1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Filmski heroji: “Vanishing Point” (Video)
Filmski heroji: “Vanishing Point” (Video)

Filmski heroji: “Vanishing Point” (Video)

666
2
Podelite sa prijateljima:

Za ljubitelje automobila teško da postoji bolji anti-herojski film od Vanishing Point-a. Ovo remek delo iz 1971. godine je proslavilo Beri Njumana na malim ekranima, a u jednakoj meri i njegov automobil – beli Dodge Challenger iz 1970. godine sa V8 motorom zapremine 440 kubnih inča (7,2 litra).

U filmu Njuman igra Kovalskog, nekadašnjeg detektiva i profesionalnog auto-moto sport vozača, koji prihvata posao koji se odnosi na isporuku spomenutog Challengera, iz Denvera (savezna država Kolorado) do San Franciska (savezna država Kalifornija) za petnaest sati.

Kada se zna da su dva grada udaljena 1.214 milja (oko 1.942 kilometara) jasno je da je Kovalski morao da vozi brže nego što je to saobraćajnim propisima dozvoljeno, kako bi ispunio obećanje. Tokom vožnje kroz pustinju Kovalski prihvata izazov Jaguara E-Type za trku, a nakon što britanski automobil završi u saobraćajnoj nesreći, kreće bekstvo od policije.

Za potrebe snimanja filma, Dodge je isporučio osam Challengera, a iako na kraju filma automobil udara u buldožer i biva uništen, za tu scenu je iskorišćen beli Chevrolet Camaro. Naime, sudar je toliko brz i silovit, da osim ako ne usporite snimak, nemoguće je zaključiti da se radi o Camaru.

Svi Challengeri, osim jednog, su posedovali spomenuti V8 agregat zapremine 440 kubnih inča (7,2 litre) i četverostepeni automatski menjač, a preostali je naručen za takođe moćnim V8 motorom zapremine 383 kubnih inča (6,3 litre) i automatskim menjačem.
Moderna verzija istog filma je snimnjena 1997. godine, a uloga Kovalskog je dopala Vigu Mortensenu. Ovaj put priča je malo drugačija pa naš anti-heroj mora da stigne od Denvera do San Franciska da vidi svoju teško bolesnu suprugu.

Ovaj put u filmu se navodno pojavio Challenger sa još moćnijim Hemi motorom, ali je zapravo ponovo bio identičan model kao i u originalnu sa „Hemi“ oznakama. U filmu se pojavljuje još jedan legendarni „muscle car“ iz Dodgea i to Charger iz 1968. godine.

Njegov vozač je izgovorio čuvenu rečenicu „It take a Mopar to catch a Mopar“ (Samo Mopar može da sustigne Mopar – a „Mopar“ je generalni naziv za sva vozila Chrysler korporacije) tokom jurnjave kroz saveznu državu Jutu.

Pogledajte trku sa modelom E-Type iz originalnog filma.

A evo i zanimljive sekvence iz ostvarenja sa samog kraja prošlog veka.

Zoran Tomasović

(666)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

It takes a Mopar to catch a Mopar. 😉