1. Home
  2. Vesti
  3. Američki sindikat se nije šalio – podignute tužbe protiv VW-a, Honde i Hyundaija
Američki sindikat se nije šalio – podignute tužbe protiv VW-a, Honde i Hyundaija
3

Američki sindikat se nije šalio – podignute tužbe protiv VW-a, Honde i Hyundaija

307
3
Podelite sa prijateljima:

Štrajk američkog automobilskog sindikata pod imenom UAW (United Auto Workers) protiv General Motorsa, Forda i Stellantisa je okončan i doneo je rekordne rezultate. Iako proletarijat nije dobio baš sve pogodnosti koje je želeo, ipak može da bude jako zadovoljan. Zaposleni će dobiti povećanje plate za 25% u roku od naredne četiri godine, uključujući rast od 11% onog momenta kada su se krajem poslednje sedmice štrajka vratili na radna mesta.

Takođe su unapređene i dodatne pogodnosti zaposlenih u oblasti zdrastvenog osiguranja, godišnjih odmora, penzija i još mnogo toga, a radnici su dobili i garantovanu platu čak i kada fabrike ne rade zbog male potražnje njihovih četvorotočkaša.

Eksperti smatraju da prosečan radnik u General Motorsu, Fordu i Stellantisu u proseku zarađuje oko 90 dolara po satu, a u navedenu brojku su uračunate njegova ili njena plata, kao i vrednost spomenutih dodatnih pogodnosti (zdrastveno osiguranje, penzioni plan i slično). Naravno, i svi tereti koji idu na konto budžeta Amerike.

Prvi čovek sindikata po imenu Šon Fejn je istovremeno najavio da su „stranci“ sledeći na udaru. Rekao je da, kada naredni pregovori stignu za pet godina, UAW neće pod kontrolom imati samo tri američka proizvođača vozila već šest ili sedam. UAW trenutno ima više od 400 hiljada članova, a nedavna pobeda će svakako ohrabriti one zaposlene u Toyoti, Hondi, Nissanu, Volkswagenu, BMW-u, Mercedesu i ostalim „strancima“ da sigurno glasaju da se pridruže sindikatu.

UAW je upravo pokrenuo tužbu protiv nekih od najvećih imena inostranih firmi na američkom tlu. Reč je o korporacijama Volkswagen, Honda i Hyundai, a tužba se odnosi na to da spomenute tri firme protivzakonito brane svojim radnicima da se priključe sindikatu. Da bi određena fabrika ili firma stigla pod komandu UAW-a, potrebno je da više od polovine zaposlenih pozitivno glasa za takvu odluku.

Predstanici sindikata su počeli da se sastaju sa radnicima i da sa njima postižu usmene dogovore, ali kao što se i očekivalo, ni automobilski proizvođači ne sede skrštenih ruku. Tužbe su pokrenute protiv Volkswagena, Honde i Hyundaija baš iz razloga što čelnici spomenute tri firme brane da se priča o sindukatu za vreme radne smene i pri tom je zabranjeno deliti materijale na račun ove teme. UAW smatra da je tako nešto protivzakonito, posebno zato što su Jenkiji jako ponosni na svoju „slobodu govora“, a konačnu odluku će imati sud.

Sindikat inače trenutno pregovara sa zaposlenima u čak trinaest korporacija, a među njima su Tesla, Toyota, Volkswagen, Honda, Hyundai, Rivian, Nissan, BMW i Mercedes. Ako budu uspešni u svom planu, to bi moglo da označi da će imati daleko više od najavljenih sedam članova do 2028. godine.

Pa neka prljava igra između dve strane krene…

AutoRepublika

(307)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Lazar

Malo da izkomentarišem onih 90$ po satu … to i nije tako mala plata da se razumemo , to je bruto na godišnjem nivou oko 170.000 $, ako je podatak koliko toliko precizan, a nešto sumnjan. Šta sve tu spada ? Pored redovne bruto plate ide paket zdravstevnog osiguranja koji kada se ugovara na veliko nije preterano skup i iznosi oko 500 $ mesečno za neki početni paket. Poseban dodatak je za penziono koji ne ide preko 3% od bruto plate , bonus koji opet može biti jako različit ali npr oko 15% u proseku i akcije firme koje se… Pročitaj više »

MRN

Kada kažeš „precizan“, misliš baš „precizan“ (kao „tačan“) ?

BB

Italija je bila svjetska automobilska sila dok nisu sindikati počeli da rade svoj posao…
Ovo uopšte ne vidim kao pozitivan trend, zaraditi na guzove velike pare u širokom opsegu obično znači najavu problema…