1. Home
  2. Prezentacije
  3. Porsche 911 GT2 RS (2018.)
Porsche 911 GT2 RS (2018.)
0

Porsche 911 GT2 RS (2018.)

362
0
Podelite sa prijateljima:

„Sa ulice na stazu“

Porsche 911 je automobil kojem nije potrebno veće predstavljanje. Čuveni nemački sportista je uspeo u onome šta malo kome može poći za rukom, a to je da ostane gotovo nepromenjen preko 50 godina i nastavi da povećava svoju popularnost. Vrh ponude čini GT2 RS, originalno zamišljen da bude ulična verzija legendarnih profesionalnih trkača – kategorija u kojoj 911 sigurno nije stranac i ovaj automobil je pobedio u više trka nego bilo koji drugi u istoriji. Pred nama je sada četvrta generacija, posle pet godina pauze zvanično predstavljena na ovogodišnjem festivalu brzine u Velikoj Britaniji.

Kratka istorija

Porsche 911 je originalno debitovao 1963. godine sa ciljem da zameni prvi automobil kompanije 356. On nije doneo revoluciju i većinu onoga šta je ponudio je godinama bilo dostupno na ulicama, ali je 911 bio prvi automobil koji je uspešno spojio kompletnu formulu. Početkom 1970-ih godina, ovaj automobil je dobio i turbo verziju, čime je rođen jedan od najlegendarnijih sportskih automobila na svetu, a zanimljivo je da je Porsche originalno nameravao da ugasi 911 do ranih 1980-ih godina. Njegov duhovni naslednik je trebalo da bude 924, veliki i teški grand turismo, ali kako je sportista i dalje bio izuzetno popularan, dva automobila su ostala paralelno u proizvodnji. Od tada nemački proizvođač vozila uglavnom unapređuje svog velikana sa mehaničkim izmenama dok je dizajn više-manje ostao zasnovan na nasledniku.

GT2

Iako je Porsche kroz istoriju nudio veliki broj specijalnih verzija, ali teško da je ijedan od njih napisao standarde kao GT2. Originalno zamišljen kao limitirana verzija radi homologacije za istoimeni šampionat, prvi GT2 je stigao 1993. godine sa 444 ks i težinom od samo 1.295 kg. U takvim uslovima, on je mogao da ubrza do 100 km/h za svega 3,9 sekundi, a limitirana serija od 57 primeraka je brzo rasprodata. Njegov naslednik je stigao 2002. godine, sa više snage, ali i sa više težine. On je bio civilizovaniji za uličnu upotrebu, a sudeći po mnogima, izgubio je onaj trkački duh koji je prethodnik imao. Poslednja generacija je opstala u proizvodnji od 2008. do 2012. godine i to je bilo sve šta smo videli od nemačkog giganta u narednih pet godina. Zašto toliko dugo? Zato što Porsche nije želeo da odobri nešto pre nego što dovede do perfekcije.

Dizajn

Od Porschea se nikada ne očekuju veće dizajnerske promene, pa tako 911 nije „razočarao“ ni ovaj put. Njegova dizajnerska inspiracija je bio dve godine star 911 GT3 RS, a jedine vidljive promene su one koje su morale biti urađene radi mehaničkih izmena. Primera radi, branici su nešto drugačiji zato što je GT2 morao da dobije veći hladnjak i samim tim bolji protok vazduha. Grafike na haubi podsećaju na neke klasične modele iz 1970-ih godina, a u želji da se smanji na težini, hauba, prednja krila i retrovizori su razvijeni od ugljeničnih vlakana. Krov je od magnezijuma dok veliki zadnji spoiler ima i funkcionalnu svrhu pored dizajnerske. Zahvaljujuću korišćenju laganih materijala, GT2 je težak svega 1.470 kg, što je za 100 kg više nego u prošlosti, ali treba spomenuti da je prethodnik bio i za 91 milimetar kraći. Za one kojima je to previše, tu je i opcioni Weissach paket opreme, a on skida dodatnih 30 kilograma na težini izbacivanjem opreme i korišćenjem još laganijih materijala. Ali ovaj paket opreme nije jeftin i za njega je potrebno izdvojiti čak 25.000 evra.

Enterijer

Enterijer je izgubio zadnja sedišta dok su prednja identična onim koja su već viđena u GT3 i 918 Spyderu. Ceo enterijer je prekriven crvenom i crnom kožom, a ugljenična vlakna su ključni materijal. Iako je GT2 zamišljen kao trkački automobil, njegov enterijer je izuzetno civilizovan. Spomenućemo da kupac dobija standardan Porscheov PCM sistem sa navigacijom i povezivanjem na mobilni telefon, a Chrono paket opreme dodaje i manji sat (sličan onom na 911S) i veći izbor elektronike za praćenje performansi.

Mehanika

Legendarni reli vozač Walter Rohrl je imao priliku da publici demostrira mogućnosti ovog automobila i rezultati su impresivni. GT2 pokreće unapređena verzija šestocilindarskog motora zapremine 3,8 litara, a on se takođe može pronaći u standardnom 911 Turbo. Zahvaljujući većem turbo punjaču i usisnoj grani, snaga iznosi impresivnih 700 ks, što je za čak 325 ks više u poređenju sa standardnim 911 Carrera i za 79 ks više u odnosu na prošli GT2 iz 2010. godine. Obrtni moment iznosi jednako impresivnih 750 Nm ili 50 Nm više nego pre, što znači da je GT2 najmoćniji serijski automobil u dugogodišnjoj istoriji ovog automobila. Zanimljiv detalj leži u podatku da GT2 ipak nije najbrži na pravcu i njemu je potrebno 2,8 sekundi da ubrza do 100 km/h, ili 0,1 sekundu više nego najnovijem 911 Turbo S. Maksimalna brzina iznosi 338 km/h, što je identičan rezultat kao i 918 Spyder. Jedini menjač kao opcija je sedmostepeni PDK automatik dok karbon-keramičke kočnice i modifikovano vešanje kompletiraju mehaničke promene.

Suđeni pobednik

U svojoj istoriji Porsche nije imao mnogo promašaja (ako je uopšte ikada i imao) pa samim tim nema razloga da neko pomisli da GT2 neće biti rasprodat u rekordnom roku. Njegova cena u Severnoj Americi iznosi veoma visokih 300.000 dolara, a za sada nije poznato koliko primeraka će biti proizvedeno i kako će oni biti raspoređeni na globalnim tržištima.

 

Zoran Tomasović

(362)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments