1. Home
  2. Vesti
  3. DS X E-Tense – asimetrična vizija budućnosti
DS X E-Tense – asimetrična vizija budućnosti
0

DS X E-Tense – asimetrična vizija budućnosti

236
0
Podelite sa prijateljima:

Citroen je oduvek budio asocijacije na čudan dizajn, ili blaže rečeno, na napredan način razmišljanja. Dakle, sa ovim konceptom podmarke PSA grupe, proizvođač ostaje veran tradiciji.

Osnove E-Tense koncepta su manje-više poznate: radi se o sportskom automobilu koji počiva na monokok karoseriji izrađenoj od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima, a pokreću ga dva elektromotora, postavljena na prednje točkove. Navodi se da motori isporučuju oko 540 konjskih snaga, u standardnom režimu vožnje. Trik je u tome da je instaliran i “circuit” režim vožnje, koji je predviđen za staze, a tada automobil raspolaže sa suludih 1.350 konjskih snaga.

Odavde, stvari postaju čudne. Vozač, koji je logično pozicioniran sa leve strane vozila, smešten je sedištu koje je postavljeno tako da on bude na otvorenom vazduhu, ali zaklonjen malim vetrobranskim staklom. Putnik, čiji je smeštaj predviđen na desnoj strani koncepta, sedi podalje nazad, zaštićen krovom u obliku mehura. Koncept omogućava ugradnju još jednog sedišta, koje bi bilo locirano ispred maločas opisanog.

Krov je sačinjen od stakla, pa je providan, a što omogućava veoma prijatnu atmosferu za putnike, bilo da automobilom upravlja ljudska ruka, ili se kreće primenom pune autonomne tehnologije. Ekrani osetljivi na dodir nisu instalirani, a umesto njih, tu funkciju obavlja hologramski lični asistent, pomoću koga se upravlja funkcijama koncepta.

Možda i najzanimljiviji detalj za ovo vozilo tek sledi. Proizvođač, DS navodi da je karoserija konstruisana na takav način, i od takvog materijala, da je praktično otporan na sudare. Naime, nakon eventualne kolizije sa drugim vozilom ili predmetom, zahvaljujući primeni “nove tehnologije” koja je ostala tajna za sve, izuzev za tvorca koncepta, karoserija se samostalno vraća u prvobitni, odnosno oblik pre sudara.

DS navodi da će E-Tense debitovati veoma brzo, ali ne očekujte ga u prodajnim salonima. Premijera će biti na filmskom platnu.

(236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments