1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Rađanje BMW-a
AR pijaca klasika: Rađanje BMW-a

AR pijaca klasika: Rađanje BMW-a

106
0
Podelite sa prijateljima:

Period tridesetih godina prošlog veka su za BMW bile one koje bi najlakše opisali kao „dogovor sa đavolom“. Znate one filmove gde čovek proda dušu da bi na kratko uživao, a onda jednog dana dođe vreme za naplatu računa? U otprilike istoj situaciji je bio i Bayerische Motoren Werke.

Veliki državni ugovori dodeljeni od strane nacističke Nemačke za isporuku agregata za avione su omogućili BMW-u da značajno uloži i u automobilski svet, ali kao što znamo, 1945. godine je stiglo vreme za naplatu dugova i firma će dugi niz godina da ispašta zbog toga.


Model 303 i njegove razne konfiguracije su jedni od četvorotočkaša u ponudi BMW-a tokom tridesetih godina prošlog veka. Ovaj model je bio najveći automobil ponuđen od strane firme u doba kada je predstavljen 1933. godine, i imao je neke detalje po kojim firmu iz Minhena poznajemo do današnjeg dana.

To se pre svega odnosi na masku hladnjaka u stilu bubrega, a 303 je doneo i prednje nazavisno ogibljenje. Model 303 je zamenio model 309 i postaće prvi BMW sa šest cilindara ispod haube. Za našu priču je najbitniji i njegov naslednik 319, a najviše se razlikovao po novom 1,9-litarskom motoru sa 46 konjskih snaga.

Sa masom od tek 850 kilograma, 319 je bio u stanju da dostigne maksimalnu brzinu od 150 km/h. Spomenućemo da je menjač bio manuelni sa četiri stepena prenosa, a pogon na zadnje točkove. Na prvi pogled, ovaj roudster je izgledao kao većina modela iz tog perioda, sa izuzetkom naravno prepoznatljive maske hladnjaka, a fabriku će napustiti tek 178 primeraka tokom perioda od sedamnaest meseci.

Primerak iz današnjeg oglasa se nalazi u gradu Monterej unutar američke savezne države Kalifornije, a do sada je prešao nešto manje od 100 hiljada kilometara. Automobil je originalno napravljen u aprilu 1935. godine po specijalnoj narudžbi za nemačkog plemića Georga Donatusa (zvanična titula je Hereditary Grand Duke of Hesse), a ovaj će ga koristiti oko dve godine.

Nakon njegove smrti u avionskoj nesreći 1937. godine, vlasništvo nad 319 je preuzeo njegov brat Luis. Vozilu se izgubio trag tokom Drugog svetskog rata, a onda se „iznenada pojavilo“ u Velikoj Britaniji tokom sedamdesetih godina.

Automobil je tamo prošao kroz detaljan proces restauracije i vremenom je importovan i u Sjedinjene Američke Države. U rukama sadašnjeg vlasnika se nalazi od 2010. godine, a kroz još jedno osveženje je prošao početkom 21. veka. Automobil je napustio fabriku u sivoj boji, da bi bio ofarban u ovu nijansu plave farbe 2005. godine. Spomenućemo da je i enterijer tada dobio sve nove materijale.


Aukcija je donela osamnaest ponuda, a najviša od njih u iznosu od 68 hiljada američkih dolara nije bila dovoljna da ovaj BMW 319 promeni vlasnika.

Zoran Tomasović

(106)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments