1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: „Putevi? Tamo gde idemo ne trebaju nam putevi“
AR pijaca klasika: „Putevi? Tamo gde idemo ne trebaju nam putevi“

AR pijaca klasika: „Putevi? Tamo gde idemo ne trebaju nam putevi“

152
3
Podelite sa prijateljima:

Lista ekstremnih terenaca koji su u stanju da savladaju sve podloge nije toliko velika. Pričamo uglavnom o modelima kao što su Jeep CJ/Wranger, Mercedes G Klasa, Lada Niva, Toyota Land Cruiser i razne verzije Land Rovera. Meni lično je najzanimljiviji ovaj poslednji, iz razloga što je dugo godina ostao dostojenstven svojoj originalnoj formuli.

Svi drugi, sa izuzetkom Nive, su vremenom postali civilizovani i za upotrebu na asfaltu, dok će Land Rover nastaviti da se proizvodi sve do osamdesetih godina prošlog veka, pre nego što ga je nasledio model Defender.

Stručno gledano, ime ovog terenca je bilo Serija i delio se na tri generacije, ali ga u svetu uglavnom poznajemo pod imenom Land Rover. Ideja o njemu se rodila nedugo posle Drugog svetskog rata kada je britanski proizvođač vozila Rover primetio veliku potrebu za ekstremnim terencima u razrušenoj Evropi.

Original je zapravo bio najviše namenjen onima koji žive na farmama i bave se poljoprivredom, pa samim tim nije obraćana velika pažnja na završnu obradu i na opremu. Plan je zahtevao napraviti model koji će savladati sve terene i i koji će pritom biti pristupačan i kvalitetan.

Da bi se ideje realizovale, morao je da deli što je više delova moguće sa drugim modelima Rovera. Debitovao je 1948. godine u verzijama sa dvoje i četvoro vrata i pikapom, a nudio se sa 1,6-litarskim benzincem sa 50 konjskih snaga. Pogon je naravno bio na sva četiri točka, a menjač četvorostepeni manuelni.

Za našu priču je najbitnija druga serija i mogli smo da je vidimo u izložbeno-prodajnim salonima od 1958. do 1961. godine. Firma je do tada ponudila i nekoliko unapređenja, kao što su uključivanje u ponudu većih benzinaca i prvog dizela, posle čega je popularnost skočila.

Od oglasa smo izabrali Seriju II iz 1961. godine u konfiguraciji sa četvoro vrata i dok kolekcionari svakako cene originalnost, postoje i oni koji smatraju da „iste greške ne bi trebalo ponavljati dva puta“. To je očigledno smatrao i jedan od vlasnika tokom prethodnih godina, pošto je ispod haube ugradio 2,5-litarski turbodizel pod značkom 300Tdi.

I ne, ne pričamo onom čuvenom TDI-ju razvijenom od strane Volkswagena već je i Land Rover koristio takvu značku na motoru koji se proizvodio od 1994. do 2006. godine. Razvijao je 111 konjskih snaga i maksimalnih 264 Nm obrtnog momenta, a takođe je stigao i sa petostepenim manuelnim menjačem.

Ova Serija II se inače nalazi u gradu Sentr Harbor unutar američke savezne države Nju Hempšir i agregat je prevalio tek 3.200 kilometara od kada je ugrađen u terenac. Ostale moderne modifikacije se tiču implementacije osvetlenja tipa LED, udobnijih sedišta i muzičkog sistema. Osim toga, Serija II je u posedu opreme kakvu je imala i nekad, odnosno onakva je kakva je bila kada je napustila fabriku u britanskom gradu Solihalu.


Aukcija je donela 43 ponude, a najviša je iznosila 49 hiljada američih dolara. Međutim, to nije bilo dovoljno sadašnjem vlasniku da ga vidi u tuđoj garaži…

Zoran Tomasović

(152)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Neko sa strane

‘Svi drugi, sa izuzetkom Nive, su vremenom postali civilizovani i za upotrebu na asfaltu, dok će Land Rover nastaviti da se proizvodi sve do osamdesetih godina prošlog veka, pre nego što ga je nasledio model Defender.’ Greska u vezi G-klase. I dalje postoje dve varijante: sminkerska civilna (W463 prve i druge generacije) te verzija za vojsku, policiju i sl: W460/W461/W464, koja jos uvek nudi krute osovine napred i pozadi, blokade sva 3 diferencijala, verziju sa kabinom za samo dve osobe i mogucnoscu nadogradnje pozadi, heavy duty enterijer i sve drugo sto se ocekuje od jednog vojnog vozila. Slicno vazi za… Pročitaj više »

Matija

Defender je ono sto je stvarno potrebno za terensku voznju: efikasan, robustan, pouzdan, jednostavan. Godine 1989 za IMR sam izradio koncept civilnih terenskih vozila na bazi vojnog A075, kasnije nazvan „Tara“. Koncept se zasnivao na ideji da se jedna ista sasija koristi za obe varijante karoserije, sa prednjom i zadnjom kabinom. Stepen unifikacije karoserija oba vozila bio je vrlo visok, 80-90%. Dole je osnovna slika koncepta, crvene strelice i linije definisu delove karoserije koji su identicni u obe varijante. U novembru 1989 godine napustio sam projekat i otisao u Nemacku. Bilo mi je jasno da od celog projekta nece biti… Pročitaj više »

MRN

Tdi 😀
Da, imali su svoj Tdi.
A mislim da je u uvodu zaboravljen i Suzuki Samurai.