1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Prosečan profil jednog od osam miliona kupaca Dacije
Prosečan profil jednog od osam miliona kupaca Dacije

Prosečan profil jednog od osam miliona kupaca Dacije

5.47K
58
Podelite sa prijateljima:

Dacia je imala dva života od svog nastanka 1968. godine: prvi pod imenom Uzina de Autoturisme Pitesti (UAP) i drugi, od 1980. godine, kada je usvojila sadašnje ime. Rumunski brend kojeg je kupio Renault 1999. godine preuzeo je ulogu „jeftinog“ brenda grupe.

Krenuo je da osvoji Evropu 2004. sa Loganom, koji je u to vreme bio jako pristupačan. Uspeh je bio trenutan i nastavljen je lansiranjem drugih modela, gde se posebno ističe Duster. Suočen sa entuzijazmom koji je proizveo brend, Luka de Meo je u januaru 2021. najavio svoju nameru da „da još jednu dimenziju“ firmi sa obnovljenim proizvodima sa modernizovanim stilom i tehnologijama. I ne bi trebalo da posustanu s obzirom na raspored planiran za godinu koja je pred vratima. Mislimo na lansiranje Dustera 3, restilizaciju modela Spring… Za skoro 20 godina, proizvođač je prodao više od 8 miliona vozila  kupcima sa različitim i raznovrsnim profilima u 44 zemlje.

Među ovom klijentelom 66% su muškarci. Svaki drugi klijent ima između 55 i 74 godine i više od polovine više nema dece u domaćinstvu. Zbog toga je teško kvalifikovati Daciju kao „automobilski brend za mlade“, čak i ako ima tendenciju da to postane zahvaljujući svom trenutnom asortimanu.

Jogger je savršen primer. Od svog lansiranja krajem 2021. godine, porodični karavan privukao je 55% kupaca mlađih od 54 godine, od kojih 47% ima najmanje jedno dete. Ogromna većina njih su muškarci koji žive na selu. Oni uglavnom imaju bar još jedno vozilo u domaćinstvu. Njihov Jogger se uglavnom koristi za razonodu zahvaljujući svom praktičnom aspektu, i njegovoj prilagodljivosti dostojnom minivana. Njegova silueta i verzija sa 7 sedišta takođe doprinose njegovom uspehu. Još jedna prednost: Jogger je sada dostupan sa takozvanim kompletom Sleep Pack koji mu omogućava da se transformiše u mini kombi po nenadmašnoj ceni.

Što se tiče Springa, prosečna starost kupaca je 52 godine i stoga je niža od prosečne starosti brenda u celini (55 godina). Ovaj električni automobil uspeva da privuče 40% svojih kupaca na selu, uprkos 230 km „WLTP“ autonomije. Ali kupcu Dacije koji putuje oko 11.750 km godišnje, ili nešto više od 30 km dnevno, čini se sasvim dovoljnim.

Sandero posebno privlači najviše kupaca. On uspeva da zavede i muškarce i žene. Kupci uglavnom žive na selu i žele funkcionalno i ekonomično vozilo. Sandero važi i dalje za jednog od četiri nova modela koji su još uvek dostupni za manje od 15.000 evra 2023. godine (kod nas bi trebalo da se više ne nudi). Sandero takođe uživa status novog vozila koje se najviše prodaje fizičkim licima u Evropi šestu godinu zaredom (od 2017). Takođe zauzima drugo mesto u rangiranju prodaje novih automobila na Starom kontinentu u prvoj polovini godine, iza Teslinog Modela Y. Do sada je prodat u više od 2,78 miliona jedinica od kada je lansiran 2008. godine. Ova cifra se odnosi i na običnu i na verziju Stepway.

Duster je takođe najprodavaniji model tipa krosover ili SUV među fizičkim licima. On očigledno privlači muškarce od oko šezdeset godina koji žive na selu. Funkcionalnost i robusnost su glavni faktori koji se traže u ovom SUV-u. Duster 2 se i dalje nudi sa TNG-om, benzinskim i dizel motorima, sa pogonom na 2 ili 4 točka, pa čak i sa automatskim menjačem. Kao i Sandero, i on je premašio brojku od 2 miliona prodatih primeraka (tačnije 2,26 miliona) od svog dolaska na tržište 2010. godine. Zahvaljujući svom asortimanu koji čine četiri vozila (Spring, Sandero, Duster i Jogger – ne znamo zašto je izostavljen Logan), Dacia je zabeležila rekordan udeo od 7,6% na privatnom prodajnom tržištu u Evropi 2022. godine.

Čini se da će se sve ovo nastaviti pošto je u prvoj polovini 2023. tržišni udeo proizvođača povećan za 0,8 poena i dostigao 8,4%. Dovoljno da se dobro pripremi za lansiranje treće generacije Dustera, zakazano za jun godine u dolasku. Za kraj ćemo samo podsetiti na dugo očekivani Bigster, porodični SUV veći od Dustera, koji stiže na tržište 2025. godine.

AutoRepublika

(5469)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

58 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Mnogo mi se dopada ova analiza. Naravno, sve je to samo statistika. Ali, meni je interesantna.

YugoFlorida

Običan Sandero treće generacije se kod nas nikad nije ni prodavao, jer bi zbog njegove lokacije proizvodnje (Maroko) njegova cena bila previsoka, jer se auto proizvodi van Evrope. Stepway se i dalje regularno prodaje.

Peki

Koliko sam mogao razumeti Stepwey ce evidentno biti fabrikovan i u Maroku ali ce za potrebe evropskog trzista nastaviti da silazi s proizvodnih traka u Rumuniji, upravo kako bi izbegao administrativne zavrzlame. Videcemo…

Peki

Dacija je samo na Balkanu i dalje predmet sprdnje, u zemljama EU ima veoma dobru reputaciju, po statistici pouzdanija je od renomiranijih francuskih proizvodaca, pre svega zbog skromnije upotrebe elektronike! U Francuskoj se modeli Dacije mogu sresti na svakom cosku, po prodaja je nadmasila Citroen i nalazi se na cetvrtoj poziciji. Igrom slucaja upravo sam rezervisao jedan Sandero Stepway za pocetak 2024 god, i to najsnazniju verziju od 110 ks, vauuuu 😁

MRN

Sunce ti, pa to skoro da je kao neka WRC verzija Sandera

😊

igi

Modela sa tim motorom još nema u Srbiji, ako nije na plin, počeću i ja da razmišljam ozbiljno o njemu (i dalje žaleći za dizelom).

Zoca

Sprdaju se oni koji voze otpisane krseve od 20 god i vise po mehanic radniama ..U stvari tese se…Sreca od N.G.nema vise uvoza E 3 i 4 pa ce se malo procesljati.

M M

Jednostavnije, i kao naravoučenje iz članka je —– Dacija je seljački auto. I tako negde i jeste. I ja bi dodao, najbedniji službeni auto….. A kako su bedna vremena, Dajčola ima prođu. Posebno jer nema suviše elektronike, baterija, asistencija, mudrijanja, ekologije i ostalih sranja. Upravo je ovo pokazatelj, koliko je Evropa na pogrešnom kursu, nasilnom pokušaju prekrajanja zdravog razuma….. E sad samo treba Moron, da objasni, kako je kod Dacije ubitačno skupa dodatna oprema, pa kad se sva uključi, cenom dođe Hundaija…… A po meni, treba da dodatna oprema na Dajčoli bude još duplo skuplja. Da budale šišaju, kad se… Pročitaj više »

'79 DeVille

Navedeni statisticki podaci potvrdjuju da je evropa koje je pre pet godina imala oko 25-30% proleterijata sada dostigla nivo od skoro polovine stanovnistva.
Svaka cast, to ni Staljinu nije uspelo.
Da se razumemo, ja nemam pojma sta je Dacija, a nemam ni zelju da to saznam. Ali ocigledno je na repu automobilske industrije u EU.

Tamo daleko

Nešto kao američki Chevrolet, samo tamo gde imaju vozila istog segmenta, Dacia je nešto kvalitetnija i daleko atraktivnija. 🙂

'79 DeVille

Koji model Dacije je najatraktivniji? Corvette? Silverado? Mozda Subruban?

Tamo daleko

Ima Google translater ako nisi razumeo moj deo komentara ‘tamo gde imaju vozila istog segmenta’.

'79 DeVille

Ne treba mi prevodilac. Dovoljno dobro baratam srpskim jezikom.
Dacija izgleda da pripada samo jednom segmentu, kanticama…

Ivan

Ajde nadji mi bilo gde na korveti Ševrolet znak 😂 nema ga da joj ne srozava vrednost. To je otprilike i jedino što im vredi. Ostalo su kanturine i pick up gluposti

'79 DeVille

Camaro?

'79 DeVille

Sto se značke tiče, ako obratiš pažnju na detalje videćeš dge je bow tie symbol.
Zašto misliš da je Pickup glupost?

Ivan

Otkad su počeli da budu zamena za merenje ponosa. Toliko jeftine plastike i kiča nema ni u Karleušinim spotu

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Ivan
'79 DeVille

Ko je Karleuša? Što se Pickup kamioneta tiče izgleda da si ih samo na filmu video. Inače ne bi tako govorio. Ja lično nemam Pickup ali ih često iznajmljujem i vozio sam puno raznih modela. Niti su jeftino napravljeni, niti su kiceraj. Dizajnirani su za severno američkog kupca, druge nisu pitali za mišljenje.

Ivan

Nešto si ti mnogo neupućen i naivan, kao francuska sobarica. Vidjam ih i po Evropi, ne brini se. Taman tako i izgledaju, za prosečnog Hill Billy-ja iz Amerike

'79 DeVille

If you say so, then it must be true. Please take a moment to clarify what you mean by an average hillbilly?

Ivan

Da ne trošim tastaturu džabe, samo se pogledaj u ogledalu i to je to

'79 DeVille

Kada ponestane argumenata onda počinju uvrede. Već viđeno.

BB

Mislim da Dačiju upravo kupuju domaćini, za svoje pare, dok mnoge provikanije modele kupuju na lizing, A velike rate lizinga doprinose da se stvori proleterijat. 😉

'79 DeVille

Srpska vizija domacina je meni dosta strana. Mislim da se upravo tu puno razilazimo u pogledima na svet.

Sto se nacina kupovine/nabavke vozla tice, lease nema smisla ako ne mozes da otpises trosak na poslovne izdatke.

MRN

Slažem se za ovaj drugi pasus u potpunosti.

BB

Prelistaj stare slike možda nađeš đeda na kojoj, ne mislim da je vozio Dačiju u to vrijeme 😜

MRN

U Srbiji je u 2023 ( u prvih 11 meseci ) Toyota prodavanija od Dacie.
Kako ti to tumačiš, u svetlu tvog komentara iznad?

BB

Da ima manje domaćina…
Bitnije se pokazati svijetu kako živiš na visokoj nozi nego biti finansijski stabilan (nebitno na kom nivou) i dočekati penziju sa svojom kućom a ne iznajmljenim stanom…
Ima narodna: Pokri se koliko si dug!
Sve rjeđe se poštuje…

MRN

Četiri Brenda su u Srbiji u prvih 11 meseci bila prodavanija od Dačije: Škoda, Toyota, Hyundai i Vokswagen.
Ako zanemarim Škodu (pošto su nam ulice prepune potpuno novih policijskih Škoda, maltene Superb do Superba), po tebi ispada ispada da su svi kupci tih Toyota, Hyundai-a i Vokswagena sve “nedomaćini”. Kao i ostalih brendova (osim Dačije). Sve ljudi bez mozga. Osim jedne kategorije i jednog brenda.
Postoji kategorija kupaca “Domaćini” i “Nedomaćini” ?
Loš ti je rezon.

BB

Ako kupiš Toyotu, a treba ti Toyota takvih karateristika, u redu, Ali ako kupiš Toyotu a uzeo si je samo zato da ne voziš rumunski đubar već da imaš nešto zglavno, a pri tom ti ne trebaju takve perftomanse, već da komšija vidi, i natežeš se k’o steona krava da bi isplatio ratu kredita ili lizinga, onda je to siguran put ka proleterijatu, ako i toliko. Prole inače znači djeca (italijanski), dakle to su ljudi koji nemaju imovinu već samo imaju djecu, tako je bar nekad bilo sad se sve manje i djece rađa… Problem je što se automobili kupuju… Pročitaj više »

MRN

Ovaj drugi komentar ti je mnogo više „politički korektan“.
Prvi komentar je bio u stilu da na tržištu Srbije ima:
– 6,2% kupaca „domaćina“ (koji kupuju prema potrebama i mogućnostima) i
– 93,8% kupaca „nedomaćina“ (koji kupuju prema željama i mogućnostima),
gde su „domaćini“ samo kupci Dačije, a polazeći od rezultata prodaje za prvih 11 meseci 2023. godine.

