serijskim automobilima. Ideja koju je u poslednje dve decenije prošloga veka preuzeo izvesni Kristijan de Leotar, još jedan francuski majstor koji je zaslužan za brojna vozila sa šest točkova kao što su Mercedes 190 6×4 i 6×6 karavan, R5 Turbo, Renault Estafettes, Citroen C15, Peugeot P4 i Range Rover.

 

 

Tissier se, sa svoje strane, fokusirao na automobile i komercijalna vozila sa ševronima na haubi kako bi ih transformisao u vozila koja su bila funkcionalna koliko i neobična. Jedna od njegovih najređih kreacija, Citroen CX s ravnom platformom sa šest točkova, trenutno se prodaje u Sjedinjenim Američkim Državama za 45.000 dolara.

Tisijerova avantura počela je 1960. godine. Pjer Tisije, bivši mehaničar i diler brenda Panhard, osnovao je svoju kompaniju za kreiranje velikih, brzih i korisnih automobila. Čovek je brzo gravitirao ka Citroenu, poznatom po svom DS-u, bezbednom, udobnom i tehnološki naprednom.

 

Njegov prvi automobil je odobren tek 1972. godine – DS auto transporter sa trostrukom zadnjom osovinom povezanom sa hidrauličnim oslanjanjem. Zatim je transformisao DS u transporter za prtljag i XXL vozilo hitne pomoći. Čoveka će zanimati i SM koji će transformisati, sa deset točkova i četiri zadnje osovine. XM-ovi će takođe preći u ruke ekscentričnog karoseriste, kao i neka laka komercijalna vozila C25, C35 i Jumpy.

Ali model koji ga je verovatno najviše inspirisao je Citroen CX. Potonji će biti podvrgnut istim transformacijama kao i DS, koji je patentirala njegova kompanija ADPT (Application des Procedes Tissier). Među njima, nosač helikoptera, vozila hitne pomoći, ali i kombi za štampu dizajniran da ekonomično i brzo prevozi novine između glavnih evropskih privrednih centara.

Ovo vozilo će biti pravi uspeh sa svojim uslugama bez premca na tržištu i biće najviše proizvedeno u Tissieru. Kompanija Holander, sada ugašena, koristila je veliki broj njih i na taj način doprinela reputaciji Tissiera. CX će takođe igrati ulogu vrhunskog kamiona za vuču. Biće izgrađeno 15 „CX“ „stonogih“ transportera, uključujući trinaest sa osam točkova i dva sa šest točkova.

Onlajn oglas na internetu nudi veoma retku „CX“ platformu sa šest točkova za 45.000 dolara, ili oko 41.300 evra po trenutnom kursu. Ovaj primerak prodaje Lane Motor Museum koji se nalazi u Nešvilu, Tenesi. Ovaj muzej je dom najveće evropske kolekcije automobila u SAD, sa 150 automobila i motocikala koji datiraju od prve decenije 20. veka do danas.

Ovaj CX kao nijedan drugi, opremljen dvostrukom zadnjom osovinom, pokreće četvorocilindrični motor 2.5 TD od 120 KS, najsnažnija dizel jedinica tada dostupna u asortimanu. Ako kilometraža pokazuje 552.000 km, precizira se da motor i menjač imaju manje od 50.000 km, nakon što su 2021. godine zamenjeni delovima sa malom kilometražom. To je urađeno i kočnicama, vešanju i električnim kablovima.

Auto je opisano kao u dobrom radnom stanju. Sa kozmetičke tačke gledišta, automobil je u originalnom stanju i izgleda prilično očuvan. Karoserija nije izuzeta od svih primedbi, ali izgleda da rđe nema, osim na šasiji koja ima neke očigledno površne napade. Ovaj CX je sposoban da preveze automobil težine do 1.650 kg, sa svojom crnom kožnom unutrašnjosti u odličnom stanju.

AutoRepublika

(489)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

E svašta 😀😀😀