1. Home
  2. Vesti
  3. Jaguar obustavio projekat E-Type Zero
Jaguar obustavio projekat E-Type Zero
0

Jaguar obustavio projekat E-Type Zero

146
0
Podelite sa prijateljima:

Pre neke dve godine je posebna divizija britanske komapnije, Jaguar Land Rover Classic predstavila eksperimentalni primerak konvertovanog klasičnog kabrioleta iz 1968. godine u električni automobil Jaguar E-Type Zero. 

Neobičan projekat je privukao ogromnu pažnju potencijalnih kupaca a kompanija je ubrzo nakon toga objavila da će proizvesti više takvih primeraka. Prema izvornom planu, isporuke „klasičnih“ električnih kabrioleta su trebale da započnu tokom predstojećeg proleća, ali je sada stigao hladan tuš za sve poklonike najavljene, prilično bizarne ideje.

Zvaničan razlog odustajanja Britanaca nije saopšten ali je najverovatnije da su čelnici kompanije odlučili da dignu ruke od ove ideje kako bi uložili novac i energiju u elektrifikaciju aktuelne game modela.

Do ovog trenutka, matična kompanija britanskog proizvođača, indijski Tata Motors je već započela potragu za novim partnerom, pa je tako zakucala i na vrata komapnija Geely i BMW, a o čemu smo blagovremeno izveštavali. Ipak, Britanci sada pričaju o trajnom odustanku od projekta, ali to svakako ne isključuje mogućnost da u nekom trenutku on ipak bude oživljen.

Setićete se da je najavljeno da će Jaguar E-Type Zero nastupiti na tržištu i u formi kompletiranog električnog automobila, ili kao klasičan benzinski primerak uz svu neophodnu opremu za elektro-konverziju.

Ovakva, potpuno povrativa (reverzibilna) operacija predviđa zamenu rednog šestocilindraša, litijum-jonskim baterijama kapaciteta 40 kW/h, pri čemu bi električni motor raspolagao s 299 konjskih snaga, a fizički bi bio postavljen na mestu gde kod originala stoji menjačka kutija.

Posebno pohvalna ideja konstruktora je predviđala da veličina i težina novougrađenih baterija ne sme ugroziti izvornu raspodelu težine vozila po osovinama, pa čak bi ukupna težina bila i smanjena za 46 kilograma.

Prototip primerak baterijskog klasika Jaguar E-Type Zero je ubrzavao iz mesta do 100 km/h za 5,5 sekundi, a jedno punjenje baterija je bilo dovoljno za bezbrižan krug od 270 kilometara.

AutoRepublika

(146)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments