1. Home
  2. Vesti
  3. Detalji o Daciji C-Neo
Detalji o Daciji C-Neo
3

Detalji o Daciji C-Neo

12.76K
3
Podelite sa prijateljima:

Nakon SUV-a Duster i Bigster, Dacia razvija dva nova kompaktna modela: krosover karavan i limuzinu u stilu fastbeka, oba planirana za 2026. godinu.

Ovaj novi projekat, nazvan Dacia C-Neo, ima za cilj da popuni prazninu na tržištu automobila. Mnogi mejnstrim proizvođači automobila napustili su tradicionalne kompaktne limuzine sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem ili su prešli na potpuno električne pogone u ovom segmentu. Ovo je stvorilo prazninu za pristupačne modele sa termičkim pogonom. Dacia koristi ovu priliku da ponudi vozilo „sa prostranim enterijerom, avanturističkim karakteristikama i konkurentnom cenom“. To je, na neki način, rumunski odgovor na veoma popularnu Škodu Octaviju, dostupnu kao liftbek i karavan.

Očekuje se da će Dacia C-Neo usvojiti novi jezik dizajna koji su predstavili Duster i Bigster. Mogu se očekivati tanka LED prednja svetla, elegantne linije i elemente dizajna tipične za krosovere, koji daju osećaj avanture. Pored prikazane karavanske verzije, biće i elegantnija verzija fastbek koja kombinuje praktičnost modela sa petoro vrata sa siluetom trozapreminskog vozila.

Očekuje se da će C-Neo imati dužinu od oko 4.600 mm, pružajući prostranu kabinu. Verovatno će se kontrolna tabla i ostatak komandi deliti sa SUV-ovima Duster i Bigster, što će omogućiti Daciji da uštedi na troškovima istraživanja i razvoja. Pored toga, Dacijin širok asortiman dodatne opreme učiniće je idealnim izborom za kampovanje i druge aktivnosti na otvorenom.

Celokupna Dacijina linija je zasnovana na arhitekturi CMF-B grupe Renault, koja nudi ekonomske prednosti i u proizvodnji i razvoju. C-Neo modeli neće biti izuzetak od ovog pravila, dele svoju bazu sa Bigsterom, sledećim Dacijinim vodećim SUV-om.

Što se tiče motora, očekuju se mild hibridne verzije sa pogomom na dva goriva (benzin/TNG) i hibridne verzije, uz možda i hibridnu plug-in opciju u budućnosti. Snažan kandidat za kompaktne modele mogao bi biti Renaultov 1,2-litarski turbo benzinski motor sa tri cilindra, opremljen sa mild hibridnim sistemom napona 48V, koji proizvodi 128 KS. Ovaj motor se trenutno koristi u Daciji Duster, dostupan u verzijama sa pogonom na prednje i sve točkove.

Što se tiče potpunog hibrida, glasine sugerišu dolazak novog 1,8-litarskog motora u Bigsteru 2025. godine, kao evoluciju elektrifikovanog 1,6-litarskog motora koji je prisutan u Joggeru i Dusteru.

Iako projekat C-Neo još nije zvanično najavljen, Denis Le Vot, izvršni direktor Dacije, potvrdio je da se očekuje da će dva nova modela biti lansirana 2026. godine. Uzimajući u obzir politiku cena Dacije, očekuje se da će C-Neo biti pozicioniran na nižem nivou u pogledu cene u poređenju sa konkurentima slične veličine kao što su VW Golf, Peugeot 308, Opel Astra i Toyota Corolla.

AutoRepublika

(12760)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Ovo bi mogla biti veoma interesantna priča. Kao model.

Što se tiče pomena ovog 1,2 MHEV sa 128 ks, iz novog Dustera, kako je Reno uklopio EM (na 48V) sa manuelnim menjačem ?

Zna li neko kako je to izvedeno?
Doduše, i Fiatov 1,0 MHEV (na 12V) je uparen sa 6MT.

Reno trenutno nema klasičan hibrid sa AWD? Ni stari (1,6) ni novi (1,2T)?
Kad ce to ?
Verovatno zato novi Duster kao klasičan hibrid i nudi samo 2WD.

Slobodan

Isti je kao Rafal

DUDE

Uzmeš Rafal, ubacis 1.0 na TNG, koliko da se kotrlja i eto veselja za sirotinju, za simboličnih 25.000eur.