1. Home
  2. Vesti
  3. Chrysler Voyager odlazi u penziju
Chrysler Voyager odlazi u penziju
0

Chrysler Voyager odlazi u penziju

244
0
Podelite sa prijateljima:

Istorija američkog minivena pod imenom Voyager je izuzetno komplikovana pa ćemo pokušati u najkraćim crtama da je objasnimo. Originalno je tu značku koristio brend Plymouth na američkom tržištu, ali se istovremeno identično vozilo prodavalo i u Evropi kao Chrysler Voyager. Prošle godine je korporacija Fiat-Chrysler tražila način kako da ponudi jeftiniju alternativu modela Chrysler Pacifica, nakon što je mehanički blizanac Dodge Grand Caravan nestao sa tržišta i kao rezultat je ponovo nastao Chrysler Voyager, koji je bio ništa više nego Pacifica prethodne generacije.

Izuzetno konfuzna strategija, zar ne? Ali kako stvari stoje, kupci posle ove godine neće više morati da brinu o tome.
Dok će Voyager nastaviti sa proizvodnjom, više neće biti dostupan u javnoj prodaji već samo preko one flotne. To znači da će ga moći naručiti velike firme i korporacije. U prošlosti je američka poštanska služba bila velika mušterija, ali ne i oni „civili“ koji bi ga koristili za svoje privatne potrebe.


U čemu je onda problem? Chrysler je prošle godine isporučio 93.802 primerka Pacifice i Voyagera, ali nam ne navodi koliku je pojedinačnu ulogu svaki od njih igrao. Ono što ipak jeste poznato jeste podatak da je Pacifica značajno popularniji model, pošto je ipak i moderniji, ali i skuplji.

Bazni Voyager košta 27.860 američkih dolara dok je Pacificu nemoguće naručiti ispod 35.820 „zelembaća“. Kupcima očigledno razlika u ceni ne smeta, a korporaciji Chrysler još manje pošto naravno viša cena znači i veći profit. Da li to znači da će Pacifica dobiti neki pristupačniji paket opreme osmišljen da se ne izgube oni kupci sa ne baš dubokim džepom?

Teško je reći, ali ćemo spomenuti da se Voyager nudio samo za paketom opreme LX koji je donosio 7,0-inčni monitor, zadnja sedišta koja su se spuštala u pod i bočna vrata na dugme. Pokretao ga je 3,6-litarski benzinac sa 287 „konja“, a snaga se prenosila na prednje točkove preko devetostepenog automatskog menjača.

Nismo baš sigurni da li bi proizvođač eliminisao jedan model samo da bi ga zamenio drugim, ali razlika u cenu od čak osam hiljada najmanjih zelenih novčanica je svakako osetljiva.


Iako korporacija Chrysler više nema neko ime i ugled u automobilskom svetu, Pacifica i Voyager su dobili odlične ocene medija koje su često bolje nego što su ih zavređivali glavni rivali poput Toyote Sienne i Honde Odyssey. Oni su takođe popularniji i među kupcima, nego spomenuta konkurencija iz Japana, pa samim tim Voyager možda više neće biti dostupan „običnim smrtnicima“, ali od Pacifice ne očekujemo da će uskoro u penziju, iako pripada klasi koja polako izumire.

AutoRepublika

(244)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments