1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi električni Jeep na američkom tržištu stiže na proleće
Prvi električni Jeep na američkom tržištu stiže na proleće
2

Prvi električni Jeep na američkom tržištu stiže na proleće

162
2
Podelite sa prijateljima:

Jeep se ne može pohvaliti preterano uspešnom godinom na američkom tržištu. Isporučeno je 642.924 primerka ili za oko 6,3% manje u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije, pa je Jeep zapravo bio jedan od retkih brendova sa padom prodaje. Posebno su zakazali velikani kao što su Cherokee (-39%), Gladiator (-29%) i Wagoneer (-20%), ali i pored toga, Jeep je izuzetno bitan deo Stellantisa i zajedno sa bratskim brendom Ramom, zapravo donosi većinski deo zarade.

Američki proizvođač vozila planira da ponudi svoj prvi električni model na jesen i zvaće se Wagoneer S.

Vodiće se kao model za 2025. godinu, a firma je javnosti pokazala i prvu zvaničnu fotografiju. Možete da je vidite kao naslovnu slikuu i govori nam da će serijski model biti gotovo identičan istoimenom konceptu predstavljenom pre dve godine.

Preostale dve ilustracije nam daju generalnu ideju kako će izgledati. Iako nosi isto ime kao značajno veći terenac, Wagoneer S će biti sličnijih dimenzija manjem modelu Grand Cherokee. Nismo sigurni zašto je američki gigant izabrao baš takvu značku, osim možda da ilustruje kako će terenac na struju biti jednako luksuzan kao skupoceni modeli Wagoneer i Grand Wagoneer.

Jeep nam je rekao pre dve godine da će Wagoneer S pokretati električni motor sa preko 600 konjskih snaga i da će ubrzanje od nule do 100 km/h oduzimati 3,5 sekundi. I sada je ponovio iste informacije, ali je izostavio jedan veoma značajan deo.

Naime, originalno je najavljeno da će ovaj terenac biti u stanju da pređe 640 kilometara sa jednim punjenjem baterija dok tokom današnjeg obraćanja medija nisu izrečene takve informacije. To nam govodi da je brojka možda manja ili pak da je u vreme pisanja ove priče još uvek nepoznata.


Serijska proizvodnja će startovati na proleće, pa bi zvanična premijera mogla da usledi već ovog meseca. Jeep kaže da će Wagoneer S biti njegov prvi električni model namenjen celom svetu, a pošto firma radi na još jednom sličnom terencu pod imenom Recon, šanse su velike da će kasniti. Kao što nam je poznato, Jeep već nudi i model Avenger, ali nije dostupan kupcima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Wagoneer S je inače samo deo budućih planova Stellantisa na američkom tržištu, pa su već predstavljeni modeli Ram 1500 REV i ProMaster EV, a uskoro ćemo videti i Dodge Charger.

AutoRepublika

(162)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Previše podsjeća na Rendžrover. Prednja maska je maksimalno sužena, tako da veoma liči na Sangjong.Platforma ovog Wagonera je totalno drugačija od benzinske varijante koji ima šasiju i modifikovana je verzija Dodž Rama.Mnogo platformi rasipa rerurse i povećava troškove.

BB

Jedini Jeep koji mogu u ovom trenutku da zamislim kao električni bi bio Wrangler, vozilo koje nije namjenjeno za duge puteve, često je u kabrio izdanju, struja bi svojim momentom poboljšala terenske karakteristike, a na terenu ne treba snaga već dobar obrtni moment kojeg elektrika ima u izobilju, a na terenu elektro daleko manje troši energije jer tu SUS se dere da se podigne u zonu obrtnog momenta (što elektro ne treba), dobar dio vremena radi u leru (elektro ne radi), nizbrdo rekuperira energiju, manje buke da se više čuju ptičice kako pjevaju (traže *ičke 😂🤣 u suštini), a što… Pročitaj više »