1. Home
  2. Vesti
  3. Xiaomi tvrdi da će novi SU7 biti barabar s Porscheovom i Teslinom dikom!
Xiaomi tvrdi da će novi SU7 biti barabar s Porscheovom i Teslinom dikom!
2

Xiaomi tvrdi da će novi SU7 biti barabar s Porscheovom i Teslinom dikom!

894
2
Podelite sa prijateljima:

Iz nekog razloga i ne sumnjamo u ovo što tvrde rukovodioci kineskog tehnološkog diva, koji su nedavno premijerno prikazali prvorođenče marke na četiri točka, sedan po imenu Xiaomi SU7. Pored toga što tvorci ovog vozila, i plejade veoma popularnih pametnih telefona, tvrde da će novitet biti povozan najmanje toliko koliko je to i Porsche Taycan, oni se kunu da će SU7 biti u ravni i sa Teslinim Modelom S, kada se porede s tehnološkog aspekta.

Xiaomi je pristupio ovakvoj komparaciji iako ni Porsche Taycan, a ni Tesla Model S u razvoju kineskog vozila nisu služili kao referentni automobili. Zato konstruktor iz Azije veruje da SU7 koji će na tržište naredne godine, poseduje osobene kvalitete koji ga izdvajaju. Obećane su verzije sa zadnjim, ali i pogonom na sve točkove, kao i s duetom baterija i deklarisanim dometom s jednom dopunom koja u najoptimističkijem scenariju dobacuje od 800 kilometara.

Na konferenciji posvećenoj automobilskoj tehnologiji, izvršni direktor Xiaomija, gospodin Lei Jun je otkrio neke zanimljive detalje o limuzini po imenu SU7 (inspirisanom temom iz Speed Ultra). Na primer, kazao je da programeri nisu imali referentni automobil, ali je više istraživanja pomoglo da se stvori imidž „automobila iz snova“. Međutim, Jun se ne stidi da uporedi SU7 sa Porscheom Taycanom, i to u izvođenju Turbo. To je učinio u disciplini vozne dinamike, dok je upotrebio Teslin Model S kao referentnu tačku za inteligentne sisteme. Aplikacija je ozbiljna, ali to još nije moguće proveriti, jer će prodaja električnog automobila početi tek u februaru 2024. godine.

Ugovor o proizvodnji SU7-ice je potpisan s koncernom BAIC-om. Paletu čine verzija s pogonom na zadnje točkove (299 KS) i pogonom na sve točkove zahvaljujući ugradnji dva motora (673 KS). Početna ponuda će dobiti bateriju po imenu BYD Blade, tipa litijum-gvožđe-fosfat (LFP) kapaciteta 73,6 kilovat-časova, a skuplja verzija će imati CATL-ovu bateriju sa ternarnom katodom (NMC) od 101 kilovat-čas. Najviša brzina kretanja će biti u rasponu od 210 do  265 km/h.

Prema onome što kaže Lei Jun, SU7 će biti ultra-tehnološki i ekološki orijentisan, što znači da će biti prilično skup. Generalno, Xiaomi visoko određenu cenu smatra potpuno opravdanom, iako još nema punih tehničkih specifikacija. Najverovatnije je reč o iznosu do milion juana (oko 127 hiljada evra), s obzirom da Teslin Model S liftback u Srednjem Kraljevstvu sada košta oko 750 hiljada juana (oko 95 hiljada evra).

Više o Xiaomiju SU7 pročitajte u ovom članku.

AutoRepublika

(894)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Kad se prica o Kini ,Haier bela tehnika je stvarno vrh.Sam naziv asocira na Nemce po cijim su licencama nekad radili. Kad se pogledaju ti uredjaji koliko su temeljno uradjeni da nema Wikipedije ne bi poverovao nikada da je kineska firma.

Matija

Sef Xiaomia trebalo bi da pri predstavljanju svog super-automobila izbegne spominjanje navodne konkurencije, Porsea i Tesle. Ignorisanje je najteza uvreda za protivnike! Takva poredjenja neka prepusti medijima u EU i USA.

Kinezi su vec pokazali da uce brzo i da su kreativniji od kolega sa Zapada. Statisticka ispitivanja publike u Nemackoj pokazuju da vec vise od 50% ovdasnjih gradjana ima pozitivan stav prema kineskim automobilima.