1. Home
  2. Vesti
  3. Timska igra policije i mafije – Mercedes ukraden u Australiji pronađen u Dubaiju
Timska igra policije i mafije – Mercedes ukraden u Australiji pronađen u Dubaiju
0

Timska igra policije i mafije – Mercedes ukraden u Australiji pronađen u Dubaiju

15.85K
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko ste mislili da su ovakve sprege moguće samo u nedovoljno uređenim sredinama, znajte da problem muči i visoko razvijena društva.

Mogućnost koja plaši veliku većinu nas, svakako je zasnovana na situaciji u kojoj bi provalnici upali u naš dom, tokom noći, dok spavamo.

Upravo to se dogodilo jednoj porodici u australijskoj regiji Viktorija, gde su stope kriminala u drastičnom porastu, odnosno iznose 16,7% na svakih 100.000 stanovnika, u proteklih pet godina. Srećom, umesto ljudskih života, omiljena dela ološa su najčešće krađe i provale.

Možete samo da zamislite kako se osećala porodica iz Glen Irisa, kada je ujutru shvatila da im je ukraden skoro potpuno novi Mercedes-Benz C200 Coupe, koji je bio parkiran ispred kuće, u dvorištu.

“Ušli su u našu dvospratnu kuću dok smo spavali na spratu. Uzeli su ključeve iz prizemlja, ne taknuvši pritom novčanik koji se nalazio na samo metar udaljenosti od ključeva. Zatim su odvezli automobil”, kaže vlasnik ukradenog vozila. “Nisu uočeni nikakvi tragovi provale, verovatno su imali sofisticirani sistem kako su uopšte ušli u naš dom.”

Dok je vlasnik vozila bio iznenađen činjenicom da je samo vozilo ukradeno, dok je ostatak imovine koja je lopovima bila nadohvat ruke, pošteđena, policiju to nije nimalo začudilo.

“Policija je izvršila uviđaj, pokušala da identifikuje otiske prstiju, ali nas je istovremeno obavestila da će naš, par meseci star ljubimac, verovatno biti dezintegrisan, kako bi se rezervni delovi prodali na nekom drugom kontinentu”, nastavio je vlasnik. “Da li smo ovo doživeli kao neprijatnost prvog reda? Definitivno, i veoma je zastrašujuće da ti neko provali u kuću, posebno dok si u njoj. Srećom, ostali smo nepovređeni, a dobili smo i potpuno novi automobil, zahvaljujući osiguranju čiju polisu imamo.”

Mercedes je ukraden 13. februara ove godine, a porodica vlasnika više o njemu nije čula niti jednu reč… Sve do jula, kada ga je jedan čitalac lokalnog medija zapazio, ni manje ni više, nego u Dubaiju. Na iznenađenje svih, automobil je bio netaknut, čak je imao originalne registarske tablice, sa okvirima na kojima su naznačnene generalije dilera od kojih je vozilo kupljeno.

Ne samo da je bilo neočekivano da će se automobil naći u drugoj državi, već je zaprepašćenje izazvala činjenica je još uvek u jednom komadu. Uobičajeno je da se ovakva vozila rastavljaju, još u zemlji u kojoj je krađa izvršena, a zatim se u delovima izvoze, kako bi u toj drugoj sredini, bila sklopljena ponovo. Ili se jednostavno, rezervni delovi prodaju na istom tržištu, na kome je krađa i izvršena.

U konkretnom slučaju, drska krađa je prethodila još drskijem izvozu vozila, koji se u slučaju Australije, odigrava, uglavnom morskim putem. Da bi ovo bilo moguće, neko u luci je morao da zažmuri na oba oka, kako bi automobil sa australijskim registarskim tablicama, mogao da bude ukrcan u kontejner u Melburnu, a bez ikakve prateće, valjane dokumentacije. Zatim, jednako korumpirana osoba, na krajnjem odredištu, odnosno na pristaništu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, je morala da prihvati takav automobil, na svoju teritoriju.

Obično se vozila koja imaju upravljač sa desne strane, a koja su ukradena u ovom delu sveta, isporučuju u Pakistan, koji je rajska oaza za automobile bez papira, i koji se tamo mogu registrovati bez prevelikih poteškoća.

