1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Pionir pogona na sva četiri točka za šire narodne mase
Zanimljivost dana: Pionir pogona na sva četiri točka za šire narodne mase

Zanimljivost dana: Pionir pogona na sva četiri točka za šire narodne mase

2.19K
11
Podelite sa prijateljima:

Krajem sedamdesetih godina prošlog veka, kada je već bio na samrti, mali američki proizvođač automobila pod imenom American Motors Corporation (AMC) je postao prva kompanija na svetu koja je imala punu ponudu vozila sa pogonom na sva četiri točka.

Iako nije bio prvi koji je predstavio ovu opciju (tu čast je imao Jensen FF), pa ni prvi masovno proizvedeni automobil (sedam godina ranije je debitovao Subaru Leone), AMC Eagle je postao prvi američki proizvod kome je tako nešto pošlo za rukom. Iako je nadmašio poznatu konkurenciju, Eagle je na tržište stigao kasno da bi promenio tešku finansijsku krizu u kompaniji.

AMC je značajno manje poznat od ostalih američkih proizvođača, kao što su General Motors, Ford i Chrysler, ali to ne znači da je kroz istoriju bio i manje bitan. Nastao je u januaru 1954. godine tako što su se Nash i Hudson udružili i formirali AMC. Firma je uglavnom opstajala tako što se orijentisala na kategorije koje je konkurencija ignorisala. Bili sa prvi sa kompaktnim automobilom, a početkom sedamdesetih godina su kupili i veliki Jeep.

Ako bismo morali da izaberemo jednu osobu koja je najzaslužnija za Eagle, njegovo ime bi bilo Roj Lan. Ovaj britanski inženjer je počeo karijeru u Fordu i bio je jedan od glavnih inženjera u razvoju prvog Mustanga, kao i trkačkog GT40-a.

Put ga je kasnije naveo u Jeep, gde je imao velike planove. On ne samo što je modernizovao zastareli Jeep Cherokee već je u svoje slobodno vreme počeo da radi na projeku koji je nazvao „8001 plus 4“. Njegovi planovi su zahtevali potpuno novu ponudu vozila sa pogonom na sva četiri točka, koji bi i dalje bili udobni kao da imaju pogon na zadnjoj osovini, ali bi se mogli voziti, bez većih problema, u svim vremenskim uslovima.

AMC je kontaktirao samostalnu kompaniju FF Development 1977. godine da razvije takav automobil na bazi modela Hornet. Prvi prototip je bio gotov za nekoliko meseci i pružao je raspored pogonske sile 50-50 na osovinama, benzinski motor sa šest cilindara i automatski menjač.

Pitanje je da li bi Eagle ikada ugledao serijsku proizvodnju da nije bilo naftne krize iz kasnih sedamdesetih godina godina. Ona je u velikoj meri oštetila prodaju Jeepa, koji je donosio najveći deo profita AMC-a, pa je kompanija smatrala da bi sličan sistem sa pogonom na sva četiri točka, ali u manjem i ekonomičnijem proizvodu mogao da privuče pažnju kupaca.

AMC je takođe shvatio da na tržištu ne postoji vozilo koje bi se pozicioniralo između jeftinih Subarua i skupljih Jeepova, pa su samim tim šanse za uspeh bile mnogo veće.

Razvoj je tekao bez većih problema, ali je u poslednjem momentu doneta odluka da Eagle ipak bude zasnovan na modelu Concord. Zvanična prezentacija je usledila krajem 1978. godine, a mediji su imali samo reči pohvale. Eagle je bio udoban kao i Concord, ali je pritom mogao da se vozi u gotovo svim vremenskim uslovima.

Za raziku od Subarua DL/GL-a, koji je takođe pružao pogon na sva četiri točka, Eagle je mogao da se vozi u ovoj verziji i po asfaltu i po suvom vremenu, čime je bio jedini takav automobil u klasi.

Eagle se zvanično pojavio u prodaji u avgustu 1979. godine u tri konfiguracije i to kao kupe, limuzina i karavan. Kupac je mogao da bira između nekoliko nivoa opreme, a Eagle je dolazio i sa standardnom garancijom od dvanaest meseci ili dvadeset hiljada kilometara na svaki deo vozila, osim na pneumatike, što je bilo nečuveno u to vreme.

Po pitanju mehanike, samo jedan motor je bio opcija i to benzinac sa šest cilindara u rednoj konfiguraciji, radne zapremine 258 kubnih inča (4,2 litre) sa 110 konjskih snaga. Visina vozila je bila odignuta dodatnih 76 milimetara. U takvim uslovima Eagle se pokazao idealan kao porodični automobil i već prve godine, prodaja je iznosila preko 45 hiljada vozila.

Eagle je takođe pomogao AMC-u da pređe cifru od 200 hiljada vozila, što je bila najbolja godina kompanije posle dužeg vremena. Model Eagle je pretrpeo veće izmene za 1981. godinu, a one su započete kada je AMC ušao u saradnju s francuskom firmom Renaultom.

Za početak, da bi zadovoljio nove zakone o potrošnji goriva, Eagle je dobio General Motorsov motor „Iron Duke“ sa četiri cilindra radne zapremine 151 kubnog inča (2,5 litre) sa 90 „grla“. On je u velikoj meri narušio performanse, ali je doneo preko potrebnu ekonomičnost.

Iste godine Eagleova ponuda je proširena na još dva modela zasnovana na adutu po imenu Spirit – porodični Kammback i sportski SX/4. Oba modela su odlično primljena od strane kupaca, a posebne pohvale je imao magazin Popular Mechanics koji ga je proglasio za automobil godine.

