1. Home
  2. Prezentacije
  3. Turski Togg prikazao sedan pre evropske premijere
Turski Togg prikazao sedan pre evropske premijere

Turski Togg prikazao sedan pre evropske premijere

163
0
Podelite sa prijateljima:

Prvi turski proizvođač električnih vozila je najavio proširenje proizvodne linije i predstavio je svoj drugi model na velikom Sajmu potrošačke elektronike (tehnologije i gadžeta) u Las Vegasu, dok želi da započne ekspanziju u Evropi. Limuzina sa stilom fastbeka po imenu T10F, pridružuje se Toggovom debitantskom modelu, potpuno električnom SUV-u T10X-u, i trebalo bi da bude u prodaji u Turskoj sledeće godine, a zatim i na evropskom tržištu, navodi kompanija.

„Predstavićemo T10F, fastbek koji odražava duh vremena, našim korisnicima počevši od Turske 2025. godine“, rekao je izvršni direktor Togga, Gurkan Karakaš.

Predstavljen na CES-u, godišnjoj ekstravaganciji visokotehnoloških gadžeta, model će biti ponuđen sa tri tehničke opcije i dve opcije opreme. Modifikacija T10F RWD (standardni pogon na zadnje točkove) sa 160 kW/218 konjskih snaga i 350 Nm obrtnog momenta imaće domet od 350 do 600 kilometara sa dve različite opcije trakcione baterije.

Verzija T10F AWD (pogon na sva četiri točka), koja pruža ubrzanje od 0-100 km/h za 4,6 sekundi i proizvodi 700 Nm obrtnog momenta, cilja na domet od oko 530 kilometara. Standardni model ima kapacitet baterije od 52,4 kWh, dok se ovaj kapacitet povećava na 88,5 kWh u modelu dugog dometa.

Novitet će takođe nuditi inovativnu mogućnost V2L (Vehicle-to-Load), omogućavajući prenos električne energije sa baterije na različite električne uređaje. Togg trenutno proizvodi T10X u svojoj fabrici u severozapadnoj provinciji Bursa. Proizvodnja je počela u oktobru 2022. godine, pre nego što su isporuke pokrenute prošlog aprila.

Togg će proizvoditi još tri modela pored već postojećih SUV-a i fastbeka. To će biti hečbek Golf klase, SUV segmenta B i B-MPV, sve to do 2030. godine. Rešavajući razloge za odabir fastbekovskog dizajna za njihov drugi pametni uređaj, Karakaš je istakao opadanje tržišnog udela limuzina, i to širom sveta.

Naglasio je prelazak na modele fastbeka i rekao da je T10F dizajniran da ispuni očekivanja korisnika limuzina, dok istovremeno hvata duh vremena sa dinamičnim, privlačnim dizajnom koji cilja na širu publiku. Karakaš je priznao da Turska ostaje značajno tržište za limuzine, ali se svetski trend pomera ka električnim vozilima sa raznovrsnijim stilovima i dinamičnijim linijama, kao što su liftbek, fastbek i kupe. T10F je verzija koja je naprednija od prototipa koji je prvi put predstavljen 2019. godine, primetio je on.

„Došli smo do proizvoda koji odražava duh vremena, dinamičan je, veoma privlačan i koji će se obratiti široj publici“, rekao je Karakaš. „Razmišljamo o izlasku na tržište, najverovatnije 2025. godine, u zavisnosti od završetka homologacije.

Rečeno je da će Toggov trenutni proizvodni kapacitet dostići 100 hiljada vozila godišnje, pre nego što se poveća na 175 hiljada kada fabrika u Bursi dostigne puni kapacitet. Brend ima za cilj da proizvede milion vozila u pet segmenata do 2030. godine.

Togg je do sada isporučio oko 20 hiljada primeraka T10X-a i planira da više nego udvostruči tu cifru ove godine. „Naš poslovni plan za 2024. uključuje oko 47 hiljada jedinica, a mi razmatramo mali deo toga za izvoz“, rekao je Karakaš. Karakaš je podelio Toggovu ambiciju da uđe na evropsko tržište, sa Nemačkom kao njihovim početnim ciljem do kraja 2024. „Uspostavljamo naše prisustvo u Nemačkoj. Cilj nam je da uđemo na nemačko tržište i očekujemo da to učinimo do kraja ove godine, “ primetio je.

Što se tiče infrastrukture, Togg je uspostavio mrežu stanica za punjenje baterija EV širom Turske pod brendom Trugo. Postavio je više od 500 brzih punjača kapaciteta od 180 do 300 kilovata, što omogućava punjenje baterije od 88 kilovata za manje od pola sata. Karakaš je naglasio planove za pokretanje proizvodnje baterijskih ćelija od 2026. goine i rekao da imaju za cilj da pozicioniraju Tursku kao jedno od evropskih čvorišta u domenu baterija.

„Kada sami počnete da proizvodite baterijsku ćeliju, upoznaćete se sa cenom i tehnologijom jednog od najvrednijih proizvoda u vozilu“, primetio je on. Opisujući značajnu transformaciju u razvoju tehnologije u Turskoj i pomeranje dobavljača ka vozilima sledeće generacije, Karakaš je rekao: „Takođe smo na putu da našu zemlju učinimo jednim od energetskih centara Evrope u pogledu baterija.“

Karakaš je istakao posvećenost kompanije cilju da izloži, ne samo svoj automobilski brend i strateške ciljeve, već i svoj prošireni portfolio digitalnih platformi i pametnih uređaja. „Uporedo sa T10F-om, na CES-u takođe prikazujemo našu platformu za digitalno iskustvo i rešenja za čistu energiju koja su spremna da uđu na globalna tržišta.“

AutoRepublika

(163)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments