1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Napraviti ga jednostavnim, a onda smanjiti masu
AR pijaca klasika: Napraviti ga jednostavnim, a onda smanjiti masu

AR pijaca klasika: Napraviti ga jednostavnim, a onda smanjiti masu

235
6
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko vam se naslov ove priče čini poznatim, za to postoji jedan opravdan razlog. Naime, tu rečenicu je izgovorio čuveni Kolin Čapman, osnivač i vlasnik Lotusa i verovatno jedan od najvećih umova profesionalnog trkanja u auto-moto sportu. Ali naravno nije samo ovaj Britanac koristio takvu strategiju već gotovo svaki automobilski proizvođač pre nego što su se bezbednosne mere (a samim tim i masa vozila) otele kontroli.

Postoji razlog zašto su najpoželjniji modeli iz kategorije hot heč napravljeni tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, iako njihove moderne kreacije razvijaju i po tri puta veću snagu.


Jedan od omiljenih hot hečeva je Peugeot 205 GTi. Mnogi smatraju bazni 205 za najbolji gradski model ikada napravljen, ali je francuski gigant nudio ponešto i za ljubitelje brzine. Za one koji imaju baš dubok džep je postojalo izdanje Turbo 6/T16 da bi homologovalo ovog mališana za Svetski reli šampionat, a o njemu smo nedavno i pisali u sekciji pijaca.

GTi je bio civilizovaniji i stigao je u izložbeno-prodajne salone 1984. godine ili oko godinu dana nakon baznog izdanja. Pokretao ga je 1,6-litarski atmosferski benzinac sa 104 konjske snage (115 „grla“ nakon 1987. godine), da bi kasnije bio zamenjen sa nešto većim 1,9-litarskim benzincem sa 126 „konja“.

Možda takve brojke ne zvuče impresivna u današnja vremena, ali upamtite, ovde je reč o četvorotočkašu teškom tek 740 kilograma u baznom izdanju. GTi nije doneo samo poveću snagu, već je nudio i značajne modifikacije na račun petostepenog manuelnog menjača, ogibljenja, sportskih dizajnerskih izmena u vidu branika i felni, kao i bolje opremljenog enterijera.

One kasnije konfiguracije sa 1,9-litarskim motorom su se mogle pohvaliti i disk kočnicama na sva četiri točka i kožnim sedištima. Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 7,5 sekundi uz maksimalnu brzinu od 207 km/h, ali je GTi posebno bio impresivan u amaterskom i profesionalnom auto-moto sportu i mnogi su ga smatrali za najboljeg predstavnika svoje klase. Proizvonja modela 205 će inače trajati do 1994. godine kada će ga zameniti model 206, a biće prodato oko 5,3 miliona jedinica.

Primerak iz današnje priče je iz 1991. godine i trenutno se nalazi u gradu Blejn unutar američke savezne države Vašington. Do sada je prešao 135 hiljada kilometara. 205 GTi nikada nije bio dostupan „preko bare“, ali danas može da se redovno uveze i registruje kao klasik.

Ovaj konkretni komad je originalno prodat u Francuskoj i tamo je „protrčavao“ sve do protekle godine. Onda je uvezen u Kanadu, a zatim i u Sjedinjene Američke Države. Pošto je izrađen spomenute 1991. godine, to nam govori da je ispod haube poželjniji od dva motora, to jest onaj radne zapremine 1,9 litara. Automobil je uglavnom uglavnom u originalnom stanju sa izuzetkom modernijeg audio sistema.


Aukcija je donela 31 ponudu, a najviša je iznosila devetnaest hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Neverovatno je koliko atraktivno i danas izgleda.

Matija

Model 205 GTI u najjacoj varijanti imao je motor od 1,9 lit. i 128 KS. Tezina mu je bila 875 kg! Dimenzije: 3705 x 1572 x 1350 mm. Ovu klasu vozila – mali i brz – trebalo bi vratiti na trziste. Problem su aktuelni propisi o kolicini izduvnih gasova, tzv. „potrosnja flote“ svih proizvedenih automobila. Proizvodjaci smanjuju snagu manjih automobila da bi smanjili prosek emisije izduvnih gasova a povecanu snagu ostavljaju samo za najskuplje modele. Prelaz na e-pogon otvara sasvim nove mogucnosti. Na zalost, tezina baterije eliminise malu tezinu kao kvalitet koji je za brzu voznju, stabilnost i upravljivost nezamenljiv!… Pročitaj više »

Night Rider

Suzuki swift Sport je tezak nesto manje od tone i ima 140 konja.

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Night Rider
Matija

Ima e-pogon?

Night Rider

Ovaj zadnji ima neku hibrid varijantu ali moze da se kupi prethodna verzija koja nije hibrid i ima tu nesto manje od jedne tone. Poslednji mohikanac.

Matija

Moj komentar je „tuzna prica“ o e-pogonu. 🙂