BB

A da pitaš Chatgpt koja je definicija domaćina? 😜

MRN

User Šta je to „domaćin čovek“, koja je definicija ? ChatGPT Izraz „domaćin čovek“ može se koristiti u različitim kontekstima i nije široko prepoznat u svakodnevnom jeziku. Bez dodatnih informacija ili specifičnog konteksta, teško je precizno definisati šta se tačno misli pod tim izrazom. U nekim slučajevima, izraz „domaćin čovek“ može se koristiti da označi osobu koja je gostoljubiva i brine o dobrodošlici gostima. U drugim situacijama, može se koristiti u vezi s nekom vrstom domaćina u informatičkom kontekstu, gde „domaćin“ može označavati računar ili server koji pruža određene usluge drugim uređajima ili korisnicima. Ako imate konkretan kontekst u kojem… Pročitaj više »

MRN

User Da li se za kupca nekog automobila brenda Dacia može reći da je „domaćin čovek“ ? ChatGPT Izraz „domaćin čovek“ obično se koristi da opiše osobu koja je gostoljubiva, srdačna i koja se trudi da se drugi osećaju dobrodošlima. Međutim, u kontekstu kupca automobila brenda Dacia, termin „domaćin čovek“ nije uobičajen izraz. Ovde se obično koriste izrazi poput „vlasnik automobila marke Dacia“ ili „kupac Dacije“. Dacia je rumunski brend automobila koji proizvodi pristupačne automobile. Ako želite opisati kupca Dacije kao osobe koje biraju pristupačna i funkcionalna vozila, možete koristiti odgovarajuće opise kao što su „racionalan kupac“ ili „osoba koja… Pročitaj više »

BB

E nek’ si ga pit’o…

MRN

Pa, rek’o si da ga pitam. 😊
Mislio sam da će pomoći ta „veštačka inteligencija“ da rešimo ove naše nedoumice

Tamo daleko

Objasnio Peki na početku svog komentara gore: Dacia je (samo) na Balkanu (još uvek) predmet sprdnje.

MRN

Nisam za sprdnju bilo čega. Pa ni Dačije. Ali, u Srbiji, ako se drzneš da izneseš neku eventualnu kritiku u vezi Dačije (ili prosto ukažeš u čemu misliš da su bolja neki drugi tržišno aktuelmi modei), imaš velike šanse da te u odgovoru na to odmah organizovano „zalepe“ kako ti voziš neki raspali krš star 20 i više godina i da sa tobom, kao „kupcem iz klase poluraspalih polovnjka“, stoga nema šta da se polemiše u odnosu na novu Dačiju. Kao da medju kupcima novih vozila postoje samo kupci Dačije, a da su svi ostali kupci zapravo samo kupci „raspalih… Pročitaj više »

Neko sa strane

U Srbiji, zemlji od oko 6 miliona stanovnika sa prosečnom starosnom dobi voznog parka vrlo blizu punoletstvu, se u 2022. godini prodalo nešto preko 130.000 polovnih automobila, prevashodno Euro 3 i 4, dok najveći sajt za oglašavanje automobila iznosi podatke da su najčešće pretrage za vozila vrednosti do 5.000 evra. U istom periodu se prodalo nešto preko 20.000 novih automobila. Od tog broja samo oko trećina je pripala fizičkim licima – siguran sam da se negde može izvući zvanična statistika. Imajući u vidu sve navedeno, te da se na svaku vest o Dačiji može naći bar po jedan komentar tipa… Pročitaj više »

Cvetko

Nema tu tumačenja, kad je Srbija ekonomski tigar koji nas je lansirao u zlatno doba. Najkasnije za godinu, dve, ajde neka bude tri, Ferrari će biti najprodavaniji auto u Srbiji.

MRN

Mislim da sam još pre oko pet godina čuo od „prvog čoveka“ i za neke „leteće automobile“ u bliskoj budućnosti? Ili sam to sanjao ?

Tamo daleko

Auto koji možeš da poseduješ i zaista koristiš kao prevozno sredstvo. Da ne žališ kada ga unutra isprljaš i plačeš kada ga na parkingu izgrebeš.

BB

Mnogi ljudi to ne razumiju, ako ti ne stvara bol (skupe rate i servisi) onda to nije „auto“ 😜😂🤣

Tamo daleko

‘Spring, Sandero, Duster i Jogger – ne znamo zašto je izostavljen Logan’

Zato što na mnogim, možda i većini evropskih tržišta nije dostupan.

Kaboom

Poprilično bagovita poslednja (3) generacija Dačija,pa me malo čude svi ovi podaci…
Sistemski problem sa turbinom (motor 1.0), multimedija nedovršena,gasi se rikverc kamera kod duže vožnje unazad,parking senzori neodlučni sa kašnjenjem u reagovanju,dugo ‘verglanje’ kod modela sa plinom,itd.

MRN

Svaka čast na upućenosti.

Kaboom

Na žalost iz prve ruke. 😑

MRN

Video sam da „znaš znanje“.
Hvala za iskren komentar.

Milan

Koja crna dacia, pa to ne vozi ni onaj sto je pravi.

BB

Da, ovih osam miliona su ih samo kupili i zatvorili kokoši u njih…

Saab 9³

Kad jednom probaš premijum, posle te sve nervira. Ali stvarno ima razlike. Jedini problem Dacia-e je ljudi koji je voze oni su za ozbiljno psihološko posmatranje jer vožnja u njihovom okruženju je vožnja visokog rizika. Ovo pišem odgovorno jer ih samo analiziram po nemačkim putevima svih kategorija.

BB

Prosječan profil jednog od osam miliona kritičara Dačije

Boks

Ko je procitao tekst sa razumevanjem, odnosno ko je pismen( po definiciji pismenosti) , shvatio je da je marka Dacia, „seljački auto“. Drugo, vozači ove marke su opasnost u saobraćaju, bez osnovne vozačke i tehničke kultura.Najbliži „ravnozemljašima“.

MRN

Nisam imao prilike uživo ovo videti mada jesam u salon Toyote sa tim ciljem išao. No, sudeći po Pekijevim rečima i slikama, vrlo je teskobno vozilo.
Šta reći tek za gepek od 285 litara ( koliko bi bilo da se iz njega izvadi ona torba sa kablovima ) kada malena Toyota Yaris ima 286 litara (pa I kao hibrid).
No, to je Toyota i to će se dobro prodavati.

Nego, mnogo lepe one novogodišnje fotografije i atmosfera na njima.

BB

Znači ako kupiš Toyotu oooonda nisi „seljak“ kao u Dačiji 😜

I to bez obzira što pogriješiš tekst ispod kojeg komentarišeš 🤣😂

MRN

😀
Još jutros mi je sugerisano da sam omašio lokaciju. Mislio sam da je već obrisano.

Što se „seljaka“ tiče, nisam za bilo kakav pokušaj generalizovanja i kategorizacije kupaca „ovog“ ili „onog“ kao „genijalaca“ ili „kretena“.
Ne možeš po tome deliti ljude, pa ni prepoznavati „domaćine“ ili „nedomaćine“. Ne ide to tako.

Rikošet

Ja se „razumijem“ u automobile, ali kad kupujem bojler, frižider, TV, bicikl, telefon, fen za kosu i slično moram da se informišem da bi „znao nešto više“. Za neke stvari nemam uopšte više motiva da se informišem, a kako vrijeme prolazi sve je više takvih stvari, jer je kvalitet većine proizvoda danas sveden na „garantni rok“ pa „informisanje“ ispada kao gubitak dragocjenog vremena… Kada neko kupuje nov ili polovan automobil bez ozbiljnog razmatranja mnogih „meni bitnih aspekata“ začudim se, kako je to moguće na takav način uraditi? Uđem u razgovor s takvima i ponekad saznam meni lično šokantne informacije poput… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 meseci pre od strane Rikošet