1. Home
  2. Prezentacije
  3. Porsche Taycan premijerno predstavljen po ko zna koji put
Porsche Taycan premijerno predstavljen po ko zna koji put
2

Porsche Taycan premijerno predstavljen po ko zna koji put

596
2
Podelite sa prijateljima:

Porsche je ušao u novu eru kompanije koju očigledno obeležava električna energija. Predstavljen je prvi baterijski model nakon dugog razvoja, a odluka o promociji istog je doneta početkom ove decenije. Prethdonica prikazanog Taycana, koncept Porsche Mission E je debitovao u 2015. godini, dok je serijski model nasledio zajedničku konstrukciju, proporcije i dizajn. Mitja Borkert je potpisao dizajn Taycana, a čovek je trenutno u radnom odnosu kod Lamborghinija, gde igra ulogu šefa dizajna kompanije.

Porsche Taycan poseduje oblik sedana s četvoro vrata. Jedna od atraktivnijih osobenosti stila se ogleda i u tome da vrata ne poseduju okvire prozora. Specifično je i to što Taycan praktično raspolaže s dva prtljažnika, od kojih je onaj nazad “jedini pravi” s zapreminom od 366 litara, dok se prednji s 81 litrom zapremine može protumačiti pomoćnim.

Električni sedan je 4.963 milimetara dug a 1.966 milimetra širok. N taj način je novitet za 86 milimetara kraći, ali istovremeno i 29 milimetra širi od liftbeka Porsche Panamera. Razlika u odnosu na glavnog kompetitora se krije takođe u svega par milimetara, s obzirom na to da je konstruktor amerčkoj limuzini Tesla Model S podario dužinu od 4.975 mm i širinu od 1.965 mm.

Sama struktura karoserije je izrađena od čelika, ali je većina panela na spoljašnosti vozila proizvedena uz korišćenje aluminijuma.

Unutrašnjost

U enterijeru se mogu videti “manje-više” sva tradicionalna obeležja Porscheovih automobila, ali je isto tako primetno da analogni tasteri skoro i da ne mogu biti pronađeni u kabini. Ispred vozača je poziciona ekran koji po dijagonali poseduje 16,8 nča, a nudi četiri različita režima prikaza.

U ćoškovima su smeštena dugmad za upravljanje spoljnom rasvetom i izmenama režima vožnje. Glavni taster koji služi za “pokretanje motora” je lociran na mestu gde se tradicionalno nalazi kontakt brava na konvencionalnim primercima proizvođača iz Cufenhauzena, odnosno s leve strane u odnosu na obruč upravljača. Sam volan može biti naručen u dve varijante: standardnoj i sportskoj, u kom slučaju su vozaču na izboru dva elektronski regulisana režima vožnje.

Centralni prikaz multimedijalnog sistema poseduje dijagonalu od 10,9 inča, a uz doplatu identičan ekran tom, može biti instaliran i ispred putnika. Njihova funkcionalnost bi u tom slučaju bila redukovana, odnosno duplicirana, ali se ipak vozač i putnici ne bi mešali jedni drugima u izboru, odnosno svaki od njih bi imao pravo na sopstvene preferencije.

Info-zabavni sistem poseduje opciju glasovne kontrole,koja može biti aktivirana na “vrlo kreativan način”, odnosno tihim povikom “Hey Porsche”. Na centralnoj konzoli je pozicioniran još jedan ekran, a ovaj poseduje dijagonalu od 8,4 inča. On je osetljiv na dodir prilikom kojeg uzvraća vibracijom. Praćenjem sadržaja koji se emituje na ovom “platnu”, vozač se upoznaje s postavkama i upravlja radom sistema za klimatizaciju.

Pri dnu ekrana je omogućeno da vozač u rukopisu unese adresu gde želi da stigne, a navigacioni uređaj će mu u tome svesrdno pomoći. Porsche je predvideo još jedan način da izvuče novac rasipniku iz džepa, a on se ogleda u ponudi dodatnih ekrana za putnike na zadnjoj klupi. U tom slučaju, oni će posedovati dijagonalu ekrana od 5,9 inča.

Pogonski sklop

Taycan ie postavljen na novu platformu koju proizvođač naziva PPE (Premium Platform Electric). Arhitektura je plod zajedničkog rada inženjera Porschea i Audija, a na njoj će biti utemeljen i sedan Audi e-tron GT.

Trakciona baterija je integrisana u pod vozila uz gust raspored pomoćnih jedinica, a što je dozvolilo da se oslobodi prostor predviđen za smeštaj motora, kao i da se tačka gravitacije izmesti što niže. Tako je tačka gravitacije spuštena na svega 420 milimetara iznad asfalta, a što je čak i bliže zemlji,, u odnosu na Porsche 911 i to za cela dva centimetra.

Novi sedan će biti prvi velikoserijski električni automobil koji će funkcionisati na 800 volti, dok svi drugi elektromobili rade na voltaži koja se kreće u rasponu od 400 do 480. Ovo praktično znači da će masa i presek električne instalacije biti dramatično niži, a pored toga će biti potrebno i značajno manje vremena za dopunu baterije, inače razvijene u saradnji s korejskom firmom LG Chem.