“Kada sam ugledao auto sa australijskim tablicama, pomislio sam kako je to vrlo čudno. Ponekad se u Dubaiju može videti vozilo sa britanskim tablicama, ali do sada nisam spazio apsolutno nijedno sa australijskim”, naveo je čitalac.

“U slučajevima sa ovakvim vozilima, obično su to ona koja su pretrpela totalnu štetu, ili nemaju vlasnika ili pak, valjane papira. Shodno tome, logično je da služe samo kao izvor rezervnih delova za prodaju. Pošto ovakav automobil ne možete da registrujete u Dubaiju, lagano ga možete odvesti u Pakistan ili Indiju, kako bi falsifikovali papire, i registrovali ga bez po muke”, nastavlja čitalac.

Ono što je još interesantnije, čitalac je kontaktirao australijsku policiju, pa australijsku saveznu policiju, kako bi prijavio da je pronašao vozilo. Svi do jednog su mu objasnili da ne postoji ništa, što bi oni sada, kao organi reda u Australiji, da učine kako bi ispravili nepravdu.

To da policija niti ostali organi vlasti u Australiji ne mogu ništa da urade je zaista senzacionalno. Upravo ta činjenica je i navela lokalne novinare da istraže kako je moguće da se vozilo eksportuje iz Australije bez ikakve dokumentacije. Saglasno sa tim, kontaktirali su regionalnu i saveznu australijsku policiju, Odeljenje za infrastrukturu i regionalni razvoj, kao i Odeljenje za imigraciona i pitanja zaštite granica.  Evo šta su im nadležni državni organi rekli:

Odeljenje za infrastrukturu i regionalni razvoj

“Odeljenje vas savetuje da je bolje da pitanja uputite Upravi carine, kao i austalijskoj saveznoj policiji,” navodi zvaničnik. “Pošto se Odeljenje bavi samo regulatornim pitanjima koja tretiraju uvoz automobila, a ne izvoz, ne možemo da odgovorimo na vase pitanje.”

Odeljenje za imigraciona i pitanja zaštite granica

“Odeljenje se bavi pitanjima mogućeg izvoza ukradenih vozila, ali samo onda kada državni organi vlasti dostave konkretne poverljive informacije koje su im dostupne”, kaže ondašnji zvaničnik.

“Kada to od nas zahtevaju druga regulatorna tela organa vlasti, Odeljenje koristi zakonska ovlašćenja kako bi sprečili nelegalan izvoz, uključujući i ukradena, kao i ponovno sklopljena, nekada ukradena vozila. Australijska granična policija koristi ceo arsenal špijunskih metoda kako bi identifikovala nelegalne isporuke, a te metode su predmet stalnih unapređenja. Na ovaj način, u stanju smo da odgovorimo na sve pretnje našim granicama i ilegalnim aktivnostima sa tim u vezi.”

Australijska savezna policija (AFP)

AFP je odbila da komentariše navode o izvozu ukradenog vozila.

Regionalna policija Viktorije

Iako je ovom odeljenju policije trebalo malo više vremena za odgovor, vredni su pohvale. Pre odgovora, istražili su celu situaciju. Novinari su zamoljeni da pričekaju sa objavom informacija iz ovog slučaja, jer su bili na pragu hapšenja u vezi sa konkretnim ukradenim Mercedesom. Ipak, novinari su dobili izjavu portparola lokalne policije:

“32- godišnji muškarac iz Endeavour Hills je uhapšen 5. decembra, u vezi sa krađom i izvozom Mercedesa u Ujedinjene Arapske Emirate, ranije ove godine”, navodi se u izjavi datoj medijima. “Osumnjičen je ispitan, dok je istovreno još tri osobe uhapšeno u UAE, povodom istog slučaja. Istraga je u toku.”

Sudbina vozila, odnosno mogućnost njegovog povratka u Australiju, još uvek nije utvrđena.Sve do poslednjih redova ove priče, sve je tako podsećalo na naš nesretni Balkanski region….

Biće interesantno propratiti i sudski epilog ovih dešavanja, jer se posebno kod nas, policija u nekim situacijama, takođe, istakne u pozitivnom smislu, ali kada lopta dođe na teren tužilaštva i sudova, onda možemo samo da zavidimo, organima sudske vlasti, kakvi na primer funkcionišu u SAD .

 

(15849)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments