1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Zanimljivost dana: Specijalne edicije Golfa „dvojke“
Zanimljivost dana: Specijalne edicije Golfa „dvojke“

Zanimljivost dana: Specijalne edicije Golfa „dvojke“

6.01K
22
Podelite sa prijateljima:

Brojni specijalni modeli (Sondermodelle) u relativno dugoj karijeri Volkswagena Golfa 2, omogućavali su novi impuls u prodaji sa zvučnim imenima i posebnim paketima opreme. Koncept je funkcionisao, čak i danas su specijalni Golfovi među najpopularnijim automobilima u seriji modela. Mi smo doneli ceo serijal o prvih šest generacija Volkswagenove legende, kao i o situaciji koja je prethodila kreaciji kultnog vozila, pa predlažemo da i to iščitate.

Najuzbudljiviji su svakako Golf Fire&Ice i izuzetno retki Golf 2 Limited, ali šarena paleta se proteže od snežnobelog Matcha, koji se pojavio na teniskom bumu iz osamdesetih godina prošlog veka, do potpuno opremljene verzije Carat. Verzije Golfa Pasadena, Manhattan, Memphis i Boston iskoristile su popularnost tadašnje Amerike, uklapale su se u duh vremena osamdesetih godina.

Ali Flair i Bistro, kao i Moda i Sky su odisali ekskluzivnim dodirom, hit i zabava su sugerisali bezobrazan sportski duh. Talas ranih specijalnih modela završio se modelom Function koji je lansiran paralelno sa Golfom 3.

Moćni modeli Fire&Ice sa sopstvenim stilom i puno opreme

Ali prvo o Golfu 2 Fire&Ice: automobil koji je dizajnirao Vili Bogner impresionira ne samo svojom neobičnom farbom u tamnoljubičastom bisernom efektu sa posebno širokim spektrom standardne opreme. To uključuje točkove Estoril prečnika 15 inča, dvostruku rešetku farova sa crnim logom VW, zeleno toplotno izolaciono zastakljivanje, branike delimično ofarbane u boju karoserije, lukove točkova i blatobrane, bele pokazivače i tamna zadnja svetla.

Unutrašnjost ni na koji način nije bila inferiorna, platnena sedišta u plavim i ljubičastim tonovima dala su kontrast crnom kokpitu. U standardni paket uključeni su i tahometar, sportski volan i servo upravljač . Ispod haube su bili snažni motori. Počelo je sa turbo dizelom od 80 konjskih snaga, sa GTI motorima od 107, 129, pa čak i 160 „konja“ koji zaokružuju asortiman.

Koliko je redak Golf 2 Limited?

Jedan mali detalj u rivijera plavoj boji na rešetki hladnjaka i pozadi isto tako, otkriva VW Golf 2 Limited (sa naslovne fotografije). Top model, izrađen u 71 primerku, kombinuje sve varijante vrhunskih modela. Ispod haube se nalazi 1,8-litarski motor sa 16 ventila, G60 sa spiralnim natpunjenjem.

Isporučuje 210 konjskih snaga pri pritisku punjenja od 0,54 bara. Maksimalna brzina od 230 km/h! Tu su i pogon na sva četiri točka, servo uređaj, ABS i kompletna oprema sa kožom, šiber, električni prozori i centralno zaključavanje.

Svaki automobil ima i aluminijumsku pločicu sa uzastopnim brojem na nosaču brave, pločicu ABE od VW Motorsporta, kao i ključ GTI sa privezkom na kom piše VW Motorsport. Fanovi gledaju na automobil kao na plavi Mauricijus među Golfovima.

Koji su to sve modeli bili deo porodice Golfa 2?

Manje spektakularan, ali mnogo češći je bio Golf 2 Boston. Između ostalog, imao je vozačko sedište podesivo po visini, volan sa četiri kraka, centralnu konzolu i vrata i bočne obloge koje su odgovarale „sportskom dizajnu“ platnenih sedišta.

Kupac je mogao da bira između šest nijansi boje: alpsko bela, tornado crvena, crna, srebrno-siva metalik, crna metalik ili kraljevsko plava metalik. Spektar se kretao od 55 do 90 konjskih snaga, plus dizel i turbodizel. Šema stvaranja specijalnih modela je uvek bila ista, obim opreme i cena pakovanja su ukazivali na dobru ponudu prilikom kupovine. Evo jednog pregleda najkvalitetnijih specijalnih modela Golfa 2, od verzije Carat do Function…

Od 1983. godine Golf Carat je bio namenjen kupcima koji su bili oduševljeni luksuzom. Zamenio je verziju GLX, koji je bio opremljen skoro svom dostupnom specijalnom opremom. Na automobilu su se, između ostalog, nalazili sportski kožni volan, velurne presvlake, servo upravljač i centralno zaključavanje.

Match je bio naziv specijalnog modela koji je 1985. godine trebalo da ponese sa sobom opštu tenisku hajku osamdesetih godina i koji je između ostalog bio dostupan u potpuno beloj boji. Tu su bila i sportska sedišta, četvorokraki volan, kvalitetni tepisi i po želji katalizatori.

Uz Golf Bistro, kupci su trebali da dokažu svoj ukus. Barem prema oglasu iz 1987. godine, Bistro je bio dostupan u alpsko beloj, tornado crvenoj i metalik orli plavoj boji. Unutra je bio upaljač za cigarete, kvarcni sat, merač putnog odstojanja, brisači sa intervalnim prekidačem i radio sistem „Alfa“.

Talas duha vremena je takođe zajahao specijalne modele nazvane po američkim terminima. Golf 2 Boston je bio manje spektakularan, ali jeftiniji: imao je vozačko sedište podesivo po visini, volan sa četiri kraka, centralnu konzolu i vrata i bočne obloge koje su odgovarale „sportskom dizajnu“ sedišta od tkanine.

Tour (1988) je posedovao gornje branike u boji karoserije, bočne lajsne, sedišta sa centralnim panelima u obliku riblje kosti, centralnu konzolu sa upaljačem za cigarete i pepeljarom, ogledalo i radio Beta.

Kupci Golfa su mogli da biraju između šest različitih boja: alpsko bela, tornado crvena, crna, srebrno-siva metalik, crna metalik ili kraljevsko plava metalik. Spektar motora se opet kretao od 55 do 90 „konja“, uz pomenuti dizel i turbodizel.

Golf Memphis iz 1987. je trebalo da izgleda mladalački sa crnim branicima, čeličnim felnama, gumama širine 185 mm i ukrasnim bočnim trakama.

U unutrašnjosti, svetlo siva sedišta privlače pažnju. Iste godine kad je izašao Bistro pojavio se i Sky, prema VW-u „ekolog najčistije vrste“(#nijesedesilo). Dobio je i katalizator. Uključeno je zeleno termoizolaciono zastakljivanje, četvorokraki volan, centralna konzola, sportska sedišta, vozačko sedište podesivo po visini, podesivi retrovizori, radio sistem Alpha i još mnogo toga.

Takođe 1987. godine pojavio se i Special sa do 139 „grla“, odnosno motor iz modela GTI 16V. Boje laka koje su mogle da se biraju bile su Helios plava metalik, hrast zelena metalik i crna metalik. Pored toga, VW je ponudio točkove BBS, sportski enterijer i radio-kasetni sistem Gama.

Kada se 1988. godine mogao predvideti desetmilioniti Golf, VW je predstavio specijalni model 10 Millionen, opciono sa troja ili petoro vrata. Ove Golfove možete prepoznati na prvi pogled po boji Starblue metalik. VW je ofarbao spoljašnje retrovizore, zatamnio prozore u plavo, prigušio zadnja svetla i opremio specijalne felne sa otvorima u obliku suze. Unutrašnjost je takođe u plavoj boji.

Godine 1988. Golf Manhattan je imao čelične felne sa srebrnim središnjim poklopcima, gume širine 185 mm, crne produžetke lukova točkova, crne pragove, kožni prtljažnik, sivu unutrašnjost i dobro poznata slova.

Godine 1989. GTI Edition One napravio je korak dalje od GTI-ja i obradovao svoje putnike izuzetno bogatom opremom. U brošuri su navedeni višedelni točkovi BBS, sportska sedišta, presvlake sedišta sa plavo-sivim prugama, sportski volan i servo upravljač.

Slična slika na Golf 2 Madison. Ponudio je dobro poznatu paletu motora, ali i zeleno toplotno izolaciono zastakljivanje, instrument tablu sa brojačem obrtaja i digitalnim satom. Prospekt je takođe sadržao vozačko sedište podesivo po visini i sedišta sa prugama za pomorske regate, kao i odgovarajuća vrata i bočne panele. Kao i mnogi drugi specijalni modeli Golfa 2, i modeli Madison iz 1990. još uvek se povremeno mogu videti u svakodnevnom saobraćaju.

Sa modelom Moda iz 1990. godine, VW je želeo da se dopadne trendseterima. Jastuci sedišta sa prugama jarkih boja privukli su pažnju. „Moda“ je opciono ofarbana u crnu, tamno bordo boju sa biserni efektom ili u sjajno crnu metalik boju.

Godine 1991. dolazi sportska Pasadena sa dvostrukim farovima, sportskim sedištima, belim pokazivačima pravca, proširenim blatobranima, čeličnim felnama, gumama širine 185 mm i crnim klackalicama. Unutra je, između ostalog, bio i tahometar.

Neposredno pre lansiranja na tržište Volkswagena Golfa 3 pojavio se Golf 2 Function 1991. godine, koji je, prema reklami, trebalo da „sadrži sve cenjene vrline Golfa 2“. Zauzvrat su prošireni lukovi točkova, zelena termoizolaciona stakla, sportski volan, centralna konzola i presvlake sedišta sa kariranim šarama u različitim nijansama sive.

Po svemu sudeći, ima za svakoga ponešto. Samo što pretpostavljamo da su cene ovakvih očuvanih primeraka dosta visoke i zbog toga vam preporučujemo da pogledate celu galeriju na sajtu nemačkog AutoBilda.

AutoRepublika

(6006)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

22 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Da su u Vagenu napravili ovaj model, bio bi besmrtan. Predmet obožavanja.

comment image

TheStig

Pa svakako je besmrtan i predmet obožavanja. Ako je ijedan model prekucao u tome, onda je to Golf II.

moron

Eh Bože, kako sam nekada priželjkivao da imam Golfa dvojku. A kada sam ga prvi put provozao, mislio sam da letim. Bio sam oduševljen vozilom kao celinom. Ali, mnoge želje ostanu samo pusti sanak …

BB

I ja sam mislio da letim kad sam ga prvi put vozio…ležajevi točka su otišli pa ke to grmilo kao da vozim TU- 95 bombarder. Iako sam išao autopitem, sve sam se osvrtao da vidim mogu li krila proći… 😂🤣
Nikad mi taj auto nije legao i nisam mogao da razumijem toliko idolopoklonstvo. 😉

TheStig

Kakvi su ležajevi u Mokke? Stoje li na mjestu? 😁

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
BB

Stoje, ne mrdaju se uopšte. Ćući ćami ćeka u garaži…

Božo

Č. Čučičamičeka čiča, nije toćak nego točak i tako ahahahaha

moron

Šta ćeš, ja sam ga vozio negde davne 1988. godine. I taj je bio skoro nov. Crveni. Naravno, bio je sa 1,6 TDI …

BB

E taj je fino išao 👍

moron

Izvini, pogreših, ono „TDI“ napisah omaškom. Samo „D“
😊

BB

E tog nisam volio 🤣
IMT 539 je imao bolje performanse 😂

moron

😊😊
Ja sam bio skromnih zahteva po pitanju perfomansi.

Iznogud Časni

A šta je falilo traktoru, Molicu lijepo?😜

BB

Ništa traktoru, golfu je falilo performansi 😂🤣

moron

U ono davno vreme, meni je običan Golf „dvica“ sa 1,6 D bio skroz ok. Moguće da mi se dopadao kao prosta promena u odnosu na benzince koje sam tada vozio.

BB

Više sam mu zamjerio što je bio tvrđi od traktora nego što je sporiji 🤣😂

Antonio

1.6tdi nije postojao tada. Postojao je 1.6d ili 1.6td

Daniel

Imao je moj komsija neki pirelli edition. Felne i jos neke sitnice…

S mile

Sta je G60 spiralno natpunjenje. Guglah ali nema rezultata. Cenim neka turbina ili slicno?

moron

Vrsta turbine. Verovatno nije postojala turbina kraćeg životnog veka 🙂
Ko je uspeo da predje 60 hiljada km bez da crkne, taj da se bije nogom u dupe …
Ali, nudila je odlične perfomanse za ono vreme.

BB

Zato se zvala G60
🤣😂🤣😂