1. Home
  2. Vesti
  3. Renault prodaje akcije Nissana budzašto
Renault prodaje akcije Nissana budzašto
0

Renault prodaje akcije Nissana budzašto

2.14K
0
Podelite sa prijateljima:

Francuski proizvođač automobila Renault će otuđiti 5% učešća u kapitalu japanske grupacije Nissana, što će predstavljati samo prvi korak u planiranom smanjenju udela koji evropska strana drži u kapitalu azijskog entiteta. Kada se plan realizuje u potpunosti, obe kompanije će unakrsno posedovati identičan procenat akcija. Izjavu o ponovnom uspostavljanju ravnoteže u dugometražnoj alijansi, potpisale su obe strane u ranijem delu današnjeg dana.

Ono što planira da sprovede u delo, uvešće Renault u nuždu evidentiranja rashoda u bilansu uspeha u iznosu od čak 1,5 milijardi evra, i to samo u prvom koraku svođenja svog plasmana u Nissan Motor, sa još uvek aktuelnih 43% na 15%, kako bi došlo do jednakog procenta vlasništva jedne grupacije u drugoj.

Kako bi se kompletan plan sproveo u delo biće neophodno da Renault otuđi 28,4% kapitala u Nissanu, što će biti prodavano fazno. Nissan logično ima pravo preče kupovine i namerava da ga iskoristi tako što će otkupiti prvih 5%.

Renault i Nissan su krajem jula uobličili uslove restrukturiranja alijanse nakon višemesečnih pregovora, ciljajući da utanače sniženje nivoa kooperacije, uz istovremeno forsiranje pragmatičnijeg i agilnijeg pristupa. Procene govore o tome da će sutra doći do transakcije u kojoj će Renault inkasirati 765 miliona evra, za imovinu koju u svojim knjigama vodi po milijardu i po evra višoj vrednosti. Shodno tome, rezultat poslovanja 2023. godine će biti opterećen astronomskim kapitalnim gubitkom. Sreća Renaultova je ta što se ti rashodi obuhvataju u ostalom podbilansu, pa nisu od odraza na poslovni rezultat.

To nas dovodi do toga da obrazložimo da je sa stanjem na dan 31. decembar 2022. godine, Renault držao u imovini (aktivi) 43,4% Nissanovog kapitala, i to u vrednosti od 17,5 milijardi evra, što je očigledno poprilično iracionalna cifra,posebno ako se zna da je tržišna kapitalizacija Nissana kao celine, tek nešto više od 15 milijardi evra.

Prodaja udela u Nissanu, za koju se Renault nada da će mu pomoći da povrati dobre investicione ocene, deo je šire revizije francuske kompanije koja takođe uključuje planirano uvrštavanje na tržište njene jedinice za električna vozila po imenu Ampere, što bi trebalo da se dogodi sledeće godine.

S druge strane, ma koliko rashodi ne prijali bilansu uspeha Renaulta, priliv gotovine od oko 4,2 milijarde evra u doglednom periodu, onda kada se realizuje plasman svih 28,4% kapitala Nissana, dobro će doći da se podigne vera u investitora u finansijerske moći francuskog entiteta.

Nissan se obavezao da će poništiti otkupljene sopstvene akcije od Renaulta. To saznadosmo iz zasebne izjave za javnost japanske firme.

AutoRepublika

(2137)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments