1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai možda to ne radi pompezno, ali je vrlo efikasan kada je o elektrifikaciji reč
Hyundai možda to ne radi pompezno, ali je vrlo efikasan kada je o elektrifikaciji reč
4

Hyundai možda to ne radi pompezno, ali je vrlo efikasan kada je o elektrifikaciji reč

368
4
Podelite sa prijateljima:

Možda je lako etiketirati Hyundai kao „još jednu“ marku u sveopštoj električnoj ofanzivi, ali ukoliko eliminišemo poslovični snobizam vezan za brendove iz ove priče, uvidećemo da je južnokorejski proizvođač zapravo veoma uspešan u ovom segmentu. Kona Electric je jedno od najboljih rešenja u klasi, a u martu 2020. dobija osam odsto širu autonomiju.

Po WLTP proceduri, Kona Electric nudi domet do 484 kilometra po jednom punjenju, što je osetno više u odnosu na 449 kilometara odlazećeg modela. Hyundai doduše nije pružio objašnjenje kako je postigao ovaj napredak, ali spominje da se prebacio na Michelin Primacy 4 pneumatike, koji počivaju na naplacima od 17 cola.

„Počev od marta 2020., kompanija će započeti proizvodnju Kone Electric u fabrici u Češkoj, uz povećanje postojećeg snabdevanja iz fabrike Ulsan u Južnoj Koreji“, stoji u saopštenju Hyundaija. Drugim rečima, povećanje kapaciteta ima za cilj da održi korak s rastućom potražnjom za ovim krosoverom iz B segmenta.

Hyundai očekuje više o 80.000 isporuka svojih električnih modela u Evropi do kraja godine, uključujući Ioniq Electric i Nexo krosover s gorivnim ćelijama. Potonji je najskuplji u ovoj elektrifikovanoj ponudi s cenom od 69.000 evra, dok za Ioniq Elektro treba izdvojiti 34.900 evra. Kona Elektro je najpriuštivija u grupi, jer je njena početna cena (u Nemačkoj) 34.850 evra, a 6.000 evra s cene možete oduzeti zahvaljujući povlasticama koje nemačka vlada daje za ekološki podobna vozila.

Kada smo već kod električnog krosovera, on je nedavno primio čitavu seriju unapređenja. U njih su uključeni opcioni ekran info-zabavnog sistema osetljivog na dodir, razmere 10,25 inča, više mogućnosti kada je digitalno povezivanje u pitanju i brže, trofazno punjenje.

Hyundai takođe u ponudu stavlja 48-voltne blage hibride, uz „plug-in“ verzije, a ove „eco-friendly“ tehnologije se  mogu pronaći i u Kijinim modelima, kao što su e-Soul, Ceed PHEV, Niro i Optima. Ove dve korejske marke takođe rade na novim proizvodima u kolaboraciji s Rimac Automobilima, što je deo investicije vredne 80 miliona evra.

AutoRepublika

(368)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Fakat je da Kia i Huyndai imaju bolju ponudu EVa od npr VWa… i mnogih drugih evropejaca

Goran Jurković

Vodeći u hibridnom segmentu su Toyota i Lexus. VAG ima najgore moguće hibride. Od njih su svi bolji u tome. I opel i ford i ostali.

BojanNeki

Hyundai se ganja sa Nisanom, sa Renaultom, pa čak pokušavaju da stignu i Teslu, što je za respekt.
Tojota je samo imala pokušaje EV-a a trenutno valjda niti jedan nemaju u ponudi, toliko veruju u potpunu elektrifikaciju. Ne računajući vozila koja koriste gorivu ćeliju kao bateriju tj na vodonik.
I nije li taj „čuveni“ hibridni menjač tj sklop prenosa u stvari Fordov izum a ne Tojotin?
Šta je tu onda Tojota? Kvalitet izrade?
Pitam, ne znam.

moron

„Po WLTP proceduri, Kona Electric nudi domet do 484 kilometra po jednom punjenju, što je osetno više u odnosu na 449 kilometara odlazećeg modela.“

U Srbiji se prodaje ( po cenovniku za 2020 ) onaj sa baterijom od 38,3 i dometom po WLTP od oko 270 km. Koji je onda to „odlazeći“ model sa 449 km ?