Prodaja se uglavnom kretala oko tiraža od približno 30 hiljada vozila, a AMC debituje s novim 2,5-litarskim benzincem tokom 1984. godine. Ne samo što je podigao snagu na solidnih 110 „konja“, već je takođe i na autoputu pružao potrošnju od 7,8 litara na pređenih stotinu kilometara.

Međutim, ova tehnologija koja se pre svega par godina činila toko modernom, je odjednom počela da pokazuje godine, onda kada je konkurencija predstavila svoje rivale. Eagle je bio dostupan samo karavan posle 1986. godine, a dve godine kasnije, koja je ujedno bila poslednja godina ovog automobila, samo 2.306 primeraka je pronašlo nove kupce.

Zanimljivo je da su tokom 1981. i 1982. godine mnoge samostalne kompanije prodavale i kabriolet pod oznakom Sundancer, a AMC je eksperimentisao i sa dizelom. On je bio jako napredan i razvijao velikih 160 konjskih snaga iz radne zapremine 219 kubnih inča (3,6 litre), ali nikada nije ušao u serijsku proizvodnju zbog svoje visoke cene koja je bila oko tri puta veća.

Veliku ulogu je igrala i veza sa Renaultom. Francuski proizvođač vozila je postao kompletan vlasnik AMC-a do 1983. godine i želeo je da ugasi njegove tradicionalne modele da bi se pažnja usredsredila na sopstvene.

U roku od dve godine, samo Eagle i Jeep su ostali od AMC-ovih vozila, a kompanija odlučuje da prodaje model Medallion (Renault 21), Alliance (Renault 9) i novi Eagle Premier. Ni ovaj potez nije doneo željene rezultate i 1987. godine Renault je zvanično prodao AMCove akcije Chrysleru. On nije imao razloga da zadrži konkurenciju, pa je AMC uskoro ugašen s izuzetkom popularnog Jeepa, koji se proizvodi do današnjeg dana.

Mnogi smatraju da je Eagle bio daleko ispred svog vremena i da je osnovao klasu koja je postala popularna tek dvadesetak godina kasnije. Svakako jeste, ali je stigao od strane brenda koji je već bio na samrtničkoj postelji, i ništa ne bi uspelo da bi ga spasio.

AMC se barem potrudio da ode u stečaj u velikom stilu…

Zoran Tomasović

(2185)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

Interesantna priča. Koju nisam znao.
Hvala

Bungi

AMC je bio neka američka varijanta Subarua. 4×4 specijalista koji je jurišao na segmente koji nisu bili interesantni američkoj velikoj trojci.Uz Jeep, AMC je imao itekako smisla unutar Krajslera uz jedno jedino pravilo-da pravi samo manja vozila sa prednjim i 4×4 pogonom, sa kubikažim koja ne prelazi 3000 kubika i dužinom ne većom od 4,7 metara.

Yankee

Chrysler je definitivno propustio veliku priliku da od AMC-a napravi americki Subaru. Chrysler je kupio AMC iz dva razloga – da dobije Jeep i da dobije AMC-ovu modernu fabriku u Kenosha, Wisconsin u koju je Renault ulozio brdo novca samo par godina ranije. Ta fabrika je udaljena na 20-ak minuta od mene, tamo su se nekada odrzavali skupovi klasike. Srusena je 2011. godine. E sad, zasto do toga nije doslo… verovatno iz razloga sto u to vreme (ovo je bilo sredinom 1980-ih godina) 4×4 u putnickim autima nije jos uvek bio neki trend, cak i Eagle sa svojih 5 modela… Pročitaj više »

M M

Jebt, kakve skalamerije. Mogu da zamislim kako su ova vozila bila nestabilna, ovako visoka 4×4, automatik…. Lada NIva je F1 po stabilnosti za ovo.
Ijes našao Renault, šta da kupi…. Baš su se usrećili. Koncepcijski, Renault je proizvodio u svemu drugačije automobile od ovih gore iz šljinka.

S mile

Odlican tekst. Hvala.

Imam neki fetiš za karavane, videh ovu fotku br 10, drvo fazon, u snegu. Brate kako mi se svidja auto, fotka. Jos sneg, nesto sto sve manje imamo, tek u planinama.

Hvala za tekst, i za ovu fotku… 👍

Yankee

Jedan tip u mojoj ulici ima 2 Eagle karavana. Jednog vidim da vozi, a drugi mu verovatno sluzi za delove. Bas ovakve. Neki stariji covek u pitanju, ali uvek se odusevim kada vidim Eagle. Proizvodili su se u Kenosha, Wisconsin, sto je jako blizu mene tako da ih je nekada bilo bas puno u ovom delu Amerike.

comment image

s mile

odličan klirens… ima 25cm….

igi

Aleko je malo pokupio tu liniju heča. Koji izgleda odlično.

BB

👍 i imao je isto veliki klirens

Matija

AMC je svojim programom predvideo sve ono sto sa danas smatra modernim kod SUV vozila:
– karoserija tipa „karavan“;
– karoserija tipa limuzina, „sedan“;
– karoserija SUV kupe!
Pored toga, sva ova vozila bili su prav terenci!
Varijanta sa cetvororo vrata i karavan karoserijom bi i danas izazvala veliko interesovanje publike!

DOLF

Svi izgledaju odlično, ali žuti kupe mi je „boli glava“!