Kada je novajlija priključen na elektroenergetski sistem, putem punjača kapaciteta 270 kW i uz pomenutu voltažu od 800V DC, tečno hlađena baterija se do 80% kapaciteta može dopuniti za samo 23 minuta. Ne treba smetnuti s uma da se Taycan može dopunjavati i manje moćnim terminalima za punjenje.

Proizvođač tvrdi da baterija može da izdrži deset snažnih ubrzanja do 100 km/h, ili četiri ubrzanja maksimalnom snagom do 200 km/h i to bez gubitka efikasnosti.

Električni sedan poseduje sistem pogona na sve točkove, kao i dva elektromotora. Sinhroni AC elektromotori su kompaktniji od uobičajenih asinhronih i postavljeni su transferzalno na taj način da svaka osovina ima svoj agregat. Na zadnjem kraju vozila je pozicionirana i dvostepena menjačka kutija, što je praktično još jedna osobenost Porschea, s obzirom na činjenicu da većina konkurencije poseduje jednostepeni menjač (baš kao što ima i Taycan, ali samo za motor koji je postavljen na prednjoj osovini).

Dvostepeni menjač smešten da radi u tandemu s drugim elektromotorom bi trebalo, prema zamisli konstruktora, da donese višu maksimalnu brzinu. Pored toga, na zadnjem kraju se nalazi i diferencijal s elektronski kontrolisanim zaključavanjem.

Do ovog trenutka su predstavljene samo dve verzije. Porsche Taycan Turbo poseduje pogonski sklop koji isporučuje 218 konjskih snaga na točkove prednje osovine, i to uz (stalno raspoloživ) maksimalni obrtni moment od 300 Nm. U toj varijanti, elektromotor lociran iza vozača razvija 408 konjskih snaga uz 550 Nm. Ukupna zbirna snaga Turbo verzije iznosi 625 ks i 850 Nm. U kratkom roku, zahvaljujući overboost funkciji, raspoloživo je 680 „konja“, ali žurka s tom ergelom može potrajati svega 2,5 sekundi.

Taycan Turbo meri 2.300 kilograma, i kao takav iz mirovanja do „stotke“ ubrzava za 3,2 sekunde, a do 200 km/h je praktično katapultiran za samo 9,8 sekundi koliko je pre desetak, petnaest godina trebalo na primer Citroenu C5 2.0 Hdi da dostigne upola nižu brzinu kretanja. Zaista impresivno!

Pored toga, najviša brzina kretanja iznosi 260 km/h. Baterijska jedinica poseduje kapacitet od 93,4 kWh, a deklarisana autonomija iznosi 450 kilometara. Brojka je izvedena u odnosu na parametre zadate kroz WLTP protokol.

Turbo S varijanta raspolaže identičnim parom motora, ali zahvaljući drugačijim postavkama i snažnijem inverteru, najveća snaga dostiže 761 ks uz 1.050 njutn metara. Baterijska jedinica je takođe identična, ali je domet s jednim punjenjem logično niži u odnosu na prvopredstavljenu verziju, pa tako ovde iznosi 421 kilometar.

Ubrzanje do „stotke“ u ovoj postavci traje 2.,8 sekundi, dok je maksimalna brzina identična onoj koju postiže manje moćna verzija. Obe varijante poseduju vazdušno ogibljenje uz primenu aktivnih stabilizatora, dok Turbo S model takođe poseduje potpuno kontrolisanu šasiju, kao i kočni sistem koji raspolaže s „karbon-keramičkim“ komponentama.

Da bi Taycan mogao biti sklapan, izvedena je praktično “fabrika u fabrici”. Dakle, sada u Cufenhauzenu imamo zasebnu proizvodnu liniju koja se bavi samo Taycanom. Da podsetimo da je to fabrika u kojoj se proizvodi i kultni model 911, i to još od šezdesetih godina prošlog veka.

Kompanija neguje nadu da će prodavati oko 25 hiljada električnih automobila i to na godišnjoj osnovi. Sedan stupa na scenu, odnosno ulazi u izložbeno-prodajne salone sredinom 2020. godine.

Za cenu ne pitajte… Taycan Turbo startuje od oko 145 hiljada evra, dok Turbo S dobacuje do 176 hiljada evropskih novčanica. Sve to za osnovne verzije.

Ipak ima nade i za proletarijat. Proizvođač je nameran da postepeno obogaćuje prodajnu gamu Taycana, skromnijm verzijama, a očekuje se i proterenska verzija u karavnskoj formi.

AutoRepublika

(596)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Izgleda lepo, ali ova cena je sumanuta. Jasna mi je poenta premijum proizvođača koji su odreda požurili ka električnim automobilima. Ovde mogu da opale koju hoće cenu i pravdaju je „visokim troškovima razvoja modela“ i naravno baterijama.

Sve dok ima ovaca, biće i šišanja.

DOn

glupost, totalna!