1. Home
  2. Life
  3. Putopisi
  4. Zanimljivost dana: Kamper Vixen 21 TD s šestocilindarskim dizel motorom marke BMW
Zanimljivost dana: Kamper Vixen 21 TD s šestocilindarskim dizel motorom marke BMW

Zanimljivost dana: Kamper Vixen 21 TD s šestocilindarskim dizel motorom marke BMW

2.40K
3
Podelite sa prijateljima:

Ponekad se do zanimljivosti dana može doći prostom pretragom oglasnih materijala na brojnim globalnim internet platformama. Ovog puta smo naleteli na karavan, odnosno kuću na točkovima marke Vixen a posebnost predstavljenog četvorotočkaša se ogleda u tome što se radi o samo jednom od ukupno 300 ikada proizvedenih primeraka sa „sportskim genima“.

Svet kampera je očigledno pun iznenađenja, a već smo pisali o nekim raritetima iz ovog segmenta. Pred nama je danas primerak modela Vixen 21 TD iz 1986. godine, a automobil koji se nudi je (umereno) amortizovan tokom, do sada prevaljenih 100 hiljada kilometara.

Zaista, ovaj karavan ostavlja utisak odlično očuvanog vozila, posebno ako se ima u vidu da se radi o primerku starom preko trideset godina. Najzanimljivija pojedinost vezana za Vixen jeste njegova pogonska jedinica koju potpisuje bavarski proizvođač. Poseduje zapreminu od 400 kubnih centimetra po cilindru, što je u ono doba bilo dovoljno za 115 konjskih snaga i 220 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Konkretan pogonski turbo blok BMW-a je poznat po svojoj pouzdanosti, (jasno) pod pretpostavkom da je dobro održavan, a u Vixenu je ugrađen u zadnji deo vozila. Zahvaljujući toj činjenici, ali i tome što je spušten centar gravitacije, i sve uz poboljšanu aerodinamiku vozila, sam vozački osećaj je za korak ispred konkurencije.

Još je jedna prednost 21 TD verzije, a ona se ogleda u zaista odličnoj energetskoj efikasnosti. Naime, ovaj Vixen sagoreva oko 8,4 litara nafte na 100 kilometara. Deo zasluga za ovakav rezultat se verovatno mogu pripisati i Renaultovoj petostepenoj manuelnoj transmisiji.

Kao i svaki cenjeni kamper, tako je i Vixen izvanredno opremljen. Poseduje komforne i veoma prilagodljive fotelje koji se mogu koristiti i za obedovanje ali i za spavanje. Odeljak namenjen da posluži kao ostava je veoma praktičn, dok se sto razvlači u treptaju oka pa se ručku može pristupiti na gospodski način u rekordno kratkom roku i u velikom stilu.

Prava domaćica će moći da priredi i bogatu gozbu služeći se uređajima koji su ugrađeni u ovaj kamper. Kuhinja u sebi sadrži i mikrotalasnu pećnicu, frižider, rernu, sudoperu. Primetićete da je krevet namenjen smeštaju dve osobe postavljen u zadnjem kraju vozila, baš kao i mali toalet s lavaboom i prostorom za tuširanje.

Na fotografijama je vidljivo da je krov pomičan (na način na koji ga je moguće postaviti i u Volkswagenu Californiji), čime se dobija na komforu i osećaju većeg prostora, a pride je prozračnost putničke kabine značajno bolja. Kada se krov spusti, vozilo je podesnije za smeštaj u skučenim, konvencionalnim garažama koje neretko nisu u stanju da istolerišu poveću visinu četvorotočkaša kojeg trebaju da ugoste.

Konkretno vozilo se prodaje u američkoj saveznoj državi Mičigen. Ukupno je proizvedno 600 primeraka ovog modela, i to u intervalu između 1986. i 1989. godine, a kao što rekosmo, polovinu njih pokreće bavarski motor.

“Gazda” je “zacepio” s cenom. Iako nama možda iznos od 35.000 američkih dolara ne zvuči vrtoglavo visoko, posebno ne za raritet ovog tipa, imajte na umu da su i novi automobili u Americi značajno pristupačniji nego što su to u Evropi gde se proizvođači… pa možemo reći, iživljavaju na sirotim kupcima.

AutoRepublika

(2404)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

To je bio motor iz 524 TD ?

Bungi

Elegantnijeg kampera u životu nisam vidio. Kao da ga je dizajnirao sam Bertone.?

BB

Dobar 👍